ANTISISTEMA ( Crítica de 'Diàlegs intranscendents')


  • Comparteix:

Fila Zero, el grup històric de teatre amateur de Sant Cugat que enguany celebra els vintè aniversari, estrena producció i ho fa amb “Diàlegs intranscendents” de Joan Cardona Romanos que va guanyar, amb aquesta obra, que es presenta a la Unió, el Premi de Teatre La Carrova el 2002. L'obra és un recull de set diàlegs escènics emmarcats en un preàmbul i un epíleg.

L'inici es presenta com una disputa entre l'autor i la mort sobre a qui pertanyen els personatges de l'obra, en una escena inicial que recorda la partida d'escacs cinematogràfica entre el cavaller i la mort de Bergman. Inici pirandel·lià de presentació dels personatges que més que a la recerca d'autor, sembla que és l'autor qui reivindica els seus personatges. Amb un personatge emblemàtic, l'Arlequí, que actua d'ajudant de l'autor i que tanca l'espectacle. Una partida, però, guanyada d'antuvi per un dels contrincants, com queda palès al final de l'espectacle... i al final de la vida.

Temàticament, l'obra aporta un missatge que podríem qualificar d'antisistema. Presenta diferents diàlegs que volen ser una crítica a la societat de consum, a l'estament educatiu, a l'estament militar, a l'Autoritat...però que amb massa facilitat passa de la ironia a la simplicitat, de la subtilesa a l'eslògan fàcil.

Diàlegs que poden ser exercicis per actors i que en la posada en escena de Fila Zero es resolen d'una manera irregular. Destacar el treball de Montserrat Maranges, que encarna una mare dominant d'un fill de quaranta anys, Llorenç Serrahima. I el treball de Pere Royo i Francesc Roura, en especial pel que fa a l'escena del judici sumaríssim, sens dubte la millor de l'obra. La resta d'actors, alguns, perquè tenen poques possibilitats de lluïment, d'altres, perquè els personatge estan desdibuixats o son massa arquetípics, resolen els seus papers de manera desigual.

Cal destacar l'esforç dels 16 intèrprets que no solsament encarnen una quarantena de personatges sinó que signen la majoria de treballs tècnics com utillatge, perruqueria, vestuari, confecció de màscares, efectes especials, l'ajudantia de direcció i durant l'espectacle són els encarregats dels canvis de decorats d'una escenografia de Jordi Tena que està millor en la concepció (plafons i mòduls que van creant diferents espais) que en la resolució estètica i tècnica -amb set canvis escènics carregosos i mancats de ritme.


FITXA TÈCNICA


DIÀLEGS INTRANSCENDENTS
de Joan Cardona Romanos.

Actors: Dolors Comaposada, Sofia Maseda, Pere Royo, Llorenç Serrahima, Maria Rigol, Martí Romaní, M. Carme Latorre, Montserrat Maranges, Eulàlia Castanyer, Josep Bisbal, Mireia Llunell, Sisco Vinyeta, Tina Labrador, Francesc Roura, Ana Sara Ortubia i Joan Casajuana

Escenografia: Jordi Tena. Construcció escenografia: Jordi Tena/Josep Bisbal. Disseny cartell i programa de mà: Santi Salido. Vestuari: Eulàlia Castanyer/Sofia Maseda. Maquillatge: Eulàlia Castanyer. Perruqueria: Montserrat Maranges. Utillatge i confecció de màscares: Llorenç Serrahima. Llum i so: Bernat Llunell. Ajudant de direcció: Eulàlia Castanyer. Direcció: Teresa Canas

Producció: Companyia Fila Zero

TEATRE LA UNIÓ
Diumenge, 6 d'abril de 2008



  • Comparteix:

COMENTARIS

Joan Cardona ha guanyat diversos premis amb els els mateixos relats, falsejant dades i vulnerant-ne les bases. Ho podeu comprovar en desenes de notícies que hi ha a Internet redactades per ajuntaments i entitats que han estat defraudades per aquest "escriptor". Cal tenir-ho en compte perquè fa un flac favor a la literatura catalana i als escriptors honestos que aspiren a guanyar premis literaris d'una manera neta.

Lupe. Enviat el 14/des/09


Joan Cardona ha guanyat diversos premis amb els els mateixos relats, falsejant dades i vulnerant-ne les bases. Ho podeu comprovar en desenes de notícies que hi ha a Internet redactades per ajuntaments i entitats que han estat defraudades per aquest \"escriptor\". Cal tenir-ho en compte perquè fa un flac favor a la literatura catalana i als escriptors honestos que aspiren a guanyar premis literaris d\'una manera neta.

Lupe. Enviat el 14/des/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.