De falsos revisors del gas a falsos advocats: les estafes més comunes segons els Mossos

L'agent Anna Massa detalla les tècniques d'engany més utilitzades i dona consells per evitar ser víctima d'aquests fraus

Una de les estafes més comunes és la dels falsos operaris de subministraments / Foto: Pexels

Societat

Publicat ahir per Alba Triadó

Els estafadors utilitzen diverses estratègies per aprofitar-se de la bona fe de les persones. Des de falsos revisors del gas fins a enganys telefònics amb suposats advocats, les estafes físiques i per telèfon són cada cop més sofisticades. L'agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Cugat Anna Massa ha explicat en una entrevista al magazín 'Faves Comptades' com identificar aquests fraus i protegir-se'n.

Escolta-ho


Les estafes físiques i telefòniques estan a l'ordre del dia, i els delinqüents adopten noves estratègies per robar diners i dades personals. Segons l'agent Anna Massa, una de les estafes més comunes és la dels falsos operaris de subministraments. "A l'hivern, per exemple, aprofiten les revisions de les calderes per presentar-se als domicilis fent-se passar per tècnics. Demanen un pagament en efectiu per la suposada revisió i, si poden, fins i tot aprofiten per robar a l'interior de la casa", ha explicat. Massa recomana no fer mai pagaments en efectiu i confirmar sempre les visites amb les companyies oficials.

Un altre engany detectat és el dels falsos advocats, que truquen a les víctimes fent-los creure que un fill seu ha estat detingut i necessita una fiança immediata. "Demanen quantitats elevades, com 3.000 o 4.000 euros, i asseguren que amb aquest pagament el fill evitarà la presó", ha detallat l'agent. Per evitar caure en aquest frau, Massa recomana mantenir la calma i contactar directament amb el suposat afectat o amb la policia.

Les estafes clàssiques com el "tocomocho", on es ven un fals bitllet de loteria premiat, o els trilers al carrer encara són presents. A més, cada vegada es denuncien més casos de l'estafa del "fals fill" per WhatsApp, en què els delinqüents es fan passar per un fill que ha perdut el mòbil i demanen diners urgentment via Bizum.

L'agent ha alertat sobre les estafes piramidals, on es prometen grans beneficis a canvi d'inversions que requereixen captar noves víctimes. "Si ens prometen guanys massa bons per ser certs, probablement estem davant d'una estafa", ha advertit.

Els Mossos d'Esquadra recomanen desconfiar de qualsevol petició de diners inesperada, verificar sempre la identitat dels qui contacten i denunciar qualsevol intent d'estafa a les autoritats.