Els lloguers de temporada a Sant Cugat s'han multiplicat per 10 en cinc anys

Tres de cada 10 anuncis de lloguer al municipi corresponen a contractes de curta estada


  • Comparteix:

Pisoso de lloguer a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Pisoso de lloguer a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Durant tot el 2023 i fins al setembre de 2024, es van signar a Sant Cugat 93 contractes de lloguer de temporada. És una xifra 10 vegades més alta que la que es registrava fa cinc anys; el 2019 se'n van firmar vuit. Es tracta d'unes dades que ha obtingut 3Cat a través d'una petició al portal de transparència de la Generalitat.

Aquest tipus de lloguer té una presència alta a la ciutat quan es fa una cerca als portals immobiliaris. Segons ha pogut comprovar Cugat Mèdia, de cada 10 pisos en lloguer, tres són de lloguer temporal. Aquests contractes no poden ser de residència permanent i estan pensats per a un màxim d'11 mesos, tot i que de vegades poden tenir una durada més llarga.

El que en un inici tenia una presència residual, centrada en unes comarques i perfils molt concrets, ara ha esdevingut un marc comú per a la gran majoria de municipis de Catalunya, inclòs Sant Cugat. En quedar fora de les restriccions marcades per l'administració, aquest model de contracte ha experimentat un auge davant de les mesures per part del govern per limitar el preu dels lloguers.


L'agent de la immobiliària MGA de Sant Cugat Marta Graciela Ausiró apunta que ha esdevingut "una sortida d'emergència per a molts propietaris" enfront de les restriccions. "No perquè vulguin incomplir el topall de preus, sinó per sentir-se més protegits i tenir més control i garanties respecte als inquilins". Unes accions, però, que Ausiró reconeix que també han impactat en clients seus que s'han hagut de conformar amb un lloguer de temporada a l'espera de trobar un de permanent adequat a les seves necessitats. Així, tot assegurant que "s'està criminalitzant els propietaris" amb les noves normatives, Ausiró proposa encaminar-se cap a un model en el qual "es protegeixi tant l'inquilí com el propietari" i es busqui "incentivar i no castigar" ambdues parts.

Limitació del preu de lloguer

Des del març del 2024 s'aplica una limitació del preu del lloguer en els municipis inclosos en la zona de mercat residencial tensat (entre els quals hi ha Sant Cugat). Són localitats on es constata una escassetat d'habitatges a un preu assequible i, per tant, genera dificultats a la ciutadania per trobar una llar o fins i tot mantenir la que ja es té. Aquesta clàusula estableix que el preu del nou contracte de lloguer no pot superar el del contracte vigent els últims cinc anys, una vegada aplicada la clàusula d'actualització anual. A més, si l'habitatge és propietat d'un gran tenidor, tampoc pot superar el preu de l'índex estatal de referència del preu del lloguer. Es tracta d'uns topalls, però, que només s'apliquen als contractes de lloguer d'habitatges destinats a residència permanent.

Pel que fa a la regulació que afecta els contractes de lloguer de temporada, s'estableix que, des d'aquest gener, estiguin inscrits en un registre únic estatal i compleixin la normativa per tal de ser posats a la venda. Tanmateix, la mesura no s'aplicarà fins al juliol, moment en el qual serà obligatori que els propietaris tinguin un número de registre.

Sancions

Des d'aquest mes de gener, Catalunya aplica un nou règim sancionador per l'incompliment de la llei d'habitatge. Les multes que van des dels 90.000 fins als 900.000 euros, afecta aquells propietaris, APIs i plataformes immobiliàries que comentin infraccions greus o molt greus. Unes penalitzacions que s'aplicaran tenint en compte la reincidència. Aquestes sancions, que afecten tots els contractes firmats des de la seva aplicació, inclouen repercussions per a aquells que superin el topall del preu del lloguer en les zones de mercat tensionat. Així, si se supera el 30% del límit, es considerarà una falta molt greu.

Per regular-ho hi ha dues vies. Per una banda, a través dels mateixos llogaters, els quals en detectar un incompliment de la llei poden denunciar la seva situació a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per tal que aquesta consideri possibles sancions. Per una altra, a través d'un cos d'inspectors que supervisa que es compleixi la normativa.


Marta Garciela

Controles una miqueta més la persona que t'entra, entra un temporal, entra una setmana, un cap de setmana, però sembla que puguis tenir un control sobre aquella persona que entra, perquè un cop fa un reserva, pot pagar per avançat, perquè ja li queda tot pagat. Que això no vol dir que després si ha de marxar un dissabte, no marxi dissabte i se't quedi allà dins.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.