Expertes en salut insisteixen en la importància de la formació en reanimació cardiopulmonar

En el Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar dues doctores alerten sobre la baixa taxa de supervivència en aturades cardíaques


  • Comparteix:

Imatge de dues persones simulant una reanimació cardiorespiratòria amb un maniquí / Foto: ACN (Pau Solà)

Imatge de dues persones simulant una reanimació cardiorespiratòria amb un maniquí / Foto: ACN (Pau Solà)

La majoria de la població no sap com actuar davant d'una aturada cardiopulmonar, una situació que qualsevol persona es pot trobar en el seu dia a dia. El 2023, el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va atendre al voltant de 2.700 aturades cardíaques a Catalunya. Les dades revelen un aspecte fonamental: només en el 40% d'aquests casos es va fer suport vital previ per part de testimonis i només un 30% del total va arribar a l'hospital amb vida. Per abordar aquesta situació, la doctora Marta Serra, directora del CUAP Sant Cugat, i la doctora Maria Díez-Caballero, instructora de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) i membre del Consell Català de Ressuscitació, han explicat al magazín 'Faves comptades' les claus per realitzar una RCP efectiva i han subratllat la necessitat de formar la població en aquestes tècniques vitals.

ESCOLTA-HO


Les doctores han explicat que una intervenció ràpida és fonamental per incrementar la supervivència. "Cada minut sense circulació sanguínia causa danys irreversibles als òrgans vitals, especialment al cervell", ha afirmat la doctora Serra, que ha insistit en la importància d'iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) com més aviat millor. La doctora Díez-Caballero ha afegit que, en la majoria dels casos, les aturades cardíaques es produeixen al carrer, per la qual cosa és crucial que la població general conegui les tècniques bàsiques.

Passos a seguir davant d'una aturada cardiopulmonar

Les expertes han detallat els passos essencials per realitzar una RCP: comprovar que la persona està inconscient i que no respira, demanar ajuda trucant al 112 i iniciar les compressions toràciques immediatament. "És més important actuar que tenir por de fer mal. No fer res és pitjor que intentar ajudar", ha remarcat Serra.

Les doctores han destacat que, tot i que les ventilacions són importants, actualment es prioritzen les compressions toràciques, especialment per als primers intervinents no professionals. "El prioritari és mantenir la circulació sanguínia amb el moviment que tu fas quan comprimeixes el tòrax", ha afirmat la instructora de reanimació cardiopulmonar.

Formació també per als més menuts

Les sanitàries també han posat sobre la taula la necessitat de formar nens i nenes en aquestes tècniques des de ben petits, així com de la disponibilitat de cursos i tallers que ofereixen institucions com la Creu Roja i el Consell Català de Ressuscitació per a tota la població. "Aquesta formació salva vides, i com més gent estigui preparada, millor podrem respondre a les emergències", ha dit Díez-Caballero.

En aquest sentit, Díez-Caballero ha explicat que a Catalunya ja s'ha establert un pla formatiu a les escoles i que, per exemple, a Terrassa ja està incorporat en el pla formatiu als professors.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.