Natàlia Luján: 'Si planifiquem massa les vacances, sentim en tornar que no hem desconnectat'
La psicopedagoga d'EdBuilding parla a Cugat Mèdia sobre els reptes de passar l'estiu amb criatures
Natàlia Luján recomana descansar i improvisar durant les vacances d'estiu / Foto: Inez del Prado
EntrevistaPublicat el 15/jul/22 per Bel Miralles
Afrontar l'estiu amb canalla pot ser un repte important. Durant tres mesos els nens i nenes estan de vacances i cal saber gestionar tot aquest temps lliure. Natàlia Luján és pedagoga, psicopedagoga i col·laboradora de l'entitat santcugatenca Edbuilding. En una entrevista a Cugat Mèdia parla sobre com afrontar l'estiu amb canalla, els reptes i les dificultats que implica i apropa bones pràctiques per encarar aquest període de vacances amb els nens a casa.
Escolta-ho
L'estiu la majoria de nens tenen tres mesos de vacances sense la rutina i socialització que aporta l'escola. Com diries que els afecta tenir tant temps lliure a aquestes edats?
Jo crec que el temps lliure hi és en funció del que vulguem proposar des de les famílies. És a dir, hi ha molt temps lliure quant a dies, però si ho tenim ben estructurat de forma que es puguin socialitzar de diferents maneres no hi hauria d'haver problemes. Els recursos, ja siguin casals, estades i colònies o les diferents activitats que es poden fer a casa volen dir que el temps lliure no cal que sigui un inconvenient. Es considera molt temps, però realment això crec que seria un altre debat sobre la quantitat de temps que tenen tant alumnes com els mestres a les vacances.
Una de les pràctiques habituals per ocupar el temps són els quaderns d'estiu. Creus que s'hauria de mantenir aquesta continuïtat amb els deures i l'escola o és millor tenir un descans?
Jo crec que s'hauria de combinar i, de fet, el que no faria és uns deures en si. És a dir, sí que va bé que tinguin un descans. Per una banda, pot ser beneficiós que segons quins continguts es retinguin perquè de cara al curs vinent no s'hagin perdut, però segons la meva opinió no hauria de ser res que se superposi ni que sigui molta més feina. Que no siguin uns deures com a tal, com a l'escola. Jo estic molt a favor d'aquests quadernets en els quals no només hi ha alguns aspectes relacionats amb les assignatures sinó que també hi ha jocs. A mi m'agrada molt que es treballi a partir de passatemps, ja que estem potenciant moltes més coses que no només els continguts o les competències escolars. Llavors jo crec que trobar aquest equilibri que no consisteixi a fer un temps determinat cada dia de deures, això crec que és on no s'hauria de caure.
A vegades preocupa que passin massa temps a casa i hi ha la sensació que se'ls ha de planificar tot l'estiu. Quin equilibri hem d'aconseguir entre deixar-los autonomia per planificar les seves vacances i les activitats més organitzades i planificades?
En percentatge no t'ho sabria dir, però sí que des d'un inici, al juny, es pot planificar en funció de les vacances que tenen els pares, perquè això influeix molt. Molts cops es porten als fills de colònies, no tant perquè socialitzin sinó perquè els pares estan treballant encara. Per tant, s'hauria de tenir en compte i estructurar el temps dedicat a fora, al casal i activitats amb un temps dedicat a no fer res amb els pares. Amb no fer res em refereixo a marxar de vacances i estar simplement en família. Juguem a no planificar. Ja tenim planificades les vacances i si viatgem ja ho tindrem planificat. Però si anem a algun apartament, a casa d'un familiar o on sigui, jo considero que aquesta part no s'hauria de planificar. El que sí que és bo és una lectura diària entre setmana. Després, el temps lliure crec que és necessari. Lliure de dir "avui ens llevem i ens anem a la muntanya o ens anem a la platja", que ens permeti oblidar-nos dels rellotges i de ser tan estructurats. D'aquesta manera, és com realment sentim que hem fet vacances, perquè si ens omplim les vacances (els nens de deures i nosaltres de coses a fer amb els fills), no sentim en tornar que hem desconnectat. I això és bàsic.
Quins consells donaries als pares ara que venen vacances?
Primer de tot que no es desesperin pensant en el temps que tenen de vacances els fills. És a dir, normalment diuen "ostres, els tindré a casa tants mesos..." Que deixin fluir aquesta part que deia d'improvisar, anem a pautar certes coses, coses que sí tinguin clares. Que facin aquestes coses que hem dit com, per exemple, la lectura o el quadernet. Tot i que no ho faria cada dia, els caps de setmana faria descans. De fet, els caps de setmana que els pares aprofitin per descansar si no treballin. S'ha de gaudir d'aquests moments que es tenen de vacances i no prendre-s'ho com "mare meva el que ens espera amb tants dies". Jo crec que si tenen aquella organització desorganitzada que deia doncs pot fluir molt més.