Tens mascota? Tot el que has de saber de la nova llei de benestar animal

L'advocada especialitzada en dret animal Cristina Bécares resol els dubtes sobre aquesta normativa al consultori del 'Faves comptades'


  • Comparteix:

Una persona dona menjar a un gos / Foto: Pixabay

Una persona dona menjar a un gos / Foto: Pixabay

El govern està desplegant la llei de protecció animal, una normativa que va entrar en vigor ara fa un any i que va arrancar a mig gas. La nova llei ha suposat diversos canvis que cal tenir en compte en cas de tenir una mascota. Entre les principals novetats hi ha la prohibició de deixar els gossos més de 24 hores sols a casa. En el cas d'altres animals, no es podran deixar sense supervisió més de tres dies seguits. Un altre punt que ha generat controvèrsia és l'obligatorietat de contractar una assegurança de responsabilitat civil per a tots els gossos, quan fins ara només era imprescindible per a les races que eren catalogades com a perilloses.

ESCOLTA-HO

L'advocada especialitzada en dret animal Cristina Bécares ha passat pel consultori del 'Faves comptades' per resoldre els dubtes que genera aquesta llei.

He de contractar una assegurança de responsabilitat civil?

Bécares ha explicat que la llei no especifica quina quantia ha de cobrir l'assegurança pels danys que pugui causar l'animal, ja siguin danys a persones, a altres animals o a objectes. Per això, des de la Direcció General dels Drets dels Animals es va informar que fins que no es concretés aquesta xifra no hi hauria sancions. Per tant, s'haurà d'esperar al reglament, que en aquests moments està en fase d'elaboració. A partir d'aquest moment ja entrarà en vigor l'obligació de tenir l'assegurança.

Hauré de fer el curs de tinença responsable d'animals?

Tot i que com en el cas anterior haurem d'esperar al reglament, tot indica que només serà per a aquelles persones que des d'aquell moment vulguin començar a conviure amb un animal. Per tant, les persones que ja tenen una mascota, no l'hauran de fer.

Quanta estona es poden deixar els gats i gossos sense supervisió?

Els gossos, per exemple, no els podrem deixar sols més de 24 hores. En el cas dels gats, es va modificar en diferents esborranys i finalment es va fixar en tres dies. "La llei busca garantir un mínim de benestar animal per a aquests animals", insisteix Bécares.

Quines obligacions tenen les institucions?

Entre d'altres, han de tenir un servei de recollida d'animals que es trobin a la via pública 24 hores al dia, 365 dies a l'any i han de garantir el benestar d'aquests animals.

Els ajuntaments tenen obligació de controlar les poblacions de gats comunitaris que hi ha al seu territori. "No només al nucli urbà, sinó a tota la població, també a les zones boscoses", assenyala l'advocada que afegeix que els ajuntaments també "han de procurar l'alimentació, quan dic procurar és que és obligatori, han de fer seguiment veterinari dels animals, s'han de fer càrrec de l'esterilització, d'identificar-los un microxip a nom de l'ajuntament i retornar-los a la colònia d'origen". En aquest sentit, Bécares adverteix que no es pot canviar d'ubicació els gats: "Ens hem d'oblidar que si aquesta colònia molesta aquí, me l'emporto a l'altre lloc. Això no es pot fer."

Sancions contra el maltractament

Les sancions pel maltractament animal s'han endurit, arribant fins i tot als 200.000 euros en casos molt greus. En l'àmbit penal, apunta l'advocada, "les penes de presó poden arribar a ser superiors a dos anys i, per tant, són de compliment efectiu."

Si vols resoldre un dubte i necessites el coneixement d'un expert envia'ns una nota de veu amb la teva petició al 683 27 36 59 o un correu electrònic a favescomptades@cugat.cat

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a Ràdio Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.