Les llars d'infants privades de Sant Cugat fan front comú per garantir la viabilitat

Dues de cada tres llars d'infants privades de Catalunya es plantegen tancar a curt termini i tres de cada quatre han reduït personal


Un infant fent una acitvitat a l'Alba Llar d'Infants / Foto: Cedida

Un infant fent una acitvitat a l'Alba Llar d'Infants / Foto: Cedida

Les llars d'infants privades de Sant Cugat s'han unit per treballar conjuntament i trobar solucions a la davallada d'alumnat que pateixen des que s'aplica la gratuïtat al curs d'I2 a les escoles bressol públiques, ara fa tres anys, i la baixada de la natalitat, segons detallen a Cugat Mèdia des de diverses llars del municipi. La creació del grup de treball arriba després dels resultats de l'enquesta publicada el passat febrer per l'Associació Catalana de Llars d'Infants, l'Associació de Llars d'Infants de Catalunya i la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya. El sondeig assenyala que dos de cada tres llars d'infants privades es planteja tancar a curt termini i tres de cada quatre han hagut de reduir la seva plantilla els darrers anys.

Objectius a treballar

Revisar els criteris de baremació a l'escola bressol pública per garantir que les famílies més vulnerables hi accedeixin; intentar controlar tots aquells centres que treballen com a llars d'infants sense ser-ho (ludoteques o centres que no estan sota el paraigua del Departament d'Educació); i fer una trobada familiar de totes les llars d'infants privades de Sant Cugat a finals d'abril a plaça Barcelona. Aquests són els punts principals que ha tractat, fins ara, el grup de treball format per les llars d'infants privades del municipi.

D'altra banda, la inquietud entre les llars d'infants privades per la possible creació d'una nova escola bressol municipal i la convocatòria de noves places a les escoles bressol va ser un dels detonants d'aquesta primera trobada entre les llars d'infants privades i la regidora d'Educació, Carme Ardid, tal com detalla la directora de la Llar d'Infants Magnòlia i membre de la junta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, Marta Camí. En aquest sentit, Ardid ha apuntat que "quan van veure la convocatòria extraordinària de places d'escoles bressol al gener, pensaven que havíem ampliat places municipals", explica. Però, segons diu, "això era una veritat a mitges", ja que aquestes eren les places que no s'havien pogut ofertar en el període de preinscripció per problemes tècnics. Pel que fa a la creació d'una nova llar d'infants, tal com portava Junts per Sant Cugat en el programa electoral de 2023, la regidora ha avançat que "de moment no està previst", ja que, segons diu, "hi ha altres prioritats".

Pel que fa als criteris de baremació, una de les coses que demanen des d'aquests centres és que el sistema garanteixi que les famílies que entraran són les més vulnerables i les que no poden fer front a les quotes de les llars privades. I és que, en més d'una ocasió, tal com ha explicat Camí, les llars privades s'han trobat amb famílies que s'havien quedat sense plaça a l'escola bressol pública i no podien assumir les quotes de la privada. En aquest sentit, la mateixa Camí recorda que hi ha municipis, com Sant Just o Esplugues, que entreguen una mena de xec que serveix per bonificar famílies en aquestes situacions.

La baixada de la natalitat

Tot i que a Sant Cugat la baixada de la natalitat ha afectat menys que a altres municipis, aquest ha estat el primer any que ha repercutit en les preinscripcions d'I3, ja que hi havia 150 infants menys per escolaritzar que el curs anterior. "La situació a Sant Cugat no és diferent, la baixada de natalitat és una realitat. Això ha afectat molt les llars d'infants i, en segon terme la gratuïtat d'I2. La fuga de nens d'I1 a I2 és elevada", afirma Camí. "Catalunya és l'única de les comunitats autònomes dels Països Catalans que no té subvenció universal" ha afegit Camí.

La universalització de la subvenció és una qüestió que la Generalitat té sobre la taula, segons relata Camí. Mentre no arriba, una de les coses que reclamen des de l'Alba Llar d'Infants és "la igualtat de condicions". "Que les ajudes vagin directament a les famílies i elles puguin decidir a quina llar volen portar els seus fills, ja sigui per proximitat, projecte educatiu, flexibilitat horària, comunicació amb les famílies o l'escola que millor s'adapti a les seves necessitats", apunta Xus Sánchez, una de les tres directores de la llar santcugatenca. Paraules similars ha dit la directora de les llars Mirasolet 1 i Mirasolet 2, Glòria Masó: "El sector de les escoles privades se sent desprotegit i decebut amb les administracions". Per ella, la millor opció seria subvencionar les famílies amb els 3.200 euros que es destinen per infant que va a una llar pública, i que fossin les famílies les que, amb aquests diners, decidissin el centre on volen portar la canalla.

Tancaments i reduccions

L'Alba és un dels centres que ha respost l'enquesta i, tot i que no creuen que tanquin aviat, afirmen formar part del grup de llars d'infants que han hagut de reduir personal per la davallada d'infants. "Des de la gratuïtat d'I2 tenim menys infants i més càrregues burocràtiques, perquè amb l'ajuda de 800 euros a les famílies nosaltres hem de gestionar-la tota. No seria més fàcil que l'ajuda anés directament a les famílies?" es pregunta Sánchez. Les famílies que porten els seus infants a les llars d'infants privades reben una ajuda de 800 euros l'any d'I2, que gestionen directament les llars d'infants. Un cop reben els diners de la Generalitat, elles han d'efectuar els pagaments a les famílies.

Per la seva banda, la directora de les escoles bressol privades Mirasolet 1 i Mirasolet 2, Glòria Masó, ha anunciat el tancament d'un dels dos centres de cara al curs vinent, després de 21 anys de funcionament. Malgrat haver intentat reduir despeses i plantilla per mantenir l'activitat, Masó explica que la situació s'ha tornat insostenible, motiu pel qual ha decidit tancar el primer centre que va obrir, que també és el més petit.

Masó apunta al descens de la natalitat, a la gratuïtat d'I2 i a la falta de regulació dels centres de suport familiar, que haurien de ser ludoteques, però funcionen com a escoles bressol, com a principals motius de la crisi que pateixen les llars d'infants privades. A més, considera que si s'implementa la gratuïtat d'I1 a les escoles públiques, les privades "acabaran de morir".

És per tots aquests motius que les llars d'infants privades de Catalunya estan organitzant una manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, que tindrà lloc cap al mes de maig i estan recollint signatures a través de la pàgina de Change.org.

Les llars d'infants a Sant Cugat



Segons la web de l'Ajuntament, Sant Cugat compta amb 21 llars d'infants, vuit públiques i 13 privades.

Glòria Masó Vilaró

Mentre la púbica és gratuïta, els hi donen més de 3.000 euros, a les nostres famílies només els donen 800 euros. El més fàcil seria donar un xec a cada família i que elles decideixen on porten els fills. I ara estan parlant de fer gratuït l'I1, a la pública. Aleshores sí que ja acabarem de morir.

Carme Ardid

En aquest moment les nostres prioritats són la Mirada i altres projectes. En vista que la natalitat està baixant, hem de veure com es configura el creixement de la ciutat.

Marta Camí

La situació a sant cugat no és diferent, la baixada de natalitat és una realitat. Això ha afectat molt a les llars d'infants i en segon terme, la gratuïtat. La fuga de nens de I1 a I2 és elevada.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR