Un estudi radiografia l'home santcugatenc per analitzar la igualtat de gèneres

Susanna Pellicer i Blanca Moreno, durant la presentació /Font: Localpress

Societat

Publicat el 26/jun/12 per Maria Cusó

Els homes de Sant Cugat tenen un grau alt de qualificació, prioritzen la feina a la família i pateixen menys atur que les dones de la ciutat. Així ho posa de manifest l'estudi 'Sant Cugat en masculí' que s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament amb l'objectiu de tenir dades per dissenyar les polítiques municipals d'igualtat. L'estudi remarca que un 89% dels homes santcugatencs reconeix que existeixen àmbits de desigualtat amb les dones.

'Sant Cugat en masculí' assenyala que la societat local pateix unes identitats masculines marcadament abocades a l'èxit professional i l'augment de l'estatus social. La taxa d'activitat masculina a la ciutat és del 74,1%, situant-se 12 punts per sobre de la femenina. A més, només un 6,5% ha afirmat que la paternitat els hagi condicionat en la conciliació laboral i familiar. En el cas de les dones, aquest percentatge ascendeix fins al 30,7%.

El document posa de manifest que el 53,4% dels homes té estudis superiors, una xifra que gairebé triplica l'àmbit català. La sociòloga que ha encapçalat l'estudi, Blanca Moreno, ha comentat que el nivell d'estudis es configura com una variable amb efecte positiu, ja que la desigualtat es percep més en funció del nivell d'estudis que es té.

Blanca Moreno

Hi ha un efecte molt positiu: a més nivell d'estudis, més repartiment equitatiu de les tasques entre homes i dones.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'estudi subratlla que només un 30,7% del homes carreguen amb les tasques domèstiques, mentre que en les dones aquest percentatge és del 43,8%. D'altra banda, un 44,7% dels homes de 20 a 34 anys estan emancipats, una xifra que ascendeix fins al 71,7% en el cas de les dones de la mateixa edat. Les dades posen de manifest que la violència de gènere s'està generalitzant sobretot entre els més joves, mostrant certa involució en els valors de la igualtat.

La tinenta d'alcalde de Serveis a la ciutadania, Susanna Pellicer, ha explicat a Cugat.cat que aquest model de comportament ja s'havia detectat en els seminaris de joves que duu a terme l'Ajuntament i que és una problemàtica que caldrà estudiar per posar-hi remei.

Susanna Pellicer

Les dades d'aquest estudi han de servir per conèixer més la població i fer polítiques més adequades a la realitat que tenim a la ciutat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'estudi 'Sant Cugat en masculí' és una continuació de l'estudi 'Sant Cugat en femení II' que es va presentar el març de l'any passat i s'ha elaborat amb un subvenció de l'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona. El document s'ha elaborat a través d'una enquesta, sis entrevistes i tres grups de discussió amb joves, homes de mitjana edat i gent gran. En total, uns 400 santcugatencs han participat de l'estudi.