La violència contra les dones es manté respecte l'any anterior tot i la major sensibilització


Temes relacionats

Condemna unànime de Sant Cugat contra la violència de gènere (16/nov/10)

L'Associació de Veïns del Monestir impulsa un curs contra la violència de gènere ( 2/nov/10)


  • Comparteix:

Moment de la presentació de les dades

Moment de la presentació de les dades

137 dones han patit situacions de violència física o psicològica entre l'1 d'octubre del 2009 i el 30 de setembre d'enguany, el que suposa tres casos menys que el període anterior. El 8è informe d'impacte de la violència contra les dones, presentat aquest dimecres, posa de manifest que cada vegada es denuncien més aquestes situacions d'abús però encara és una petita part de la situació real, segons les entitats implicades en els processos. Administració, serveis socials i cossos policials coincideixen que cal fer un major esforç en l'educació, el respecte i la igualtat.

Estudis elaborats des dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de la ciutat posen de manifest que els casos que arriben a ser denunciats o posats en coneixement dels serveis socials són una ínfima part del total. Aquests treballs estimen que a Sant Cugat hi ha entre 6.000 i 8.000 dones susceptibles de patir situacions de violència o abús, ja sigui físic o psicològic.

Durant el període que analitza aquest informe, els CAP han atès un total de 51 dones, de les quals un 60% són de nacionalitat espanyola i un 70% dels casos tenen a veure amb maltractament físic. En l'àmbit policial, la Policia Local ha realitzat un total de 13 intervencions que s'han traduït en denúncies que s'han derivat cap als Mossos d'Esquadra. L'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) de la policia nacional ha atès un total de 83 dones de la ciutat, cinc menys que les dades del 2009. Des de l'Ajuntament, el Servei d'Atenció a la Dona ha donat servei a 30 persones, de les quals la totalitat estan relacionades amb el maltractament psicològic. En la gran majoria de tots aquests casos, l'agressor és la parella de la víctima.

La tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, considera que tota la societat s'ha d'implicar en aquesta lluita.

Mercè Conesa

No és un problema privat, afecta tota la societat. Per això, cal que tothom estigui atent per detectar aquestes situacions.



L'informe també posa de relleu que en aquest darrer període cinc dones s'han donat d'alta al servei de teleassistència mòbil. Un sistema pel qual les dones en risc porten un aparell que permet contactar amb les forces de seguretat de manera instantània. Amb aquestes incorporacions, ja són 15 les santcugatenques que l'utilitzen.

L'Ajuntament reclama avenços per abordar aquesta situació. En aquest sentit, la regidora de Cooperació, Igualtat i Immigració, Susanna Pellicer, ha reivindicat algunes mesures com l'obligatorietat de sotmetre a tractament l'agressor, la unificació de criteris de les resolucions jurídiques, un major suport econòmic i el compartiment de dades en un registre únic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.