Les obres de la biennal Manifesta 15 ja llueixen al Monestir de Sant Cugat


  • Comparteix:

Sant Cugat es converteix en un dels epicentres de les propostes culturals de Manifesta 15, una de les biennals més influents del món. El Monestir de Sant Cugat, Cal Quitèria, l'ajuntament, el Casal de Torreblanca, la Casa de Cultura i la plaça de Barcelona acolliran propostes variades com ara exposicions, tallers i actuacions performatives. Manifesta arriba enguany a la 15a edició i se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre.

La delegació del festival ha fet parada aquest divendres a la ciutat en una visita per les obres exposades al Claustre del Monestir. La directora del Manifesta 15, Hedwig Fijen, i alguns dels artistes que exposen al Claustre, han explicat al públic el significat de les seves propostes. Totes giren al voltant del concepte 'Cuidar i cuidar-nos', el clúster temàtic i geogràfic al qual pertany Sant Cugat en aquest festival.

La regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha valorat que la ciutat sigui una de les principals seus del seu clúster, a més de ser l'encaix perfecte entre el municipi i l'eix conductor 'Cuidar i cuidar-nos'. ''L'obra exposada al Monestir té a veure amb l'espiritualitat i el fet de cuidar, i també hi ha hagut un treball amb l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, que implica també aquest sentit de 'cuidar''', ha afegit la regidora.

Les obres exploren la relació entre el cos, la ment i altres mons a través de materials tan orgànics com la fusta o la llana. Molts, en forma de tapís, l'art tèxtil amb què Sant Cugat es va convertir en un referent.

La biennal Manifesta 15 es desplega a través d'11 ciutats de la regió metropolitana i que s'aglutinen en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics: 'Equilibrant conflictes' (el Prat, l'Hospitalet i Cornellà), 'Cuidar i cuidar-nos' (Sant Cugat, Granollers, Sabadell i Terrassa) i 'Imaginant futurs' (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Mataró i Sant Adrià del Besòs).

Manifesta va néixer a principis dels anys noranta com una biennal d'art contemporani que donés resposta a la nova realitat social, cultural i política que va sorgir després de la Guerra Freda. De caràcter nòmada, cada dos anys se celebra en una ciutat europea diferent.

Núria Escamilla

Sant Cugat ha pogut ser una seu principal de les tres que hi ha i, a més, és també la seu principal del clúster 'Cuidar i cuidar-nos'.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.