
Amb la fi de les restriccions a no hi haurà horaris per regar els jardins i les zones verdes. Fins ara només es podia fer entre les 20 h i les 8 h, és a dir, quan no hi havia sol / Foto: Cugat Mèdia
L'escenari de prealerta, que s'associa a un semàfor verd, suposa que ja no són necessàries mesures d'estalvi d'aigua que afectaven els usos urbans, agrícoles i industrials, i que en el cas de Sant Cugat suposava no poder gastar més de 262 litres per persona i dia.
Una despesa, però, que Sant Cugat, no ha arribat a gastar mai en els darrers tres anys. De fet, des del juliol de 2022, quan vam registrar una despesa de 306 litres per persona i dia, el consum d'aigua a la ciutat ha anat a la baixa, gràcies tant a les restriccions com a la consciència ciutadana, com ha ressaltat Paraira: "Això indica que hi ha una consciència global de bones pràctiques i bones conductes que han quedat per sempre".
La darrera dada facilitada per la Generalitat, que data de febrer de 2025, com es veu en el gràfic de sota, situa Sant Cugat amb una despesa de 192 litres d'aigua per persona i dia, lluny dels 262 litres permesos en el darrer any.
Què implica el final de les restriccions per sequera
Amb la situació anterior, d'Alerta, Sant Cugat i les altres poblacions tenien restriccions d'aigua d'ús domèstic que implicava no només un consum concret de litres al dia, sinó que, a més, no es podia utilitzar l'aigua per omplir piscines de plàstic, netejar el cotxe a casa, o regar els jardins i les plantes durant el dia, només es podia fer a les nits, entre d'altres. Ara tot això canvia.Usos particulars i urbans
Aquests canvis entraran formalment en vigor quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), a finals d'aquesta setmana.
Pel que fa als usos municipals, l'Ajuntament ha explicat a Cugat Mèdia que la retirada de les restriccions "alleugeix" la gestió i ajudarà a un millor manteniment de la ciutat. Paraira ha dit, però, que les restriccions també han servit per repensar com s'utilitza aquest bé escàs. "Hem après durant aquest temps i s'han fet diferents accions, com la plantació d'arbres que no necessiten tanta aigua, que ajuden a que ja de per si es consumeixi menys aigua. Tenim gairebé el 50% de les zones verdes que es reguen amb telegestió. Hi ha moltes mesures que s'han pres que ja s'han quedat", ha dit la tinenta d'alcaldia.
493 els municipis sense cap restricció
Més enllà del sistema Ter-Llobregat, del qual depèn Barcelona i la seva àrea metropolitana, la Catalunya Central, el Maresme i una part de les comarques gironines, on viuen gairebé 6 dels 8 milions d'habitants de Catalunya, el govern ha acordat també que el sistema del Baix Ter tornarà a la normalitat i el del Fluvià-Muga passarà d'excepcionalitat a alerta.Ara, nou àrees resten en una situació de normalitat, cinc en prealerta i quatre en alerta. Així, 14 dels 18 àmbits de les conques internes no tindran cap limitació en l'ús de l'aigua.
D'altra banda, les dessalinitzadores catalanes passaran a funcionar al 90%, per sota del 100% actual. La decisió busca "optimitzar" el recurs emmagatzemant als embassaments i afavorir la recàrrega d'aqüífers com el del delta del Llobregat.