Eugeni Castaño, el santcugatenc creador de jocs de taula


  • Comparteix:

El Monopoly, l'Scrabble i el Cluedo són els tres jocs de taula més venuts de l'última dècada. Tots tres sumen un total de 570 milions de còpies venudes arreu del món. Darrere la creació d'un joc de taula hi ha l'elaboració de la història, dels personatges, de la dinàmica de les normes... i tot això ho pensen persones que es dediquen a aquesta tasca. A Sant Cugat, precisament, en tenim un, Eugeni Castaño. Mestre de professió, en la seva faceta de creador de jocs de taula n'ha ideat més de 50 i n'ha publicat una vintena. Pel que fa al seu procés creatiu, Castaño ens ha desvelat que troba la inspiració les vivències quotidianes, ja sigui a l'escola, a casa o fins i tot en històries i contes.


A partir d'una idea o una temàtica en concret, el santcugatenc comença amb el desenvolupament de les mecàniques i els materials que encaixin amb la proposta, ara bé, tot i que no sempre comença amb un objectiu pedagògic clar, molts dels seus jocs tenen un fort component educatiu. Una vegada considera que el joc està prou desenvolupat, el presenta a una editorial que s'encarrega de transformar-lo en un producte final amb disseny, instruccions i distribució. 

Per a Castaño, l'objectiu principal del joc ha de ser la diversió, però subratlla que a través d'aquesta es poden desenvolupar habilitats com la presa de decisions, la resolució de problemes, la paciència o la capacitat d'adaptació. Cada partida és una oportunitat per a l'aprenentatge i un espai on els infants poden experimentar, equivocar-se i provar noves estratègies. Precisament en aquest sentit, el mestre és un ferm defensor del fet de no deixar guanyar a les criatures. ''Quan juguem amb els nens i nenes i els deixem guanyar, d'alguna manera, el que estem fent és esquivar la possibilitat que vegin que hi ha persones que juguen millor, que tenen més estratègies, que tenen més coneixements... El que han de veure és de vegades guanyaran i de vegades no, però s'han d'anar entrenant, com en qualsevol altre àmbit'', apunta el creador de jocs.

Sobre si el joc de taula és una bona eina d'ensenyament, Eugeni Castaño creu que cada vegada hi ha més mestres i escoles valora el joc com a recurs didàctic i no només per passar l'estona. Considera que és una eina molt útil per introduir o reforçar coneixements, treballar valors o, simplement, com a experiència d'aprenentatge diferent.

Ara bé, com a creador de jocs de taula no podíem deixar de preguntar-li quin seria per a ell el joc perfecte. ''Tot i que cada joc té el seu moment, per la meva part hauria de ser un joc divertit, fàcil d'entendre i que hi puguin participar el nombre més gran de persones possibles. D'aquest perfil tindríem els jocs que en diem tipus 'party', que són per compartir, per riure i on no importa qui guanya i qui no'', assegura Eugeni Castaño.

Eugeni Castaño

No cada joc sorgeix amb un objectiu clar. És un producte que es va creant, es va generant de mica en mica i aleshores, fins que no està acabat, no saps on anirà a parar. Però sí que la majoria dels jocs, quan ja el tens a mitges i el vas desenvolupant i el vas posant en pràctica amb altres persones, ja veus cap a on anirà.

about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.