El jutjat descarta el comís del cavall amb primesa extrema

La resolució sobre les cautelars que reclama la PAS en una demanda descarta "actes de maltractament flagrants"

El cavall, a la finca on viu / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat ahir per Sergio Morales

El jutjat de primera instància i instrucció número 6 de Rubí rebutja comissar el cavall en situació de primesa extrema que es troba en una finca de Sant Cugat, així com una quarantena d'animals més. El jutge resol així la petició de mesures cautelars que la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS) havia inclòs en la demanda que ha presentat per la situació. Al document, el magistrat apunta que 'és innegable que el cavall va ser atès de manera insuficient pel seu titular', però no hi veu 'actes de maltractament flagrant' ni 'total desatenció'. També apunta que l'animal ha experimentat una millora en el seu estat de salut.

La resolució del jutge fa una cronologia de l'evolució dels fets, que la PAS va fer públics el mes passat. Avisaven que un cavall d'una finca privada es trobava desnodrit i reclamaven que l'Ajuntament emprengués mesures. Al ple de setembre, la regidora de Benestar Animal, Carme Ardid, assegurava que aquest no era un cas de maltractament, "sinó un problema de salut provocat per un còlic intestinal" i que l'estat de salut era "correcte". També deia que des del consistori hi estaven a sobre; de fet, el jutjat subratlla que hi ha hagut un control per part de l'administració local "des del primer moment de la constatació" de la situació.

Millora en la salut

El document recull que, des de l'agost, quan la PAS va avisar la Policia Local del cas, "ha existit una situació reiterada i constant de control de l'èquid per diferents veterinaris i tècnics" de l'Ajuntament. També explica que, "malgrat les reticències inicials del propietari, s'han incrementat els controls i millorat l'alimentació" del cavall. La resolució qualifica d'"encomiable" la tasca de la PAS en aquesta situació, per la defensa que ha exercit de l'animal i també per haver-lo alimentat.

El jutge constata, a través dels informes que ha rebut, que el cavall ha guanyat pes i que, per tant, està experimentant una millora de salut.

Els altres animals

A la finca on hi ha el cavall hi ha una quarantena d'animals més: cabres, oques, gallines i gossos. Segons l'Ajuntament, la Generalitat ha informat que el propietari ja ha iniciat els tràmits per inscriure'ls en el registre d'explotacions ramaderes. En aquests casos, el jutge no hi veu tampoc maltractament animal; sí que hi detecta irregularitats com falta d'identificació i de registre, que poden suposar "eventuals infraccions administratives".

Seguiment municipal

A mitjans de setembre, des del consistori van comunicar al titular que no havien notat una millora en l'estat de salut del cavall i van proposar el comís; el propietari no ho va acceptar i va expulsar de la finca la comitiva que li havia traslladat aquesta comunicació.

Després d'això, via decret, l'Ajuntament va activar el procés per comissar el cavall, però va aturar-ho després que el propietari de l'èquid comuniqués la contractació d'un servei veterinari "gràcies al suport dels seus familiar". També ha facilitat un informe que certifica la vacunació de l'animal, així com la seva identificació via xip i l'establiment d'una dieta i d'un seguiment veterinari.

La demanda de la PAS

Segons la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS), hi ha informes veterinaris "que posen de manifest la necessitat d'actuar de forma immediata", així com "indicis de l'existència no només de presumptes infraccions administratives, sinó de presumptes fets delictius". És per això que els activistes han presentat la demanda que reclamava les cautelars per comissar el cavall que el jutge ha desestimat. De fet, han confirmat a Cugat Mèdia que mantenen oberta la via judicial.

Els animalistes han convocat una concentració aquest dilluns davant de l'ajuntament, a les 18.30 h, mitja hora abans de l'audiència pública del ple municipal d'octubre.