Xavier Bosch: 'L'essència de la vida és empènyer sempre els que estimem'


  • Comparteix:

El pregó que aquest dijous 27 de juny ha llegit Xavier Bosch ha deixat empremta. El periodista i escriptor ha fet lluir la seva ploma i ha captivat la ciutadania amb un text nostrat, crític i emotiu. El santcugatenc ha fet una acurada radiografia de la ciutat amb dades i elements de llegenda per aportar rigor i literatura a un text rodó.


LLEGEIX EL PREGÓ ÍNTEGRE

El pregoner de la Festa Major ha iniciat la intervenció amb un recorregut mil·lenari per la història de Sant Cugat. Des de la decapitació del màrtir Cugat, amb un Sant Cugat sense població, fins a l'actualitat, quan voregem els 100.000 habitants.

"Benvingut tothom a casa nostra durant 2000 anys". Amb aquesta proclama, Bosch ha fet un discurs d'acollida amb paraules de suport cap als ciutadans d'Ucraïna i Palestina que viuen a la ciutat i també per als que viuen "en massa territoris en guerra".

El periodista ha abordat altres temes d'actualitat com el problema d'accés a l'habitatge de Sant Cugat: "¿Quin trist honor és aquest de ser el lloc més car del país si els preus expulsen la gent jove i escanya la nostra gent gran?". Un dels moments més emotius ha estat l'agraïment als grups de cultura tradicional i popular i, especialment, el record al diable Roger Ricart, desaparegut recentment.

No vol turisme a Sant Cugat

Com a bon narrador, l'escriptor ha alternat la sensibilitat amb la crítica. Ha dirigit a Josep Maria Vallès un "de debò, alcalde?", en referència a una eventual aposta per al creixement turístic per visibilitzar el municipi. Bosch no vol que Sant Cugat sigui Venècia o Mallorca: "A Barcelona no saben què fer amb els turistes... Doncs que no ens els enviïn cap aquí!".

La màgia s'ha desfermat quan el santcugatenc ha emplaçat la ciutadania a "mantenir el secret" de les moltes virtuts que, malgrat tot, té la nostra ciutat: el Claustre, els espais verds, l'esport femení i les llibreries... En aquesta llista tampoc no hi ha faltat el Teatre-Auditori que, de nou, apareix en els discursos claus de la ciutat, com ja va fer el Rei Baltasar.

El pregoner de la festa grossa ha fet un discurs de vuit minuts "perquè si no la gent s'adorm". Per acabar-lo, Bosch ha disparat directe al cors de les santcugatenques i santcugatencs. L'autor de "32 de març" ha demanat que recordem sempre la gent gran, "no només el cap de setmana", i també els que estan en residències, hospitals o "patint a casa seva".

Un pregó, el de Xavier Bosch, per recordar: "L'essència de la vida és empènyer sempre els que estimem".

La prèvia, amb el seguici d'inici




Abans, el seguici d'inici ha donat el tret de sortida a la Festa Major. Per alegria d'uns i ensurt d'altres la traca dels Diables ha obert la desfilada. El seguici ha vestit de llargs els grups de cultura tradicional i popular, Castellers i la corporació municipal.

Una desfilada que s'ha allargat més del previst, però que ha carregat d'energia els assistents per a quatre dies de festa. El seguici compta amb els Trabucaires, Diables, Gegants, Caparrots, Sardanistes, Ball de cintes (Esbart), Ball de panderos (Esbart), Ball de cercolets (Grup Mediterrània), Ball de bastons, Gausacs, les regidores i regidors i el pregoner.

Santcugatencs

M'ha encantat, mai havia seguit l'inici des del principi / Som nous aquí i ens ha agradat molt / Molt contenta del resultat i que hi hagi gent jove.

Xavier Bosch



Xavier Bosch



Xavier Bosch







about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.