ESCOLTA-HO
Em van diagnosticar la malaltia fa 13 anys, el 2010.
En el moment en què el metge et diu que tens el VIH, què va ser el primer que et va passar pel cap?
Era una altra època i era un diagnòstic complicat tot i que la medicina estava avançada. El primer que vaig pensar és que em moriria. Tenia les defenses força baixes i el primer que em va venir al cap va ser la mort i la malaltia.
Com vas arribar al diagnòstic?
M'havien de fer una intervenció quirúrgica i em van fer una analítica on van veure que tenia la malaltia.
Què et diu el personal sanitari un cop et comunica que ets portador?
Quan em van dir que tenia el VIH em vaig enfonsar, no m'ho esperava. Afortunadament, tenim molt bons metges. Em van tranquil·litzar i em van explicar que hi havia tractament i que havia evolucionat molt.
Abans de rebre el diagnòstic, què en sabies del VIH?
No massa cosa. Que era un virus que es transmet per via sexual i per la sang i que era una malaltia que atacava el sistema immunitari.
Suposo que després de pair la notícia i gestionar-la emocionalment has de decidir si ho comparteixes amb la família i el teu entorn. Com va ser aquest procés?
No els ho he explicat. La meva família no viu a Catalunya i soc una persona força reservada. A més, en aquell moment, hi havia molt estigma sobre el VIH i vaig preferir reservar-m'ho.
Ha canviat gaire el tractament en aquests últims 13 anys? Què suposa per al teu dia a dia ser portador?
Jo vaig començar prenent tres pastilles. Amb l'evolució dels anys i els avenços de la ciència m'han anat canviant la medicació. Avui dia només prenc una pastilla al dia i vaig fent els controls rutinaris.
La medicina ha fet passos de gegant en el tractament de la sida, de fet, en els països amb més recursos s'ha convertit en molts casos gairebé en una malaltia crònica gràcies als tractaments amb antiretrovirals. Fins i tot hi ha cinc casos documentats de persones que s'han curat. Tot i que són casos aïllats, obre una porta a la ciència a buscar altres tractaments per erradicar la malaltia. Et dona esperança?
La medicina ha avançat moltíssim. Vaig treballar d'entrenador personal en un centre on hi havia alguns pacients que eren portadors del VIH. Alguns prenien Truvada, un dels medicaments més antics que generava força efectes secundaris i afectacions a nivell físic.
Avui dia, els medicaments cada cop són millors i, fins i tot, s'està provant una vacuna terapèutica contra el VIH que s'injecta cada x mesos. El problema d'aquest virus és que muta constantment i fa molt complicat trobar una cura.
La visió que es té de la Sida ha evolucionat molt en els últims anys. Com ha evolucionat el tabú i l'estigma sobre la malaltia?
Crec que ha evolucionat molt. Ara bé, depèn dels països. Jo soc colombià i allà encara hi ha gent que mor del VIH i la malaltia està molt estigmatitzada.
Avui dia crec que la gent no té tants prejudicis perquè veu el VIH com una malaltia crònica. Fa anys era una malaltia que s'atribuïa al col·lectiu homosexual, a les prostitutes i als drogoaddictes.
Què els hi diries, quins consells els donaries als nous diagnosticats?
Que es prenguin la medicació al peu de la lletra i que no se saltin els controls mèdics. També els hi recomanaria fer esport i seguir una alimentació saludable.
Estàs a punt d'estrenar un curtmetratge que aborda el VIH, de fet se centra en la PrEP. Explica'ns primer què és la PrEP.
La Profilaxi Pre-Exposició, coneguda com a PrEP, és un medicament que es pot prendre per prevenir el contagi del VIH. Fa anys que existeix i funciona molt bé.
Abans aquestes pastilles s'havien de comprar per internet, però ara ja les trobem als centres sanitaris i, per tant, hi ha més control. Quan vas al centre mèdic perquè et dispensin la PrEP s'aprofita per fer analítiques que et poden detectar altres infeccions de transmissió sexual (ITS).
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.