Els comicis als EUA, unes eleccions 'existencials' per a tot el món

Cal Gausac ha acollit aquest dimarts una xerrada sobre la batalla electoral al continent Americà


  • Comparteix:

Xerrada sobre les eleccions als EUA de la mà de Cèlia Cernadas i Ricardo Mir de Francia / Foto: Cugat Mèdia

Xerrada sobre les eleccions als EUA de la mà de Cèlia Cernadas i Ricardo Mir de Francia / Foto: Cugat Mèdia

Amb els referents de Barack Obama i Franklin Delano Roosevelt com a presidents clau dels Estats Units d'Amèrica la periodista a Catalunya Ràdio i excorresponsal als Estats Units, Cèlia Cernadas i el periodista a El Periódico i excorresponsal als EUA, Ricardo Mir de Francia, veuen aquests comicis com unes 'eleccions existencials pels Estats Units i pel món'. Així ho han constatat en una xerrada que ha tingut lloc a Cal Gausac aquest dimarts a la tarda. El 5 de novembre els Estats Units encaren les eleccions a la presidència amb un país totalment dividit i amb Kamala Harris i Donald Trump com a candidats. Amb un sistema bipartidista on cada partit ha d'aglutinar moltes sensibilitats i amb un sistema 'injust' que desvaloritza el vot d'una gran quantitat de persones.

Organitzada per un seguit de pares santcugatencs, ha abordat diferents tòpics com el context internacional i els estats claus o més coneguts com a swing states. En aquest sentit, Mir de Francia argumenta que enguany són set els estats que poden decantar la balança cap a un costat o cap a l'altra. De fet, amb un pronòstic que situa els candidats frec a frec, els dos periodistes asseguren que no hi ha res decidit encara, però que Harris haurà de "treballar molt" si vol mantenir el vot dels col·lectius que en les darreres eleccions s'han decantat cap al partit demòcrata com ho són els afroamericans. En contraposició es troba Donald Trump amb un suport que, segons els dos periodistes, "és totalment inamovible".

El canvi climàtic i la política internacional han estat els grans absents d'aquesta campanya electoral per Cernadas i Mir de Francia. En aquest sentit, Cernadas afirma que "hi ha moltes més coses de les que ens pensem que depenen d'aquests resultats" i recalca que tota acció que prové d'allà té un "efecte domino" aquí.

Amb el record ben viu de l'assalt al Capitoli el 2020 per part d'un grup de republicans i amb la seguretat que Trump no acceptarà els resultats si ell no en surt vencedor, tal com ha mencionat en diverses trobades, s'obren un seguit d'incògnites per a tots els ciutadans del món que encara caldrà esperar uns mesos per a respondre.






Celia Cernada

Això té un impacte de tota mena, té un impacte polític, social de reforçament de les autocràcies, d'ascens d'extrema dreta... És a dir, és un efecte dominó. I si volem viure isolats, bé podem, però, jo crec que això és impossible i la prova és que bé, jo no sé si el Ricardo pensa el mateix, però hi ha una expectació jo crec superior a la d'altres eleccions.

RicardoMir de Franci

S'ha parlat molt poc de política internacional també a pesar de tot el que està succeint al món i és cert que la guerra a Gaza, al Líban, la guerra contra l'Iran ha acaparat molta atenció a tots els mitjans, però es parla dins de la campanya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.