Valldoreix explora l'habitatge cooperatiu per a la primera promoció d'habitatge públic

L'EMD té l'objectiu de liderar el projecte, que es faria al solar que té al pàrquing a tocar del Casalet, a Mossèn "Cinto"


Temes relacionats

Cortés: 'Volem iniciar la primera promoció d'habitatge públic a Valldoreix fet per l'EMD' (26/jun/24)


  • Comparteix:

Terrenys de l'EMD on el govern vol fer habitatge de protecció oficial / Foto: Cugat Mèdia

Terrenys de l'EMD on el govern vol fer habitatge de protecció oficial / Foto: Cugat Mèdia

Valldoreix mou fitxa per fer realitat la primera promoció d'habitatge públic (HPO) al territori. En una entrevista a Cugat Mèdia, el president Juanjo Cortés va anunciar que el govern valldoreixenc vol iniciar aquesta promoció 'feta per l'EMD' al terreny del pàrquing que hi ha a tocar del Casalet, a l'avinguda de Jacint Verdaguer. Per explorar models de gestió, l'EMD s'ha reunit amb Sostre Cívic per conèixer la fórmula de l'habitatge cooperatiu. Sostre Cívic és la cooperativa que va endegar la primera promoció d'HPO a la Floresta, fa any i mig. El terreny, propietat de l'EMD, té 1.600 metres quadrats edificables i acolliria una quinzena o vintena de llars en funció de si la promoció és per a joves o de règim general.

El president accidental de l'EMD, Xavier Humet, ha remarcat que la conversa amb Sostre Cívic ha estat una primera presa de contacte, però que planteja "una alternativa molt bona" per garantir l'accés a l'habitatge assequible a la vila.

En cas d'apostar per aquesta fórmula de l'habitatge cooperatiu, també coneguda com a masoveria urbana, els terrenys de l'EMD tindrien cessió d'ús i en dret de superfície a la cooperativa per a 75 anys.

Què és l'habitatge cooperatiu amb cessió d'ús d'un solar públic?

És la cessió de l'ús d'un habitatge durant un termini de temps a canvi que els inquilins assumeixin les obres de construcció, rehabilitació i manteniment. Permet donar resposta a les necessitats d'habitatge, no té ànim de lucre, treballa l'autogestió i la comunitat. La col·lectivitat lidera la propietat i el finançament del projecte.

Una vegada acabades les obres a l'habitatge, els inquilins, que formarien part de la cooperativa, paguen un lloguer simbòlic. Per accedir al pis assequible les persones han de reunir les condicions fixades a la normativa d'Habitatge de Protecció Oficial i a les bases de la convocatòria, entre elles el coneixement de la gestió i execució material de la masoveria.

El traspàs de l'ús de l'habitatge es fa a través de la cooperativa, amb criteris d'accés transparents. Segons la web de Sostre Cívic, l'aportació inicial es limita per facilitar l'accés al projecte al llarg del temps. L'autoconstrucció disminueix els costos.

En aquest vídeo pots conèixer en què consisteix l'habitatge cooperatiu.




Xavier Humet

A Sostre Cívic els interessa. Seria una cessió d'ús per a llargs anys. S'encarreguen de la inversió i de la gestió.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.