Sant Cugat tanca dècades de litigi per la protecció urbanística de Torre Negra

El TSJC declara ferma la sentència que avala protegir el sector de la construcció


Temes relacionats

El recurs al Suprem de Núñez i Navarro, darrer obstacle per a la protecció de Torre Negra (19/des/22)

[Cronologia] Torre Negra: una lluita als tribunals per la preservació de l'entorn natural (29/jul/22)


  • Comparteix:

Imnatge d'arxiu de la zona / Foto: Cugat Mèdia

Imnatge d'arxiu de la zona / Foto: Cugat Mèdia

Decisió judicial històrica. La darrera d'un llarg litigi que ha mantingut la protecció de Torre Negra als tribunals durant dècades. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarada ferma la sentència que avala la potestat de l'Ajuntament per modificar el Pla General Metropolità (PGM) a Torre Negra per convertir-lo de sòl urbanitzable no delimitat a sòl no urbanitzable ordinari. El decret arriba després que les diferents instàncies judicials no hagin admés a tràmit els recursos de cassació presentats per Núñez i Navarro. Així, la justícia ratifica una vegada més i de manera definitiva la defensa de Sant Cugat d'aquest espai i tanca la via judicial que posava en entredit els tràmits urbanístics. Queda pendent, ara, saber si els propietaris reclamaran algun tipus de compensació.

El TSJC va considerar el 2022 que la modificació urbanística per protegir Torre Negra de la construcció era correcta i ajustada a llei. Era el tercer intent del consistori per convertir el sòl en no urbanitzable i va quedar aprovat definitivament per la Generalitat el juny del 2018.

Tant l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra com Núñez i Navarro van presentar recurs contenciós administratiu contra aquest dictamen, que van ser rebutjats. Llavors, Núñez i Navarro va decidir presentar recursos de cassació que no van ser admesos a tràmit.

És per això, i sense més recorregut judicial, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara ferma la sentència que confirma definitivament que Torre Negra pot ser sòl no urbanitzable ordinari.

Tancada la via judicial pels aspectes urbanístics, queda pendent dirimir sobre els drets compensatoris dels propietaris. Des del consistori consideren que no existeix "dret a indemnització", com ha afirmat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedròs.

Tot i així, l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra, que no va presentar cap recurs de cassació, té iniciada una reclamació patrimonial de 400 milions d'euros com a compensació per la conversió del sector en sòl no urbanitzable.

Primeres reaccions


En una nota de premsa, l'alcalde, Josep Maria Vallès, s'ha felicitat per la decisió judicial. "És molt positiu per a Sant Cugat que aquesta porta d’entrada a Collserola quedi lliure de la urbanització", ha dit Vallès, qui també celebra l'ampli consens que té la protecció de Torre Negra.

De la seva banda, ERC -membre de l'equip de govern- també celebra la decisió judicial, que qualifica de "victòria de ciutat".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.