Ens poden demanar una reserva per fer una visita d'un pis?

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Mariona Bota, ha vingut al Consultori del 'Faves comptades' a resoldre els dubtes sobre el lloguer

Imatge d'un anunci d'un pis de lloguer a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat ahir per Sara Bella

Hem de pagar una reserva per fer una visita d'un pis? Ens pot cobrar honoraris una immobiliària com a llogaters? Què passa si no ens retornen la fiança? A qui afecta l'índex de preus del lloguer? La portaveu del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, Mariona Bota, ha passat pel consultori del 'Faves comptades' per resoldre els dubtes que genera el mercat immobiliari.

Escolta-ho


És legal això de demanar una reserva per accedir a la visita d'un pis?

Tot i que la Ley de Arrendamientos Urbanos no especifica si una reserva és legal o no, des del Sindicat pensem que això no només és abusiu, sinó que és il·legal, perquè són els propietaris els que s'han de fer càrrec de les despeses derivades del lloguer de l'habitatge. A més, aquest tipus de reserves, faciliten possibles estafes.

Llavors, com a llogaters, no hem de pagar honoraris a la immobiliària?

No s'han de pagar honoraris, ni per temes ètics ni legals. L'habitatge és un dret exposat al mercat, i això ja és molt problemàtic. Des del Sindicat lluitàvem perquè això no passés des de fa molts anys i, des de l'aprovació de la Ley de Vivienda l'any 2023, va quedar recollit que els honoraris els ha de pagar la propietat. Però ens trobem moltes persones que venen al Sindicat perquè els han demanat despeses en concepte d'assessorament legal, suport de la recerca del pis, etc... Això és una estafa i una infracció de llei que pot suposar fins a 90.000 euros a la propietat.

Per tant, convidem a tothom que vingui al Sindicat per denunciar aquestes situacions. Lluitarem juntes perquè ens tornin aquestes despeses que no ens pertoquen.

I si ens fa por perdre el pis?

Entenem que les situacions de vegades són complexes. Si ens trobem entre l'espasa i la paret, és convenient fer els pagaments via transferència amb el concepte 'Despesa de gestió immobiliària'. Així no perdem el pis i, posteriorment, des del Sindicat, lluitarem perquè aquest import se'ns retorni.

Si ja som llogaters i ens volen apujar el lloguer aprofitant la renovació del contracte, què fem?

Veniu al sindicat. Amb el nou índex de preus del lloguer no ens poden apujar el lloguer. I si lloguem un pis nou, el lloguer no pot ser superior al del contracte anterior. En cas que la propietat sigui un gran tenidor, no només no poden pujar el preu respecte al contracte anterior, sinó que han de baixar-lo fins al preu de l'índex, en cas que l'índex sigui més baix.

Com podem saber si el nostre pis és d'un gran tenidor?

S'ha d'anar al registre de la propietat i allà demanar la nota simple, que ens dirà qui és el propietari del nostre pis. Un cop tinguem qui és, en cas que abans no ho haguem sabut, en aquest mateix registre de la propietat podem demanar la nota inversa, que ens dirà quants pisos té aquesta empresa, aquesta persona o immobiliària. Si aquesta persona o empresa té cinc o més pisos a la zona tensada, es considera gran tenidor. Si els pisos no estan en la zona tensada, n'ha de tenir 10 per ser considerat gran tenidor.

I si deixem un pis i no ens retornen la fiança, què hem de fer?

Això és una situació que passa moltes i moltes vegades. En primer lloc, cal saber que si la fiança no es torna en 30 dies, la immobiliària o la propietat haurà de tornar aquesta fiança amb interessos. Al marge d'això, una recomanació que fem des del Sindicat és que, abans de tornar a les claus, fem una revisió amb la immobiliària o propietat de l'estat del pis i deixar-ho en un document firmat per les dues parts.

Cal saber que les fiances són per reparar els desperfectes excessius de l'habitatge. El que no podem fer és pretendre que un pis que vam llogar fa 10 anys quan el tornem estigui en les mateixes condicions, perquè, evidentment, hi ha un desgast. Si no hi ha desperfectes excessius, ens han de retornar la fiança. Si no és així, veniu al Sindicat i des d'aquí ho negociarem.

Si vols resoldre un dubte i necessites el coneixement d'un expert envia'ns una nota de veu amb la teva petició al 683 27 36 59 o un correu electrònic a favescomptades@cugat.cat

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a Ràdio Sant Cugat