Adeu, mòbils a l'aula; benvinguda, socialització

Arrenca el nou curs escolar amb la prohibició d'utilitzar el dispositiu a les escoles i limitat a 'usos educatius' en els instituts


  • Comparteix:

Una adolescent mirant el telèfon mòbil / Foto: ACN

Una adolescent mirant el telèfon mòbil / Foto: ACN

El curs escolar arrenca aquest dilluns amb una normativa que prohibeix l'ús de telèfons mòbils a les escoles. És un restricció que recull el Departament d'Educació en el marc de les Normes d'Organització i Funcionament de Centre (NOFC). Així, a Infantil i Primària queda totalment prohibit l'ús del mòbil; als instituts, en canvi, es permetrà per a 'usos educatius'.

L'alumnat d'ESO hauran d'apagar els dispositius quan entri al centre i, si en fan un ús "indegut", li retiraran l'aparell. Tot i això, Educació estableix que serà l'institut qui decidirà si l'ús en queda totalment prohibit a Secundària. De fet, aquestes són mesures que la majoria dels centres educatius de Sant Cugat ja seguien.

I és que la prohibició va més enllà de les aules, ja que afecta també l'horari no lectiu (pati, menjador o extraescolars), període durant el qual tampoc es podrà fer "ús lliure" del mòbil si així ho decideix la persona encarregada. Així, hi ha l'exemple de l'Institut Pla i Farreras, que permet l'ús del mòbil durant l'hora del pati. Per la seva banda, la directora de l'Institut Leonardo da Vinci, Isabel de la Fuente, defensa la importància de la socialització en les hores no lectives: "Creiem en la importància que recuperin el pati de sempre, jugant, fent esport, gaudint d'una bona conversa i estant al seu aire".

Són unes regles que també s'apliquen en les activitats fora del centre, com sortides, colònies i d'altres amb participació de famílies. En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora d'Afes, Carme Roca, ho compara tot plegat amb un entorn laboral on l'ús d'aquest dispositiu no està ben vist. De fet, creu que l'ús mòbil a les aules "no hauria de produir-se". Aquesta perspectiva va en la mateixa línia que la de l'exconsellera d'Educació Anna Simó, que concretava que l'objectiu d'aplicar aquesta mesura en les activitats no lectives era "promoure la interacció personal" entre alumnes i amb altres membres de la comunitat educativa.




Isabel de la Fuente

L'hora del pati creiem en la importància de la socialització, de que recuperin el pati de sempre. El pati jugant, fent esport, gaudint d'una bona conversa i estant al seu aire. Així que els hem prohibit el mòbil perquè sinó moltes vegades era tant absurd com estar costat per costat jugant cadascú a la seva.

Carme Roca

L'ús del mòbil a les aules no hauria de produir-se, igual que en l'àmbit laboral no és ben vist o no és inclús acceptat o inclús és prohibeix en molts centres de treball fer un ús del mòbil mentre s'està treballant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.