Yann Duytsche: 'Vull seguir amb la tradició de l'escola catalana de Mones de xocolata que tant ha inspirat a Europa'

Va obrir la pastisseria Dolç el 2006 i ja s'ha convertit en una de les més conegudes i premiades de Sant Cugat

Yann Duytsche, fundador de la pastisseria Dolç / Foto: Cugat Mèdia

Entrevista

Publicat el 7/abr/23 per Sergi Crusells

Setmana Santa és temps de misses, processons, festes, però també de dolços i mones. Una de les xocolateries més premiades de Sant Cugat és Dolç, del pastisser francès Yann Duytsche, i és coneguda pels seus panettones, amb els quals ha guanyat els premis de millor panettone artesà de l'Estat els anys 2016 i 2021, i el millor panettone de xocolata del món el 2017. Però per aquestes festes ho han decorat tot d'ous i mones de pasqua.

Escolta-ho

-Que et va portar a obrir la pastisseria Sant Cugat?
Va ser molt pràctic. Jo ja feia anys que treballava a Barcelona i vivia a Sant Cugat. I quan vaig decidir instal·lar-me definitivament aquí va ser molt fàcil perquè és on vivia.  

-Quines són les postres estrella d'aquestes festes?
Tenim les postres i al costat la mona. Nosaltres fem una peça de xocolata que acompanya el pastís, que ens movem des dels més tradicionals com el pa de pessic, amb trufa, amb nata, rovell d'ou... i després sempre fem una novetat. Que aquest any és un pastís de xocolata amb confitura de taronja, mousse d'almívar de llet i decorat amb la temàtica de Pasqua. 

-Com es fa per crear una mona més innovadora?
Nosaltres fa 16 anys que vam obrir a Sant Cugat. Tenim les més mítiques, però tenim una que seria l'estrella que és 'La Rateta', que la fem des del principi i sempre triomfa. Perquè és molt bufona, molt dolça i és l'estrella. Igualment, cada any intentem portar una nova mona que s'adeqüi més a l'actualitat. Aquest any com hi ha hagut la pel·lícula 'El gat amb botes', associem el film infantil a una mona de xocolata. 

En aquest cas són creacions, perquè no partim d'un motlle. Si no que són diverses peces, en forma d'ou, enganxades amb decoracions de xocolata plàstic que es diu. Que és una plastilina de xocolata i comestible. I anem fent aquesta figura amb aquestes peces d'ou. Després en l'àmbit gastronòmic doncs podem treure el de l'ou de crispetes de colors, que també està molt sol·licitat, perquè és molt colorit, molt golafre i s'associa molt al món infantil. Així que seria una mica això, moure's amb una xocolata de qualitat -sigui negra, amb llet o blanca- i després donar-li un toc més artesà. 

No volem utilitzar només motlles, sinó muntatges de xocolata. Com s'ha vist a l'escola catalana de xocolata. Des de Santapau, Escribà... tots aquests precursors en el món de la xocolata que han inspirat molt a Europa: als francesos, alemanys... Jo vull seguir aquesta tradició de l'escola catalana. Muntar, no només amb motlles, també amb peces que anem enganxant una amb l'altra per crear la nostra figura.