El casos per violències masclistes del Servei d'Informació i Atenció a la Dona creixen un 6% a Sant Cugat

L'Ajuntament facilita les dades dels primers nou mesos de l'any i anuncia que posarà el focus en combatre la violència a l'àmbit digital


Temes relacionats

Sant Cugat registra 70 denúncies per violència masclista en els primers 9 mesos de 2024 (25/nov/24)


  • Comparteix:

Una performance amb vestits vermells a la façana de l'Ajuntament ha simbolitzat la lluita contra les violències masclistes / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

Una performance amb vestits vermells a la façana de l'Ajuntament ha simbolitzat la lluita contra les violències masclistes / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament ha realitzat 149 atencions per casos de violències masclistes durant els primers nou mesos de l'any. Això significa un augment del 6% respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades municipals difoses aquest dilluns amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les dones. En el 43% dels casos, la víctima no posa denúncia per uns atacs que la meitat de les vegades es donen en l'àmbit digital. L'Ajuntament ha fet, de nou, una crida per denunciar i així combatre aquesta xacra que suma 19 feminicidis a Catalunya aquest any.


Les dades violeta

Segons l'Institut Català de les Dones (ICD), 16 dones i 3 menors han mort a Catalunya des de principi d'any víctimes de les violències masclistes. Una tragèdia que aquest 25-N ha recordat la xarxa local d'atenció contra aquestes violències, formada per l'Ajuntament, Policia Local, Mossos i els CAP.

Els indicadors del SIAD exposen que el perfil d'afectades són dones treballadores de 19 a 45 anys, amb fills i estudis secundaris o superiors. El servei destaca que del total de casos, un 51% tenen lloc en l'àmbit digital (76 casos), seguits de l'àmbit familiar (43) i el de la parella o exparella (28). Sobre la violència en xarxes i pel mòbil, la regidora de Feminismes, Esther Madrona, ha anunciat un programa de prevenció específic en l'àmbit digital en detectar aquest augment exponencial de casos tot recordant "el dret de les dones a viure sense por".

Dades similars reflecteixen els Serveis Socials de l'Ajuntament, amb 153 casos dels quals en 47 s'ha infligit violència física. En 53% de les atencions, l'agressor és l'exparella. Quan arriba aquesta violència és quan hi ha més probabilitats que la víctima denunciï segons la inspectora en cap provisional del Mossos, María Medina. Fins al setembre, el cos ha registrat 70 denúncies com ha avançat Cugat Mèdia.

Des dels centres de salut, la directora del CAP La Mina, Raquel Hernández, ha posat de relleu la feina dels professionals per "crear espais segurs per a les dones" i ser, en moltes ocasions, els primers en detectar la pràctica de violències.

Tots els agents de la comissió contra les violències masclistes demanen implicació social

Tots els agents de la comissió contra les violències masclistes demanen implicació social / Foto: Foto: Ajuntament


Compromís institucional

La presentació de les dades de les violències masclistes s'ha acompanyat de l'acte institucional on s'ha llegit la declaració aprovada al ple per tots els partits, tret del PP i Vox que van votar-hi en contra i no han assistit a l'acte.

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha posat l'accent en la necessitat que tota la societat s'uneixi i trenqui el silenci "per barrar el pas al masclisme". Vallès ha posat de relleu la performance realitzada per l'Escola de Disseny i Gilgal Solidari que han penjat vestits vermells a la façana de l'ajuntament per simbolitzar les morts en aquest àmbit seguint la denúncia de l'activista canadenca Jaime Blanch i el seu "Red Dress Day". Esencia de Vida ha amenitzat la trobada amb temes propis i un brillant "I look to you" de Whitney Houston.

L'acte també ha comptat amb l'assistència del president de Valldoreix, Juanjo Cortés.

Telèfons de suport a les víctimes

A Sant Cugat, les víctimes de violència masclista poden trucar directament a la Comissaria dels Mossos, al telèfon 93 583 50 00, i demanar pel Grup d'Atenció a la Víctima. A més, la ciutat també disposa del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD), ubicat a la Casa Mònaco, i amb el telèfon 93 565 70 00 extensió 2551.

A més dels serveis del municipi, l'Institut Català de les Dones té el telèfon 900 900 120 d'atenció contra la violència masclista. És gratuït i confidencial, i funciona 24 hores al dia tots els dies de l'any. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya i sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions. Finalment, en cas d'emergència, cal trucar al 112.

L'Ajuntament ha aprofitat per presentar el Protocol de dol contra les violències masclistes, aprovat aquest mes al ple. És un document que estableix les actuacions a seguir per l'Ajuntament en el cas que es produeixi un feminicidi a Sant Cugat. El document es pot consultar al web santcugat.cat.


Esther Madrona

Les dones tenim el dret de viure sense por. Hem de poder viure lliures i segures amb majúscules.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.