Tres Tombs: la cerca de l'equilibri entre la tradició i el benestar animal

La cavalcada torna aquest diumenge amb la màxima de garantir el benestar dels cavalls


Temes relacionats

Tot a punt per a la celebració de les festes de Sant Antoni Abat (17/gen/25)

Afectacions al trànsit per la passada de les festes de Sant Antoni Abat (16/gen/25)


  • Comparteix:

La Passada dels Tres Tombs de Sant Cugat es planifica cada any amb la màxima que es garanteixi la seguretat, tant dels cavalls que la recorren com de les persones que hi participen. Així, està prohibit llençar caramels per evitar relliscades i es prepara una ruta que passa per carrers amples, amb pendents adequats; fins i tot s'instal·la allà on calgui elements provisionals com plataformes antilliscants per assegurar que no hi hagi ensurts. Tot plegat és per donar compliment al protocol que se segueix des de 2022; des que s'aplica, celebren des de l'Ajuntament, no s'han produït incidents. Malgrat això, col·lectius animalistes insisteixen que els èquids pateixen tant físicament com mental i reclamen buscar maneres alternatives de celebrar la tradició.

La cavalcada amb motiu de Sant Antoni Abat arriba aquest diumenge amb La Unió com a entitat banderera. És el primer cop que se celebra amb la nova llei de benestar animal aprovada i amb una guia de recomanacions elaborada per la Generalitat. Ara bé, la regidora de Benestar Animal, Carme Ardid, explica que, a efectes pràctics, això no suposa cap canvi en la celebració de la passada, ja que el protocol que es va posar en marxa fa tres anys ja recull tot plegat i, de fet, va més enllà. Amb el document s'ha de garantir un recorregut adaptat i almenys un veterinari per a cada cinquantena de cavalls (en el cas de Sant Cugat, hi participen una trentena d'èquids).

"Els protagonistes de la festa són els animals i el que no pots fer és maltractar-los", ha reflexionat el president de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Jordi Bell. L'organització es cuida de revisar cada any tot el recorregut, per tal de detectar elements com obres o alteracions que puguin afectar el pas dels èquids.

En tot cas, el que recull aquest protocol són recomanacions i, per tant, no hi ha règim sancionador. És a dir, no seguir aquestes pautes no és denunciable i només s'incorreria en un delicte en cas que es vulneri la llei. Es tracta d'una realitat que des de la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS) lamenten: "Són documents que es fan de cara a la galeria", ha criticat la membre de l'entitat Laura Martí Martorell, que considera que aquest tipus d'iniciatives representen intents de "blanquejar" els Tres Tombs i de mantenir una tradició que, considera, "a la llarga deixarà d'existir". Des de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, però no ho veuen així: "Portem 164 anys i , ni que sigui per inèrcia, ja està això bastant garantit", ha apuntat el president de l'entitat, Jordi Bell.

Una altra de les mesures que s'adopten a Sant Cugat en pro de la seguretat és que a l'esmorzar del matí no se serveix alcohol.

"Els tres tombs més avorrits"

La prevenció és la pedra angular sobre la qual bascula la feina que es fa des de l'Ajuntament. Així, s'hi impliquen àrees com Cultura, Benestar Animal i Seguretat, que vetllen perquè el recorregut sigui segur i perquè els cavalls arribin a la cita en bones condicions. De fet, sovint es fa la broma interna que són "els Tres Tombs més avorrits de Catalunya", en el sentit que s'aplica la normativa fil per randa. Des de l'àrea de Cultura es té en compte, fins i tot, l'alçada a la qual se situen els altaveus al tram on es fa la benedicció. Una revisió, subratllen, que es fa "rajola per rajola".

Una de les preocupacions que es miren amb lupa des de l'Ajuntament són les aglomeracions de gent. "S'ha de vigilar que no s'acostin massa als animals quan estan fent la rua", ha dit Ardid. En aquest sentit, ha assenyalat les persones que es concentren per protestar contra la festa. Des de la PAS, es desvinculen d'aquesta acció i recorden que l'entitat santcugatenca es limita a seguir la cavalcada i a documentar-la amb fotos i vídeos.

Des de la Comissió de Festes insten la ciutadania a veure el pas dels carros des de la distància, per tal de no afectar els cavalls. "Val la pena deixar espai perquè puguin circular tranquil·lament; i com més espai, millors vistes hi ha", ha apuntat Bell.

Hi pot haver punt d'entesa amb l'animalisme?

Enguany no s'ha fet reunió conjunta amb els diferents actors implicats en la rua. La regidora Ardid ho ha justificat com una decisió tècnica, ja que no hi ha cap novetat ni en l'organització ni en el protocol. Una situació que des de la PAS han lamentat: "Ens sorprèn perquè portàvem molts anys sent convocades", ha apuntat la membre de l'entitat Laura Martí Martorell. L'activista ha donat el punt de vista sobre la relació entre el col·lectiu i la regidoria: "Hem arribat a un punt que interpretem que no els interessa escoltar la nostra opinió perquè no hi deu haver voluntat de canvi".

De fet, des de la PAS admeten que enguany no s'ha treballat Tres Tombs amb la intensitat d'altres cops. La cita arriba després d'un any amb situacions polèmiques, com els casos del cavall amb primesa extrema i d'un presumpte maltractament a gats. "Hem tingut molts fronts oberts", ha dit Martí Martorell, que també ha lamentat que en el que va de mandat només s'hagi convocat un cop la Taula de Benestar Animal.

El valor cultural dels Tres Tombs

"Sant Cugat sempre havia sigut un poble agrícola i, òbviament, avui dia ja no té res a veure amb tot això", reflexiona el president de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Jordi Bell. Precisament és per això que es treballa per mantenir la gresca, per recordar com era el passat rural de la ciutat. Ara bé, bona part de la quinzena de carros que desfilaran per la ciutat aquest diumenge són d'altres municipis. A Sant Cugat en queden pocs: "Hem trobat l'últim carro que va circular per Sant Cugat, el de Cal Temerari, i també una màquina de collir", ha celebrat Bell, que també reclama suport municipal per trobar un espai guardar, conservar i lluir aquests elements. "Ens agrada lluir els orígens i, aquí a Sant Cugat, en tenim de bons".

Sant Cugat també reconeix el valor de la festa. De fet, aquest mateix dimecres el ple municipal ha acordat atorgar la medalla d'honor a la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat. És una distinció que es lliura a les entitats amb almenys 100 anys de vida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.