Natàlia Megias (Gausacs): 'Després de la pandèmia ens vam trobar que no teníem canalla'
La presidenta dels Castellers de Sant Cugat encapçala el canvi d'etapa de l'entitat després de la dimissió de l'anterior president i els caps de colla
Natàlia Megias, a l'esquerra, amb la seva filla / Foto: Cedida
EntrevistaPublicat el 8/set/23 per Pau Vázquez
Els Gausacs enceten una nova etapa amb Natàlia Megias de presidenta i Santi Pie com a nou cap de colla. Els Castellers de Sant Cugat afronten la segona meitat de la temporada amb la voluntat de donar 'un impuls' a la colla després de les dimissions dels dos anteriors caps de colla, Marcel Serra i Tomàs Baldi, i del president, Enric Aguadé. Megias explica com la pandèmia va ser una 'època molt dura' per a la colla, en la qual es van quedar sense castellers que poguessin fer d'acotxadors i d'enxaneta. En l'horitzó dels Gausacs hi ha la inauguració de la seva seu social al carrer de Sant Bonaventura i recuperar 'les ganes, la il·lusió i la gent'.
Escolta-ho
Quins objectius us marqueu en aquesta nova etapa dels Gausacs?
Aquesta nova etapa és el segon tram de la temporada, que va fins ara fins a l'assemblea ordinària d'inicis de 2024. Tot i que hem introduït gent nova i hi ha gent que ha fet un pas al costat, hi ha un projecte i el que pretenem és continuar tirant-lo endavant fins al final del mandat.
No és estrany que hi hagi tants canvis a mitja temporada?
Els dos caps de colla van voler fer un pas al costat i que fos un revulsiu perquè consideraven que la colla potser estava poc implicada, amb poca motivació i van voler que fos un toc d'alerta. És cert que no és quelcom habitual. Ens hem trobat en aquesta situació, però ja tenim nou cap de colla. En l'última assemblea, l'equip tècnic va sortir molt votat per tirar endavant amb el Santi Pie com a cap de colla. La junta el que ha fet en aquest impàs ha estat reforçar-se amb nous vocals, que ens han donat força i energia per poder acabar la temporada bé i amb tranquil·litat.
És un impàs o ja s'estan posant els fonaments de la propera temporada?
S'estan començant a preparar els fonaments. Molta gent que està ara a la tècnica és gent que estava a la tècnica anterior. El Tomàs Baldi i el Marcel Serra han volgut seguir, per exemple. Jo sé que s'està treballant perquè a la propera temporada es pugui fer una proposta.
Ha tingut efecte el toc d'atenció dels anteriors caps de colla?
L'efecte l'ha tingut. Ells ens van explicar que feien el pas al costat per veure si hi havia més gent que reaccionava o s'implicava. Al cap de poc temps, es va convocar una reunió i s'hi van presentar 60 castellers per veure què podíem fer per tirar endavant la colla. Això va sortir de la mateixa colla, no de la junta. L'efecte que ells pretenien va funcionar i, de fet, ara anem de pujada. Hem recuperat gent, il·lusió i ganes. A la junta som més gent que mai, l'equip tècnic està més implicat que mai i estem recuperant el ritme, que després de les vacances no és fàcil.
Setembre és un bon mes per la colla, encara que sigui a mitja temporada?
Per fer castells, la matèria primera és la gent, i ja s'ha acostat gent nova. Els castellers necessitem un descans també, però hem començat amb ganes i il·lusió i hi ha un nombre de castellers als assajos que fa goig. De totes maneres, qualsevol mes de l'any és bo per començar a fer castells.
Després de la pandèmia sembla que ha costat agafar el mateix ritme que abans, quan vau aconseguir els primers castells de 9.
Els castellers va ser una de les entitats que es va incorporar pràcticament l'última després de la pandèmia. El que fem nosaltres era totalment de risc. Ens va fer molt mal la pandèmia, en molts aspectes. La canalla, que són els més menuts de la colla, els que són a dalt de tot del castell, en aquells dos anys se'ns van fer grans. Això vol dir que els nens i nenes que feien d'acotxadors i enxanetes, quan vam acabar la pandèmia, havien crescut i ja no podien fer-ho. En temporades normals ens anem nodrint de menuts, que venen a l'escola de castells i formen part de la pedrera de la colla. Els que ens vam trobar és que vam tornar de la pandèmia i no teníem canalla. Això ho hem anat superant, però hi ha gent que no ha tornat. La junta anterior ho va tenir molt malament, però va fer molt bona feina de mantenir el caliu.
Ara heu engegat una campanya per fer-se soci de l'entitat i anuncieu que les donacions es poden desgravar.
Amb el tema de la nova seu social hem fet una inversió forta. Com més aportacions tinguem, millor anirà la colla. L'activitat castellera és una activitat completament gratuïta pels castellers, l'únic que es paga és la inscripció inicial i la roba.
Com van les obres de la nova seu social?
Comencem a veure la llum. Queden uns pocs detalls, però són els que ens marquen els tempos de finalització de les obres. Calculem que en tres setmanes podrem veure tot el local acabat i ja podrem començar a fer-i activitats.
Serà un impuls també per la colla?
Sí, perquè aquestes obres s'han endarrerit molt. Això havia de tenir una durada i nosaltres ho teníem calculat perquè es comencés a autofinançar. Aquests endarreriments han fet que, de moment, només hi hagi despeses. Tenim moltes ganes perquè és un projecte que ens fa molta il·lusió.