El tortell de Reis, el darrer reclam dolç de Nadal que ja omple les pastisseries de Sant Cugat

El dolç de massapà segueix sent el preferit pels consumidors i els preus oscil·len entre els 20 i els 50 euros


  • Comparteix:

Carles Boix de la pastisseria La Palma elaborant un tortell de Reis / Foto: ACN (Jordi Pujolar)

Carles Boix de la pastisseria La Palma elaborant un tortell de Reis / Foto: ACN (Jordi Pujolar)

Les pastisseries de Sant Cugat estan immerses aquests dies en la temporada més intensa de l'any. L'època de Nadal representa el període de més feina per als pastissers, amb una intensa activitat que s'estén fins a dia de Reis. Aquesta concentració de treball obliga els artesans a ampliar els seus equips i a treballar intensament per satisfer la demanda de productes frescos i artesanals com els tortells de Reis que és un dels productes estrella d'aquests dies i que ara ja estan preparant a contrarellotge. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024.


L'elaboració del tortell de Reis és una tasca artesanal que supera les sis hores de feina

L'elaboració del tortell de Reis és una tasca artesanal que supera les sis hores de feina / Foto: ACN (Jordi Pujolar)



Els obradors han començat a preparar des d'aquest dijous el tortell de Reis, el producte dolç que posa punt final a les festes de Nadal, però en la majoria de casos no s'enfornaran fins a la nit de Reis o el mateix dia 6, amb l'objectiu que estiguin pràcticament acabats de fer a l'hora de menjar-los. Pel que fa a tendències, el de massapà i fruita confitada segueix sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata o nata i trufa com han explicat a Cugat Mèdia Carles Boix, de La Palma; i Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç.

Els preus oscil·laran entre els 20 i els 50 euros. "És una diada que no falla mai: l'alegria del tortell, reunir la família i entregar els regals", explica el pastisser de La Palma, Carles Boix, ara en declaracions a l'ACN, que han acompanyat el pastisser en l'elaboració d'aquestes postres.

Els preus d'un tortell de Reis artesanals oscil·len entre els 20 i els 50 euros

Els preus d'un tortell de Reis artesanals oscil·len entre els 20 i els 50 euros / Foto: ACN (Jordi Pujolar)



El valor del producte artesà

En una diada tan tradicional, on cada vegada proliferen més productes industrials, els pastissers defensen també el valor del producte artesà de qualitat. Boix explica que un tortell artesà conté productes peribles, com els ous, la mantega o la llet fresca: "S'ha de coure i menjar. No hi ha una altra manera".

També la fruita confitada és un element clau per als pastissers. "És fruita de veritat que es confita bullint-la amb aigua i sucre. Si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s'integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc. En els pastissos industrials, en canvi, sovint no s'utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata", asseguren des del Gremi.

En aquest sentit, el sector recorda que el tortell de Reis artesanal és un producte que comporta entre sis i vuit hores de feina i que es cou només unes hores abans de menjar-lo. Per a preparar-lo es comença fent una massa de brioix amb massa mare farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega.

Quan la massa està a punt, s'estira i es farceix amb el massapà, el rei i la fava, s'enrotlla, se li dona forma circular i s'hi col·loca la fruita confitada. Com en moltes pastisseries artesanes, a La Palma de Sabadell el procés acaba aquí i es reprèn la nit de Reis, quan es comencen a enfornar els dolços.

"Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit per poder-los entregar acabats de coure. Són molts i no hi ha temps. S'ha de fer així", explica Carles Boix. Alguns tortells, admet el pastisser, s'acaben de coure el mateix dia 6 al matí. Boix coincideix que el de massapà és encara avui el 'rei' dels tortells.

Un tortell solidari a Turris

La Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) i Turris impulsen la tercera edició d'"El tortell més solidari", una campanya que té com a finalitat conscienciar i donar visibilitat a l'esclerosi múltiple, una malaltia neurodegenerativa amb la qual conviuen prop de 9.000 persones a Catalunya. Per cada tortell venut, Turris farà una donació de 50 cèntims, que es destinaran a promoure els serveis de neurorehabilitació i suport a les persones amb esclerosi múltiple per millorar el seu present i impulsar la recerca per brindar-los un futur millor. El tortell es pot encarregar als establiments de Turris ubicats a Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Granollers, Badalona, Mataró, Sant Joan Despí i Terrassa.

L'origen del tortell i la sorpresa

Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III dC quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta. A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a Catalunya a principis del segle XX. La seva popularitat va anar augmentant, empès per l'atractiu de la sorpresa que amaga per als més petits.


Carles Boix i Yann Duytsche

El típic és el de fruita i massapà, però el farcit de nata, trufa i crema també tenen molta fama.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.