Óscar Hernández: 'Els esportistes veterans necessitem ajuda de les institucions'

El nedador santcugatenc, de 65 anys, ha finalitzat subcampió d'Europa als 200 esquena i tercer al Mundial


  • Comparteix:

Óscar Hernández durant un campionat / Foto: Nataciocat

Óscar Hernández durant un campionat / Foto: Nataciocat

El nedador santcugatenc Óscar Hernández, de 65 anys i vigent subcampió d'Europa a la categoria de 65 a 70 anys i medalla de bronze al Mundial als 200 esquena, lamenta 'la falta de suport econòmic de les administracions a les categories de veterans'. 'Si vols competir a nivell europeu o mundial has d'assumir les despeses i hauríem de tenir ajudes com les tenen esportistes més joves', assenyala Hernández en una entrevista a Cugat Mèdia. L'esportista santcugatenc es marca, per aquest 2024, revalidar els títols catalans, estatals i lluitar per l'Europeu. La gran fita és per al 2025 on espera competir al Mundial de Singapur.

ESCOLTA-HO

Jo no sé si aquests èxits eren esperats o desitjats amb aquesta edat de 65 anys?


La veritat és que no. Jo quan començo una altra vegada a nedar, jo havia nedat fins als 18 anys, sense un gran nivell no esperava aquests resultats. Ho plantejo com fer activitat física, fer coses que m'agraden, tenir objectius, entrar en rutina diària dels entrenaments. Quan comences ho fas per això i els resultats arriben pel teu esforç, i entrenament. No és un objectiu que tingués preconcebut en tornar a entrenar.

Amb 57 anys creues nedant l'Estret de Gibraltar. Per què ho vas fer?


Va ser un repte que em feia molta il·lusió. Vist des de fora pot semblar una cosa agosarada. Si estàs preparat i t'entrenes amb constància, amb estat de forma necessari, pot semblar complicat segons el dia que et toca, però és assolible. Vaig estar gairebé un any entrenant per això. Era un objectiu al cap des de fa temps. Havia vist notícies, coneguts i amics que ho havien fet. Va ser la causa per començar a nedar. A partir d'aquí he continuat entrenant fins ara.

Quantes hores li dediques a entrenar a la setmana?


Li dedico unes cinc o sis hores a la setmana. Entreno cinc dies a la setmana. Si el cap de setmana no tinc competició, dissabte faig alguna coseta.

Aquí a Sant Cugat no hi ha club de natació. Què et sembla?


A les piscines municipals no hi ha grups d'entrenament de rendiment. És una pena. Els que nedem ens fem d'algun club que no és de Sant Cugat o ens busquem la vida a Barcelona o als voltants.

El Mundial de 2025 serà a Singapur, molta despesa no?


És complicat perquè la categoria de màster va per lliure. Ni esponsoritzats ni recolzats de manera directa ni per la Federació Catalana ni Espanyola encara que nedem sota llicència catalana o espanyola a nivell internacional. Tu has de fer tot tu. Pagar viatges, entrenaments, l'equipament, les inscripcions, les estances. És un cost important si vols competir a alt nivell per les persones, que com jo, estem jubilades. És una inversió per a la teva salut. És molt costós. Jo sempre reclamo ajuts a les institucions per a la gent que està jubilada i que vol seguir competint o s'inicia en qualsevol esport que tingui suport Tenim uns recursos molt limitats.

Quins objectius et marques per aquesta temporada?


A curt termini hi ha els Campionats de Catalunya i els nacionals d'estiu. Intentar mantenir el meu nivell i els títols que ara tinc a nivell nacional. El pròxim estiu, al juliol, també vull anar, si puc, a l'Europeu, a l'antiga Iugoslàvia, i no és un viatge fàcil. El repte de 2025 és el Mundial de Singapur, un viatge lluny i car i l'estància també. Hem d'estalviar per fer aquest viatge i deixar de fer altres coses. La família també pateix això.

I la família com ho viu això?


Ho entenen, em recolzen i m'acompanyen quan poden. És la meva il·lusió, afició i m'ajuden tot el que poden.

Sant Cugat és una ciutat multiesportiva. Falta més suport en els esports de veterans?


Des del punt de vista natació, esports aquàtics com el waterpolo, l'artística, salts jo crec que sí. Catalunya és una potència nacional i internacional en esports aquàtics. Els jugadors i jugadores de la selecció espanyola de waterpolo, la majoria són catalans i catalanes. És una pena que Sant cugat no tingui club de natació i d'esports aquàtics i amb tanta importància a Catalunya, no estigui representat,. Hi ha una mancança i s'ha de fer algun pas.






Óscar Hernández

Necessitem més suport de les administracions per l'esport màster.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat