Entitats de gent gran veuen amb reticència el projecte de la residència a Volpelleres

Coincideixen que té poques garanties i no es tracta de la residència que el municipi reclama des de fa anys


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Entitats vinculades a la gent gran de Sant Cugat lamenten que la ciutat hagi de renunciar per ara a la segona residència pública, una històrica reivindicació unànime del municipi. Així i tot, des de la Plataforma de Pensionistes i del Consell de la Gent Gran són conscients que les polítiques per l'envelliment dels darrers anys de la Generalitat -que és qui té la competència- descarten poder comptar amb aquest equipament i cal buscar alternatives. Amb tot, però, no acaben de veure amb bons ulls l'opció triada per l'equip de govern, una fórmula, diuen, que els hi genera dubtes, que té poques garanties i que s'allunya massa de ser una residència pública.

I és que l'equip de govern ha optat per mobilitzar el solar municipal reservat per a la construcció de la segona residència pública i cedir-lo -a través d'un concurs- a una empresa sense ànim de lucre que la construeixi i la gestioni. La intenció és que aquesta empresa guanyadora es comprometi a oferir el servei a un preu assequible i es presenti a la concertació de places de la Generalitat.

Sense garanties

És aquí on coincideixen entitats vinculades al col·lectiu de la gent gran. Les dues consultades per Cugat Mèdia recorden que la Generalitat no està concertant places a les residències de Sant Cugat i que, per tant, no existeixen garanties que el futur equipament de Volpelleres pugui oferir places ni públiques ni concertades.

El membre de la junta de la Plataforma de Pensionistes Jordi Casas apunta al fet que, si això continua igual, els usuaris hauran d'accedir a la residència com a privada a l'espera del que decideixi la Generalitat i la mateixa empresa gestora.

"Això no és una residència pública", ha afirmat Casas, qui lamenta que hi hagi encara tants interrogants al voltant d'aquesta pretensió de tenir places públiques o concertades sense cap garantia ni per al topall per a l'oferta privada, ni per al mecanisme per a la concertació.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell de la Gent Gran, Joan Cortadellas, recorda que això "no és el que s'havia demanat" i que aquesta opció a través d'una empresa privada tanca la porta a la segona residència pública de Sant Cugat. "Potser no hi havia una altra opció", reconeix Cortadellas davant la política dels darrers anys de la Generalitat, però per això mateix subratlla que hi ha poques garanties perquè el govern no té "cap obligació de concertar".

Plec de condicions

És per això que demana, com també ho fan des de la Plataforma de Pensionistes, poder participar en l'elaboració del plec de condicions del concurs que ha de triar l'empresa que haurà de construir i gestionar la futura residència de Volpelleres.

De moment, consultada per Cugat Mèdia, la Generalitat concreta que "el nou equip de govern [de la Generalitat] està analitzant les necessitats de noves places en serveis residencials i d'atenció diürna a tot el territori català", fet que inclou, subratlla, Sant Cugat. "Cal temps per avaluar la situació, però la voluntat és la d'atendre la petició amb l'objectiu de garantir una bona atenció i qualitat de vida a la gent gran del municipi i de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya".

Segons la informació facilitada fins ara per l'equip de govern, i a l'espera de la redacció del plec de condicions, la intenció és que la residència s'ubiqui al solar de l'avinguda de la Clota de Volpelleres, tingui capacitat per a unes 120 places, de les quals s'espera que el 80% es puguin concertar per la Generalitat. A més, comptarà amb un centre de dia amb una oferta per a uns 30 usuaris. Addicionalment, es plantejarà el desenvolupament d'un projecte d'apartaments adaptats per a persones grans.








Jordi Casas

La garantia que no es passarà del 20% de les places privades i que hi haurà diners per concertar és el tema de fons. Dubto que el plec ho garanteixi. La reivindicació és complir el topall del 20% i que hi hagi un mecanisme perquè gent pugui entrar amb plaça concertada o pública.

Joan Cortadellas

Compromís no hi ha cap de signat. Aconseguiran places concertades però no se sap ni quant ni quantes ni res. És un projecte que neix amb massa dubtes com per satisger la reivindicació de fa tants anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.