L'amor comercial de Sant Valentí

Els orígens, la comercialització i les crítiques de la festa dels enamorats


  • Comparteix:

El comerç santcugatenc se suma a la celebració del dia dels enamorats / Foto: Cugat Mèdia

El comerç santcugatenc se suma a la celebració del dia dels enamorats / Foto: Cugat Mèdia

A través de cartes d'amor, amb cançons, regals, flors o fins i tot dient t'estimo. Les formes d'estimar i d'expressar-ho han canviat molt al llarg dels anys, així com la manera d'entendre les relacions, però el que ha prevalgut de forma inamovible durant tot aquest temps és el sentiment. Conegut tradicionalment com Sant Valentí, el 14 de febrer està marcat a l'agenda com el dia dels enamorats. Així, hi ha establiments que ja fa dies que tenen els aparadors decorats amb cors vermells, ossets de peluix i tota mena d'ofertes per 'celebrar l'amor'. El teixit comercial fa anys que té marcada aquesta data en el seu calendari, però sembla que la festivitat no acaba de convèncer a molts santcugatencs, que defensen, fermament, que el dia de l'amor és Sant Jordi.


El 14 de febrer a Sant Cugat

Les formes de celebrar aquesta festivitat han canviat molt en els últims anys, esdevenint també la festa de l'amistat i el desamor. Un canvi que també han notat els productes comercialitzats, que han passat de les tradicionals flors, a piruletes, xocolates i experiències en parella entre d'altres.

Tot i que enguany Sant Cugat Comerç no ha organitzat res, ja que ha coincidit amb el canvi de junta de l'entitat, altres anys s'ha sumat a la campanya comercial regalant un obsequi. No obstant això, diferents establiments s'han sumat a la iniciativa pel seu compte. En aquest sentit, apunten que la festivitat els permet apropar-se a més clients, sigui amb ofertes o regals. Així, no és estrany trobar-se aparadors amb ofertes de 2x1 o cartells amb rebaixes del 50%.

Tanmateix, un dels pioners de la iniciativa al municipi és el Sant Cugat Shopping Center. Així, el 2004 organitzava la cinquena edició del concurs de petons. El certamen, que tenia per objectiu capturar el millor petó, va arribar a aplegar més d'un centenar de parelles.

Imatge d'un aparador de Sant Cugat decorat per Sant Valentí

Imatge d'un aparador de Sant Cugat decorat per Sant Valentí / Foto: Cugat Mèdia

Una festa que enalteix els clixés de l'amor romàntic?

La festivitat, però, no ha estat exempta de polèmiques arreu. I Sant Cugat no n'és una excepció. Sota el lema 'No és la teva mitja taronja, és el teu espremedor', el col·lectiu feminista Hora Bruixa carregava el 2023 contra els mites romàntics que envolten la celebració de Sant Valentí a través d'un vídeo a les xarxes socials versionant el tema musical 'Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53'. Un rebuig que el col·lectiu ja expressava el 2020 assegurant que és una celebració "capitalista i patriarcal".

Els orígens de Sant Valentí

Com tota tradició, són moltes les llegendes que envolten els seus orígens. Per una banda, hi ha qui diu que la celebració, que es remunta als països anglosaxons, té lloc el 14 de febrer perquè es creia que era el dia que les aus triaven parella.

Hi ha d'altres, però, que diuen que Valentí era un sacerdot cristià que va desobeir les ordres de l'emperador Claudi II que prohibien casar parelles joves.

A Barcelona, i altres zones del principat de Catalunya, la història és ben diferent. Tradicionalment, el 14 de febrer se celebrava el dia dels estafadors. Això és deu al fet que Sant Valentí era també el patró d'aquest gremi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.