L'objectiu és identificar biomarcadors basats en plasma que podrien indicar la probabilitat que una persona desenvolupi Parkinson molts anys abans del seu diagnòstic.
El diagnòstic en l'actualitat
Actualment, el Parkinson es diagnostica mitjançant una combinació d'historial mèdic, examen físic i proves d'imatges cerebral i, quan això passa, sovint és massa tard per alentir la progressió o revertir el dany. Això fa, segons Grifols, que els biomarcadors de detecció precoç siguin una de les necessitats "més urgents" per avançar en intervencions terapèutiques.La iniciativa, denominada 'Chronos PD', podria accelerar el descobriment de noves eines de diagnòstic, així com la identificació i desenvolupament de teràpies que modifiquin l'evolució de la malaltia.
"Identificar biomarcadors fiables per la malaltia de Parkinson és essencial per fer un diagnòstic precoç i desenvolupar tractaments més efectius", apunta Shalini Padmanabhan, vicepresidenta sènior d'investigació translacional de la Fundació Michael Fox.
Una col·lecció de plasma única
"La iniciativa pionera aprofita la col·lecció única de Grifols de mostres de plasma ben conservades, les plataformes tecnològiques més avançades i la nostra experiència en proteòmica plasmàtica", assenyala el doctor Jörg Schüttrumpf, cap d'Innovació Científica de Grifols.Segons ell, l'estudi vol "retrocedir en el temps" per buscar els primers senyals de la malaltia, fins i tot abans que apareguin els símptomes i té el potencial de "revolucionar" la gestió del Parkinson. Tot plegat, amb l'objectiu d'accelerar i desenvolupar nous diagnòstics i teràpies que puguin mitigar o fins i tot prevenir la manifestació de la malaltia.
El repositori de Grifols de mostres de plasma de la malaltia de Parkinson només és una fracció de les més de 100 milions de mostres que la companyia ha recol·lectat durant gairebé 15 anys. Aquest banc de mostres propi és una de les col·leccions de biospècimens més grans del món i conté plasma que representa milers d'estats de malaltia, tots connectats amb dades reals de salut. Les mateixes anàlisis aplicades a les mostres de Parkinson es poden replicar en altres malalties i estats de malaltia en diverses àrees terapèutiques.
Aquestes mostres úniques de plasma són la base del programa 'Chronos PD', que impulsa projectes innovadors a Alkahest, la filial de Grifols que lidera la iniciativa atesa la seva especialització en l'ús d'intel·ligència artificial i la integració d'un conjunt de disciplines vinculades amb la bioquímica i la biologia molecular i evidència del món real aplicat al descobriment de proves diagnòstiques i teràpies.
La malaltia de Parkinson afecta gairebé un milió de persones als Estats Units i a més de sis milions a tot el món.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.