GrillCo, farina de grill pel consum humà 'made in' Sant Cugat

Tres santcugatencs han impulsat una empresa que elabora aquest producte fet a base de grills


  • Comparteix:

GrillCo és el projecte empresarial dels santcugatencs Francesc Picornell, Bernat Monter i Júlia Villasante, centrat en la producció de grills per al consum humà. Aquest producte, que és per consumir en format de farina, no només és beneficiós per a la nostra salut gràcies als seus alts nivells de proteïna sinó que també és respectuós amb el medi ambient, ja que produir-ne suposa una despesa de recursos molt baixa.

Fa un parell d'anys Monter i Villasante van anar de viatge a Mèxic. Allà van veure com el grill era un producte habitual en la dieta dels locals i que es consumia com si fos un snack. Bernat Monter, molt lligat al món de les càrnies per qüestions familiars, es va adonar ''que hi havia un canvi en el model de consum'', apunta Francesc Picornell. Per al santcugatenc, els joves són el col·lectiu més preocupat d'on prové el que menja i, sobretot, si és respectuós amb el medi ambient. L'escalfament global fa preveure un futur en què recursos com l'aigua seran molt preuats, és per això que els fundadors de GrillCo consideren que el consum d'aquest insecte és una bona alternativa a la ramaderia tradicional.

De la cria a la farina

Des de GrillCo asseguren que 100 grams de farina de grill proporcionen 70 grams de proteïna, 480 kilocalories, 900 mil·ligrams d'OMEGA3 i 50 mil·ligrams de vitamina B12. En canvi, la seva producció consumeix, només, 5 litres d'aigua, 1 m² de terra i emet 0,5 quilograms de CO2.

Els empresaris controlen tot el procés de producció: des de la cria del grill fins a la seva transformació en farina. Els insectes creixen de manera intensiva en una nau que els santcugatencs han muntat a Osona. Al mes d'agost van introduir el primer lot de grills, que eren tres caixes amb prop de 15.000 grills provinents de la República Txeca, país en què es cria el grill de l'espècie Acheta domesticus, l'única permesa pel consum humà a la Unió Europea.

L'elaboració passa per un escaldat previ dels grills per després convertir-los en farina. ''El grill té un sistema nerviós molt simple, per la qual cosa el seu nivell de patiment és molt diferent del patiment d'un porc o d'una vedella. Amb l'escaldat, amb menys d'un segon ja estan morts i, així tampoc perden les propietats''. Els grills tenen una vida de 35 dies, quan arriben a aquesta edat és quan es duu a terme el procés de transformació en farina.

Quin gust té?

Segons Picornell, ''la farina de grill per si sola s'assembla al sabor d'una anou o del marisc. Al final, la closca d'un grill està feta del mateix material que la closca d'una gamba'', però quan es barreja amb altres aliments perd aquest gust. El santcugatenc recomana introduir la farina de grill en batuts o iogurts, per exemple. A GrillCo, de fet, volen enfocar les seves primeres vendes a partir de gener al sector esportiu i com a complement alimentari per a la gent gran perquè ''estem davant d'un superaliment''.

Treure's prejudicis

Picornell és conscient de la quantitat de prejudicis que hi ha al voltant del consum d'insectes. ''Al sud d'Europa encara costa que la gent en mengi, però en alguns països del nord ja comencen a ser més habituals'', puntualitza Picornell.


Francesc Picornell

Si comparem, per exemple, el que consumeixen 100 grams de vedella o 100 grams de grill, estem parlant que 100 grams de vedella, tenim calculat que necessiten uns 3.000 litres, mentre que 100 grams de grill necessiten 0,5 litres. Per la qual cosa, la diferència és espectacular.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.