Operació urbanística per desencallar les expropiacions de zones verdes de Valldoreix


Temes relacionats

L'oposició demana més informació sobre l'operació de les zones verdes de Valldoreix (20/jul/10)


  • Comparteix:

Una de les zones afectades és Can Busquets

Una de les zones afectades és Can Busquets

L'Ajuntament impulsa una modificació del planejament per poder assumir l'expropiació de les zones verdes de Valldoreix, la Floresta i Mira-sol reclamada pels seus propietaris i que suposaria una càrrega econòmica de 22 milions d'euros. L'operació consisteix a traslladar a Can Busquets i Can Monmany aquestes zones verdes i compensar els propietaris d'aquests sectors amb 6.000 metres quadrats de sostre lliure edificable a altres zones de la ciutat. Pel que fa als propietaris de les zones verdes, rebran 24.000 metres quadrats de sostre edificable protegit.

L'Ajuntament es veu obligat a fer front a aquesta operació urbanística perquè el Pla General Metropolità (PGM) del 1976 presenta un sistema d'espais lliures amb qualificació de zona verda urbana però no estableix cap sistema de gestió. Això comporta que els propietaris tinguin el dret de demanar l'expropiació a l'administració pública. Després d'un estira i arronsa entre l'Ajuntament i l'EMD de Valldoreix, on es concentren la majoria d'aquestes zones verdes, sobre qui havia de fer-se càrrec del cost econòmic de les expropiacions, la justícia ha determinat que és el consistori santcugatenc qui està obligat a compensar els propietaris.

L'Ajuntament s'ha de fer càrrec, per tant, d'aquesta compensació però el govern municipal considera que no ho pot assumir directament i és per això que han presentat una proposta d'aprovació d'avanç de la modificació puntual del PGM que bàsicament compensa als propietaris amb sostre edificable.

Ho explica la tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa.

Mercè Conesa

El document pretén evitar una fallida del sistema econòmic municipal.


En total s'hi construiran 30.000 metres quadrats de sostre nou entre Sant Cugat i Valldoreix, que sumen 309 habitatges, 24.000 metres quadrats dels quals seran habitatges de protecció oficial, que estaran situats a l'estació de Ferrocarrils de Valldoreix, a Can Cabassa i a Can Mates. Els altres 6.000 metres quadrats restants seran per habitatge de sostre lliure i serviran per compensar els propietaris de Can Busquets i Can Monmany, sectors que amb l'operació passarien a ser zones verdes. L'oferta que ambdós propietaris han acceptat finalment és la mateixa que en el seu moment l'Ajuntament va fer als propietaris de Torre Negra, amb un planejament urbanístic igual que el de Can Busquets, i que van rebutjar. En definitiva, canviar 30 metres de sòl per un metre de sostre.

La modificació del Pla General Metropolità passa ara a informació pública durant 45 dies. La intenció de l'equip de govern és portar-ho a aprovació provisional al ple municipal de novembre. La Generalitat, de la seva banda, també ha de donar el vist-i-plau definitiu a l'operació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.