Iñaki Ferreira: 'Una de les principals virtuts que té l'ADF és la primera intervenció'

L'ADF de Sant Cugat és l'encarregada de fer el pregó de la Festa Major de Valldoreix d'enguany


  • Comparteix:

Iñaki Ferreira, president ADF Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Iñaki Ferreira, president ADF Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Sempre són els primers a arribar, coneixen el territori com si fos el palmell de la seva mà i cada vegada són més valorats per la ciutadania. Creada el 1998 a Valldoreix, l'Agrupació de Defensa Forestal de Sant Cugat (ADF) té un paper cabdal i més en un municipi que compta amb un 40% de zona forestal. Així, Sant Cugat es troba sota la seva protecció. Una feina que Valldoreix els han volgut reconèixer, concedint-los l'oportunitat de fer el pregó de la Festa Major d'enguany. Un reconeixement que, tal com explica en una entrevista a Cugat Mèdia el president de l'ADF Sant Cugat, Iñaki Ferreira, reben amb 'molta emoció i molta responsabilitat'.

ESCOLTA-HO

Què significa per a vosaltres ser els pregoners de la Festa Major de Valldoreix?
Amb molta emoció i molta responsabilitat. Per nosaltres és molt especial, ja que no ho hem fet mai i la veritat que tota la Junta i tota la part de voluntaris de l'ADF està tothom molt content i emocionat.

De fet, els vostres orígens es remunten a Valldoreix.
Sí, correcte. Els nostres orígens van ser aquí, com a grup de voluntaris, i bé, hem anat evolucionant amb el pas del temps, però els orígens són aquí.

Quant fa d'això?
Estem parlant d'una trentena, des de l'origen principal. El 1998 ja va començar la cosa a arrencar i a partir d'aquí fins avui, amb petits canvis que hi ha hagut. Tenint una vinculació molt estreta tant amb l'EMD com amb l'Ajuntament de Sant Cugat.

Què queda dels orígens de l'associació, la qual està conformada per voluntaris, a una ADF absolutament professionalitzada ara?
Encara en quedem alguns i queda un ADN molt important que és una de les parts importants de tot això. La gent que s'interessa avui dia pel voluntariat de l'ADF, quan els expliques que hi ha companys que porten, 25, 26, 27 anys, amb nosaltres, aquesta gent jove diu que encara queda alguna cosa d'això. Aleshores, per nosaltres és una manera de viure i aquesta manera de viure et vincula amb el temps i amb els companys quan formes part de l'ADF. Per nosaltres és imprescindible i primordial tenir aquesta complicitat. Així com amb l'entitat, amb els voluntaris, amb la ciutadania, amb el municipi, amb els municipis veïns, perquè acabes treballant amb tothom, amb cossos d'emergència de diferent índole. I van passant els anys i dius, ostres, doncs ja porto 20, 20 i escaig. Crec que aquesta és la part més bonica que té, no? El fet de prestar el servei, l'ajut i el treball del dia a dia amb els companys.

Encara hi ha molta gent que desconeix què fa l'ADF. Com ho explicaria?
L'ADF com a tal és una agrupació, ja ho diu el nom, una agrupació de defensa forestal la qual engloba des dels ajuntaments, als propietaris forestals i el cos de voluntaris. Hi ha ADFs al territori que estan constituïdes sense voluntaris, però la majoria en tenen. Totes les tasques que puguin ser de prevenció, primera intervenció, vigilància i suport a l'extinció d'incendis forestals és la mare de l'ou. A partir d'aquí, cada ajuntament té unes necessitats i a les quals pots ajudar amb el cos dels voluntaris. Des d'activitats lúdiques com una sardinada, una botifarra de popular, per exemple, a la qual hi ha un ús de foc, ja que l'ADF pot estar representat. De fet, a les autoritzacions que es donen, moltes vegades una de les peticions és que hi hagi la cisterna de l'ADF al lloc per poder, en cas que hi hagi qualsevol incident, donar resposta immediatament.

La primera intervenció ja la fem, ja que se'ns demana que els nostres voluntaris tinguin una formació específica, la qual es realitza a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. D'allà surten bombers, surten agents rurals, surten Mossos, és a dir, policies locals. Allà som formats per poder intervenir en primera intervenció que és l'altra part nostra, la prevenció, la primera intervenció i tot el desgavell, podríem dir, de serveis derivats d'emergències, a les quals puguem donar un cop de mà.

Per què és important que un municipi com Sant Cugat tingui una ADF tenint en compte la quantitat de massa forestal que té?
Donar la màxima cobertura a tot el terme municipal, Valldoreix, les Planes, la Floresta, les zones que tenen zona boscosa, i en el cas de Sant Cugat és tot el territori, pràcticament. Aleshores, intentes donar la màxima cobertura conjuntament amb els nostres municipis veïns, com en el cas d'aquí a Valldoreix de tocar amb Molins de Rei, que també té ADF, i tenim un punt d'agermanament perquè els límits territorials els marca el planeta, al cap i a la fi. Però sí que és veritat que si hi ha alguna cosa a la zona de Molins, ens vindrà cap aquí i hem de treballar conjuntament aquí, a Cerdanyola, per la part de Can Barata, des de Terrassa, Sant Quirze, Sabadell. És a dir, que sí que és veritat que ja treballem amb xarxa d'una manera molt eficaç i és important. I això, clar, és una de les coses que toca a tots els termes municipals.

Ara mateix, quants membres té l'ADF de Sant Cugat?
Aproximadament estem al voltant dels 25 companys i companyes i per aquestes pròximes dates normalment la gent s'acostuma a interessar un cop passada la campanya forestal. També tenim uns contactes de companys que s'han interessat per fer-se voluntaris a l'ADEFA i ara començarem amb els períodes de les entrevistes i les primeres preses de contacte perquè vegin amb claredat què és el que fa l'ADF, com funcionem. I a partir d'aquí, aquest voluntariat va de mica en mica creixent i nodrint tot el que és el cos operatiu.

Quins obstacles us trobeu?
Tenim un cert avantatge pel que fa al tracte amb l'administració en relació amb les subvencions que podem rebre, que això és una de les parts importants, ja que gràcies a aquestes subvencions, podem formar, tenir equipament, equips de primera intervenció, i és gràcies a això que podem funcionar amb normalitat el grup d'intervenció de l'ADF. És molt important perquè tot el que rebem és públic. Potser la part més feixuga és tot el que és documental, preparar sol·licitud de pressupostos, que ja estem adaptats i que ja ho anem fent, però per nosaltres és la part més feixuga. Nosaltres som la part més operativa, més dinàmica, no. Però és una part que hi ha de ser i evidentment és necessària.

Donat que sou els pregoners de la Festa Major de Valldoreix, què demana l'ADF?
Una de les coses que nosaltres sempre diem és que tinguem una bona meteorologia i això no ens ho pot donar ningú i de moment l'estem tenint. Tots els ajuts que vinguin d'una part o de l'altra sempre són molt ben rebuts perquè són el que fan créixer l'entitat i el que ens ajuda que el voluntariat vagi correctament uniformat, amb formació... Evidentment, no tot és només demanar, però sempre que hi hagi un mínim reconeixement cap a les entitats de voluntaris, per nosaltres ja és aquest regal. Sempre hi ha coses a demanar. A nosaltres la veritat que ens interessa i ens importa molt, per exemple, el nostre parc mòbil, que és una de les coses que estem treballant perquè sí que tenim alguns vehicles que ens agradaria poder començar-los.

Toca renovar el parc de Sant Cugat?
Bé, ho demanem, no? És a dir, és veritat que tenim algun cotxe una mica vell que ens fa molt bona funció, però evidentment sí que ens agradaria poder solucionar aquesta incidència, sigui el 24, el 25 o quan sigui, però és una de les coses que ara mateix tenim sobre la taula.

Com és la coordinació amb els Bombers?
Amb el parc de referència nostre, que en aquest cas és Rubí, és excel·lent. Tant amb el cap del parc com amb tots els torns. Excel·lent, em refereixo a un tracte totalment professional de cap a ells, cap a nosaltres com a voluntaris, i evidentment posant-nos sota sempre les seves directrius, que és una de les coses que defensem. I defensem a mort perquè creiem que és un model que a tota Catalunya s'està complint i que fa molts anys que ho fem. El pla d'actuació del grup d'intervenció (PAGI) on es regulen les funcions ens limita actualment o quan estigui actiu, a un seguit d'actuacions.

Una de les principals virtuts que té l'agrupació de defensa forestal és la primera intervenció. Això aconsegueix que aquests incendis que comencen tots per alguna cosa molt petita no es facin grans. I quan arriba el primer vehicle de bombers, sempre ens posem a la seva disposició, com és normal, i això és el que defensem. El que arreu del territori sí que veiem i ens molesta, és això, quan ja està l'incendi gran organitzat, quan és un incendi gran d'unes dimensions determinades, que et releguin a fer tasques de cua, o en un flanc, en un punt d'emplaçament molt determinat, quan no tens mobilitat per l'incendi, quan després, sí que és veritat, que per ser coneixedors del territori el primer que et pregunten és com arribem aquí, com arribem allà, què podem fer. Jo crec que aquí és on està la mare de tot. Revertir-ho cap a on es diu que és un problema de seguretat en les intervencions.

Nosaltres fem la formació que ens demanen ells, com ens demanen ells, fem totes les maniobres que ens demanen ells; tothom pot patir en determinats moments un risc en fer aquestes activitats, però en som coneixedors nosaltres i ells. Jo crec que aquí és posar-se d'acord amb això i crec que no hi ha res més. És a dir, és una reivindicació que fan totes les ADF de Catalunya. Si ho fan totes les ADF de Catalunya, jo crec que hi ha alguna cosa que cal arreglar.

Falta reconeixement social de les ADF?
Depèn, perquè hi ha llocs que són molt rurals i el tenen molt instaurat, i hi ha altres llocs que són una mica més "urbanites", que és com li diem nosaltres a les nostres, però amb el temps vas veient realment que la gent coneix el que són les ADF. El que fem, com ho fem i amb qui ho fem, moltes vegades és el que no acaba de... És veritat que des de les ADF, tenim unes xarxes socials molt potents que fan que arribi a tothom el què s'està fent, com s'està fent, com estan els municipis treballant amb les ADF, com treballem íntegrament. És a dir, que jo crec que es dona una visibilitat important.

Com ha anat aquesta campanya d'estiu, que cada estiu ha de ser l'estiu que cremarà Collserola?
Amb totes les reunions periòdiques que fem amb Bombers sobre com anirà i hem anat veient la pluviometria malgrat tota aquesta sequera estructural que existeix i que continua sent-hi. I seguim avui, amb un pla alfa 1. Començàvem una campanya complexa, molt complexa, i hem anat passant tot el que hi ha hagut d'estiu, molt de puntetes, però sí que és veritat que les coses que hi ha hagut han sigut molt petites, s'han pogut abocar recursos ràpidament i això ha quedat a la nostra zona amb serveis molt simbòlics.

Estaríem parlant d'un dels estius amb menys incidència?
Ha estat una campanya tranquil·la. L'hem posat aquest nom, tal qual, 'tranquil·la', perquè tot el que s'ha pogut veure al Vallès Occidental, que hi ha hagut cosetes, hi ha hagut serveis, però no el que esperàvem. Esperàvem una cosa realment complexa.

Què hem de tenir en compte els ciutadans de cara a la prevenció?
Sempre defensem aquesta opció d'evitar qualsevol conducta de risc que pugui generar un incendi, encara que vagi plovent... Els dies de molt risc, evitar al màxim conductes que puguin provocar un incendi, perquè aquests petits incendis a la zona interfície urbana són els que compliquen molt la intervenció de bombers i a tots els grups actuants, les ADF's en aquest cas també ens hi trobem, en ser tan propers. Conductes de risc, intentar minimitzar-les al màxim que es pugui. Evidentment, el risc zero no existeix, però poder ajudar al fet que això no sigui així crec que és una de les parts més importants.


Iñaki Ferreira

Donar tota la màxima cobertura al terme municipal, Valldoreix, Les Planes, La Floresta, tota la zona boscosa que en el cas de Sant Cugat és pràcticament tot el territori. Aleshores intentes donar-li la màxima cobertura inclús amb els municipis veïns com és el cas de Valldoreix que té aquí a tocar Molins de Rei que també té ADF.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.