Rebeca Beguería: 'A les empreses falta empatia amb les dones respecte a la maternitat'

La ginecòloga fa una crida a les dones joves perquè tinguin en compte la seva salut reproductiva


  • Comparteix:

El lideratge femení avança, però té en compte la salut de les dones? Parlem d'un aspecte específic d'aquesta salut amb l'especialista en ginecologia i obstetrícia a L'Hospital Quirónsalud Barcelona Rebeca Beguería, coincidint amb el Women Evolution, celebrat el 7 d'octubre passat.

Tenim un món laboral preparat per un lideratge femení sense descuidar la salut?
És difícil. Dins la part ginecològica, jo crec que ens falten encara alguns punts per superar. Sobretot el tema de l'edat en la dona: arribar a assolir que la maternitat en el període d'edat que la dona està en ple desenvolupament de la seva carrera professional, i alhora conciliar amb la maternitat, és una cosa que no està del tot arreglada.

Que les dones tinguin els fills cada vegada més tard, si és que en volen tenir, què pot comportar per la seva salut?
El que ens trobem bàsicament és que les dones desitgen o decideixen ser mares cada vegada més tard, i això fa que l'embaràs costi més d'arribar. És per aquest motiu que a les consultes de reproducció assistida tenim tanta feina, perquè l'edat de la dona fa que la qualitat i la quantitat dels seus òvuls es vegi molt perjudicada, i l'embaràs sigui difícil d'aconseguir. Llavors és quan necessiten les tècniques de reproducció assistida per poder arribar a aconseguir aquest embaràs.

Què s'hauria de fer per avançar en aquest aspecte?
Jo crec que és molt important la informació i trencar tabús sobre salut reproductiva. És crucial que es normalitzi el fet de, primer de tot, parlar de les tècniques de reproducció assistida. Hi ha moltes dones i parelles que decideixen utilitzar-les i que ho viuen molt en secret. No s'acaba de normalitzar. I sobretot informar les dones joves, especialment de menys de 30 anys, de la idea que la maternitat no és infinita: que la dona té una edat límit per poder ser mare i que s'ho ha de plantejar. I en el cas que no ho vulgui fer en el moment actual, té opcions com per exemple la vitrificació o la congelació d'òvuls, per poder plantejar-ho i organitzar-ho de cara a un futur. Però bàsicament cal tenir la informació que existeixen aquests recursos per no posposar la maternitat.

Aquesta falta d'informació és més una cosa de les mateixes dones, o també dels homes? En quines situacions us trobeu?
Jo crec que és una falta d'informació general. Fins i tot dins el món de la medicina, hi ha metges d'especialitats no ginecològiques que creuen que la dona pot ser mare fins que arribi a la menopausa fàcilment. I això no és veritat. Aleshores, crec que falta informació global, tant en homes com en dones.

Com poden ajudar iniciatives com aquesta del Women Evolution?
Jo crec que és una iniciativa molt bona perquè al final hi ha representades moltes empreses i molts col·lectius amb dones molt potents. Jo crec que al final les dones ens hem de donar suport i hem d'empatitzar les unes amb les altres i informar-nos mútuament de tots els problemes que tenim per arribar a la maternitat o per conciliar. I al final és el boca-orella el que fa que tot això arribi a la població general.

Creu que el seu camp ha virat una mica cap a una visió més femenina de la salut de les dones?
Sí, desgraciadament sí perquè al final l'òvul té més pes que l'esperma. I això és així i no ho podem canviar: biològicament, l'òvul és molt més important que l'esperma. L'home pot ser pare als 55 o 60 anys sense cap problema, i la dona no. Llavors sí que pesa molt més a la dona que a l'home.

Però des de l'àmbit professional, s'ha avançat en aquesta visió en femení de la ginecologia?
Jo crec que no. Les empreses estem encara pel camí, però encara falta empatia amb les dones respecte a aquest tema de la maternitat i aquestes limitacions que trobem en el nostre dia a dia per poder ser mares. I els homes també tenen aquí un paper molt important.

Les dones en són conscients, dels seus drets com a pacients?
Jo crec que hi ha dones que sí, que molt. I d'altres que es deixen portar pel dia a dia i se centren en la seva professionalitat i obliden aquesta part, i quan arriben al moment potser ja és massa tard.

Per acabar, un consell des del seu àmbit professional que haurien de tenir en compte totes les dones treballadores.
Doncs que les dones hem d'estar molt informades: ens hem d'informar de les nostres opcions, valorar com està la nostra salut reproductiva i plantejar-nos, si volem ser mares, de trobar el moment i la manera de poder-ho fer. Sigui en present o en diferit, però hem de tenir les variables controlades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.