Alex Richter-Boix (doctor en Biologia): 'Podem arribar a tenir mosquits pràcticament tot l'any'

Les temperatures suaus de la tardor i de l'entrada de l'hivern han allargat la temporada de mosquits


  • Comparteix:

Àlex Richter-Boix, investigador de la UPF i membre de Mosquito Alert / Foto: Cedida

Àlex Richter-Boix, investigador de la UPF i membre de Mosquito Alert / Foto: Cedida

La presència de mosquits ha estat un tema de conversa recorrent aquesta tardor. Normalment aquests insectes desapareixen a finals d'estiu, però enguany, amb una tardor i una entrada d'hivern més càlides, la temporada de mosquits ha estat més llarga. Així ho ha corroborat el doctor en Biologia, investigador de la UPF i membre de Mosquito Alert, Alex Richter-Boix, en una entrevista a Cugat Mèdia: 'les dades ens indiquen que sobretot al novembre hi ha hagut un increment de mosquits'. El canvi climàtic i l'augment de les temperatures mitjanes són un factor que incideix en el canvi de comportament d'aquests insectes, 'podem arribar a tenir temporada de mosquits pràcticament tot l'any', explica Richter-Boix.

ESCOLTA-HO

Explica'ns per què habitualment només hi ha mosquits els mesos de primavera, estiu i principis de tardor. Quines són les condicions òptimes perquè hi hagi mosquits i perquè es reprodueixin?
Els mosquits, com tots els insectes i molts vertebrats com les granotes i d'altres rèptils, són animals de sang freda i no poden controlar la temperatura del seu cos. Tot el seu metabolisme depèn de la temperatura ambiental. Quan hi ha unes temperatures mínimament altes funcionen bé, però quan són baixes, entren en un estat com d'hibernació.

Amb l'augment de temperatura de la primavera els mosquits es reactiven, ja que tenen condicions òptimes per tenir activitat metabòlica i reproduir-se. Quan tornen a baixar les temperatures, torna a començar el cicle d'hibernació o dormició.

Aquest any el fred ha arribat més tard i ens hem trobat que, sobretot al novembre, encara teníem força mosquits. La temperatura és l'únic factor que hi ha contribuït?
La temperatura és un dels factors més importants, però també estan molt condicionats pel cicle de la llum. A l'estiu els dies són més llargs i a l'hivern més curts. Aquests són els dos senyals que fan servir aquests insectes.

Aquest hivern el fred ha arribat fa poques setmanes i la temporada de mosquits s'hagi allargat, sobretot al novembre. Al desembre ja vam detectar una forta baixada de l'activitat.

Les dades que monitoreu des de Mosquito Alert monitoreu us indiquen que aquest hivern hi ha hagut més activitat que en d'altres anys en aquesta mateixa època?
Tenint en compte els mosquits que hi ha hagut durant tot l'any, les dades ens indiquen que sobretot al novembre hi ha hagut un increment. Al desembre i principis de gener hem detectat algun mosquit, però això entra dins la normalitat. Tot apunta que s'ha allargat l'estació dels mosquits.

Fins i tot es va detectar un mosquit tigre a l'àmbit de Barcelona l'1 de gener. És un cas aïllat o és el preàmbul de què pot passar en els pròxims anys per l'increment de les temperatures a conseqüència del canvi climàtic?
Aquest cas que esmentes de l'1 de gener va ser un cas aïllat. És possible que aquest mosquit s'hagués criat dins d'un habitatge o en espais més càlids que a l'exterior. Ara bé, tots els models apunten que si les temperatures es van suavitzant a l'hivern com està passant, la temporada de mosquit s'allargarà. Això no vol dir que en tinguem els mesos de desembre i gener, perquè esperem que hi hagi algunes setmanes més fredes, però sí al novembre i a principis de desembre i que a finals de febrer i principis de març tornin a estar actius. Els hiverns s'estan escurçant molt i podem arribar a tenir temporada de mosquits pràcticament tot l'any.

Tot i que tots els models indiquen aquest increment de les temperatures, les dades també apunten que les pluges seran cop més escasses. Això també hi tindrà incidència?
Clar. Per un costat tenim la temperatura, que com dèiem és necessària per al seu metabolisme i, per altra banda, tenim l'aigua que és necessària perquè es reprodueixin.

Hem de tenir en compte que hi ha diversos tipus de mosquits. N'hi ha que crien en aiguamolls, en basses més naturals, que si hi ha sequera pateixen molt perquè no tenen aigua on reproduir-se i les seves poblacions disminueixen. El mateix passa amb mosquits que es reprodueixen en llocs com el clavegueram. Ara bé, espècies com el mosquit tigre acostumen a criar en espais privats: els platets de sota els testos, els cubells... Només necessiten un dit d'aigua.

L'investigador del CSIC i codirector del programa de seguiment Mosquito Alert, Frederic Bartumeus, apuntava en una entrevista que una derivada del canvi climàtic podria ser que els mosquits deixin de proliferar a l'estiu i que la temporada en què siguin més actius passi a ser la tardor i el principi de l'hivern. Ho comparteixes?
Sí, l'activitat es pot veure desplaçada. A l'estiu, sobretot al Mediterrani, els models apunten que hi haurà molta sequera i, per tant, veurem menys mosquits. No desapareixerà la seva activitat, però la manca d'aigua pot fer que les seves poblacions siguin més petites i que a la tardor hi hagi un pic de mosquits. Ara en tenim un pic al juliol amb les últimes pluges i després en tenim un altre al setembre quan tornen les pluges a finals de mes.

Si les temperatures al novembre i desembre són més càlides i les pluges de finals d'estiu arriben més tard farà que s'allargui l'estació i que hi hagi menys mosquits a l'estiu i una tardor amb més mosquits.

Un article publicat el juliol del 2021 a 'The Lancet', i un altre del maig del 2020 publicat a 'Nature', avisaven que espècies de mosquits típics en climes tropicals, com les que transmeten la malària i el dengue, tindrien condicions favorables per expandir-se a latituds més temperades, incloent-hi l'est del Mediterrani.
Aquests treballs apunten a aquestes possibilitats. Ja tenim el mosquit tigre i temem que arribin noves espècies. De fet, al desembre es va trobar un mosquit de la febre groga a Canàries, un insecte d'origen africà i de regions tropicals que és el que millor transmet la febre groga, el dengue i el zika.

Temem que aquest mosquit pugui arribar a la península i a Europa. Ja va ser-hi present fa uns segles i no se sap ben bé perquè va desaparèixer a principis del segle XX. Ara el trobem a Àfrica, el sud-est asiàtic i l'Amèrica Llatina més tropical.

És la segona vegada que es detecta aquest mosquit a Canàries i és qüestió de temps que desembarqui en algun país europeu. Les condicions actuals fan difícil que aquesta espècie s'instal·li aquí, perquè els hiverns són freds i és una espècie tropical. Tots els models apunten que amb el canvi climàtic moltes regions del sud d'Espanya i fins i tot Catalunya, on hi ha molt trànsit de mercaderies d'arreu del món, puguin ser el destí d'aquest mosquit i això és el gran perill. Epidemiològicament, aquest mosquit és molt més perillós que el mosquit tigre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.