Neus Albiac (Parc Jove): 'És important que el jovent tingui espais sans de relació'
Cugat Mèdia entrevista la tècnica de Joventut Neus Albiac, una de les responsables de la programació del Parc Jove de Nadal
La tècnica de Joventut de l'Ajuntament Neus Albiac / Foto: Cugat Mèdia
EntrevistaPublicat el 23/des/22 per Sara Bella
La Neus Albiac és tècnica de Joventut de l'Ajuntament de Sant Cugat i una de les responsables del Parc Jove, l'espai que, des de l'any passat, dona continuïtat a l'Envelat de Nadal. Una novetat que enguany torna al parc de Ramon Barnils per consolidar-se, amb activitats tan variades com un circuit de segway, el Quinto, tallers de danses urbanes, espais de reflexió i desenes de propostes més, programades entre el 27 de desembre i el 4 de gener.
Escolta-ho
El Parc Jove és una novetat de l'any passat que enguany repeteix.
És una activitat que teníem al cap i que no havíem fet. Veníem de la pandèmia i vam veure que era bastant necessari fer aquest espai que pogués donar continuïtat a l'Envelat de Nadal. Sí que havíem fet molta programació per a joves, però en moments concrets.
Va haver-hi limitacions per la pandèmia?
Sí, la veritat és que l'any passat no el vam poder fer com ens hagués agradat. Per culpa de la Covid-19 vam patir algunes restriccions ja des del moment de pensar la programació, i també hi va haver activitats que no es van poder fer a l'últim moment. Això va fer que comencéssim amb una primera edició una mica coixa.
Quina valoració en fas, tot i això, de la seva primera edició?
Des del primer dia que vam començar fins a l'últim, no va parar de créixer la participació. Els primers dies van ser més tranquils, i a mesura que es va anar sabent que hi havia aquest espai, es va convertir en un reclam. A l'activitat diürna hi van acabar passant molts joves i tothom va sortir molt content, cosa que va ser molt interessant. Vam arribar a la conclusió que calia aquest espai de continuïtat a l'Envelat de Nadal. El resultat va ser bo, vam quedar molt satisfetes.
Està orientat a la franja de 12 a 18 anys?
Aquesta és la franja majoritària, perquè és un espai que dona continuïtat a l'Envelat, però el concepte 'jove' és molt ampli. Nosaltres pensem en joves a partir de 12 anys i fins als 29 anys. Intentem que hi hagi activitats per a tota aquesta franja, però l'oferta diürna se centra en els 'joves petits', de 12 a 18 anys. En canvi, les activitats nocturnes s'encaren més als 'joves grans', a partir de 18 anys. En realitat, no és un programa excloent, tothom pot venir a tot, però sí que l'activitat la pensem per a un públic concret.
L'any passat, el que ens va passar és que les activitats que més vam haver d'anul·lar van ser les dels 'joves grans', de fet només en vam poder fer una. I això ens va dificultar una mica que els grans agafessin el Parc Jove com un espai de referència.
Com va ser el procés de dissenyar un programa tan ampli?
És un procés que porta molta feina, perquè l'objectiu és que sigui un programa molt ampli, divers i que pugui interpel·lar interessos i edats diferents. En funció del moment del dia, busquem un públic o un altre, i intentem que hi hagi activitats tranquil·les, que n'hi hagi més mogudes, que n'hi hagi de reflexives, que n'hi hagi de nit per passar una bona estona, etc. Aquesta és la filosofia. Programar pel públic jove és molt difícil, sobretot perquè busquem aquesta diversitat d'activitats i ens dirigim a una franja d'edat tan àmplia.
Quines són les activitats que van tenir més èxit l'any passat?
L'any 2019, tot i que no hi havia Parc Jove, sí que vam fer programació jove, i vam innovar amb l'activitat d''escaperoom', i vam quedar sobrepassades amb l'èxit. Van venir molts joves. Així que, l'any passat, ho vam continuar fent, i aquest any ho tornarem a oferir. Sabem que és una activitat bastant transversal i, a més, poden venir tant amb els amics com amb la família, i això ho fa molt interessant.
També tornarem a mantenir tota l'activitat de l'espai 'El balcó'. L'any passat hi vam fer un rocòdrom, tirolina i 'skate', i aquest any, en canvi, hem optat per fer-hi un circuit de 'segways', un altre de trial i un de 'parkour'. Ho anirem canviant segons el dia, perquè la gent hi trobi coses diferents.
A 'La Carpa' hi haurà les activitats de gran format, al 'Taller', les activitats més reflexives, al 'Parc' hi haurà inflables per a joves i, a 'La Cantina', com a novetat, hi hem posat un espai musical i 'foodtrucks'.
Quines diries que són les principals novetats d'aquest any?
Doncs segurament 'La Cantina', aquest espai musical que ara comentava. Com que l'any passat va ser una mica coix, l'objectiu d'aquest any és mantenir l'oferta i afiançar-la. Jo tinc la teoria que necessites dues o tres edicions de la mateixa activitat per consolidar-la de veritat. I com que ja no tindrem restriccions, el Quinto, per exemple, que és l'activitat estrella de Nadal, es podrà celebrar a 'La Carpa'. Això ens permetrà que la gent que vingui al Quinto i l'any passat no va venir, pugui veure que hi ha activitat per al jovent.
Què passarà a la nit, al Parc Jove?
A les primeres nits (25, 26, 28, 29 i 30 de desembre) hi haurà el Quinto, l'activitat més tradicional. I la segona setmana hem programat tres nits diferents. El 2 de gener tindrem un espectacle d'humor, amb música en directe, circ i tecnologia molt recomanable que es diu 'Control Freak'. La segona nit farem el 'Karaoke Show' amb De Mortimers, un clàssic de Festa Major. I l'última nit farem 'Improshow Especial Nadal', per gaudir del que passi, que mai es pot preveure què serà. Pot venir-hi tothom, els majors de 29, també!
És un espai segur, el Parc Jove, per què hi vinguin sols els 'joves petits'?
Sí, és de lliure accés, però és un espai segur, on, a més, hi posem monitoratge. De totes maneres, els pares i mares, si volen, poden ser-hi, poden seure a la Cantina mentre els joves fan les activitats. Són benvinguts, però jo crec que si no venen han d'estar tranquils.
I ja per acabar, tu que portes tant temps treballant de tu a tu amb el jovent de Sant Cugat, com diries que han canviat els joves en aquests anys?
Els joves canvien, i jo també m'he fet gran, i la meva perspectiva també ha canviat. El que destacaria és que sortim d'una pandèmia i els joves han patit molt. Com tothom, però s'ha de tenir en compte que en aquest període tan vital, els joves han patit molt. Encara ens estem trobant amb els efectes post-pandèmia. Per això és important que tinguin espais sans de relació, amb activitat programada, on es potenciï la reflexió i on s'ho puguin passar bé.