62 anys sense Marilyn Monroe

Els periodistes Víctor Alexandre i Joan Ramon Armadàs, i el col·leccionista Frederic Cabanas, reflexionen sobre la llegenda de la diva del cinema


Temes relacionats

L'exposició 'L'Univers Marilyn a casa nostra' repassa la figura de l'actriu pel 60è aniversari de la seva mort ( 5/ago/22)

Sant Cugat guanya un nou espai artístic amb la Casa-Museu Cal Gerrer (18/abr/15)


  • Comparteix:

La biblioteca del museu dedicat a la Marilyn Monroe / Foto: Cugat Mèdia

La biblioteca del museu dedicat a la Marilyn Monroe / Foto: Cugat Mèdia

'Quan apareixia en pantalla, l'espectador no podia apartar els ulls de Marilyn Monroe. Això és autèntica màgia. Una màgia que tenia la Marilyn. I per això encara és viva'. Així s'ha expressat el periodista, escriptor i crític de cinema Víctor Alexandre amb motiu del 62 aniversari de la mort de l'estrella estatunidenca. Un aniversari sempre present a Sant Cugat gràcies a la Casa Museu Cal Gerrer, on hi ha el primer museu d'Europa dedicat a la diva del cinema. Aprofitant l'efemèride, Cugat Mèdia ha preguntat als periodistes i crítics de cinema Víctor Alexandre i Joan Ramon Armadàs la seva opinió sobre la icona desapareguda.


"La figura de Marilyn Monroe és, potser, l'única figura que travessa generacions", comenta Alexandre. El santcugatenc reconeix que "era una dona molt bonica i molt sexy", però també reivindica el seu talent. "Era una dona intel·ligentíssima i una gran actriu, absolutament dotada per la comèdia", diu.

A l'hora d'escollir la seva pel·lícula preferida de la musa de la cultura popular, Alexandre, tot i que no es considera "un mitòman", reconeix que en té moltes de preferides. 'Ningú no és perfecte' (traduïda al castellà com a 'Con faldas y a lo loco') o 'El príncep i la corista', són, potser, aquelles en les quals el periodista santcugatenc considera que l'actriu va brillar més.

L'estrella dels paparazzis

Segons el crític cinematogràfic Joan Ramon Armadàs, la fama de Monroe, més enllà de la seva vàlua com a actriu, és conseqüència de la seva vida sentimental i de la seva mort prematura. "Totes les seves relacions, suposades o no, amb el president dels Estats Units i amb el món de les revistes del cor li van donar molta popularitat", reflexiona Armadàs. Respecte a la mort de l'actriu, el periodista considera que "una mort prematura sempre augmenta la llegenda i, en el seu cas, la seva faceta de sex symbol va quedar troncada per aquesta mort".

Fent un repàs a la filmografia de l'actriu, Armadàs no pot evitar mencionar, igual que Alexandre, 'Ningú no és perfecte'. "És una pel·lícula icònica dels carrers de Nova York", comenta. "La que em va deixar especial bon sabor de boca és una de les últimes que va fer, 'Vides rebels', en la qual demostra que, més enllà de les portades, tenia un fons actoral potent", afegeix. "Hauria pogut ser una gran estrella també pels seus mèrits davant la càmera i no només per les fotos o per la fama de sex symbol que tenia", conclou.

L'estela de la diva a la ciutat

Parlar de la Marilyn Monroe a Sant Cugat és parlar de Frederic Cabanas, qui s'autodenomina "Marilynòfil" i porta més de 40 anys col·leccionant objectes relacionats amb l'actriu. Amb tots ells, va crear, l'any 2015, el Museu Marilyn Monroe, a la Casa Museu Cal Gerrer.

Entre la col·lecció de Cabanas es troba la llibreria temàtica més important del món, amb més de 2.800 exemplars, i el descobriment força recent de l'última carta que va enviar la Marilyn a la residència de Truman Capote a Catalunya, amagada dins de l'estoig d'una ploma estilogràfica. Una col·lecció "de preu incalculable", segons el mateix Cabanas, aixoplugada sota el paraigua de la Fundació Cabanas, "amb l'objectiu que tot aquest llegat pugui lluitar contra el temps".

"El mite de la Marilyn Monroe realment neix a la pantalla de cine, però no a la pantalla d'un ordinador ni d'un mòbil, a la gran pantalla. No hi ha paraules per descriure la màgia i el glamur que la Marilyn dona a la gran pantalla", assegura Cabanas.




Víctor Alexandre

Només apareix en pantalla, l'espectador no podia apartar els ulls de Marilyn Monroe. I això és autèntica màgia. La càmera s'enamora d'aquell personatge i ja no el deixa, ja pots posar-li al costat gent molt bona. Això ho tenia Marilyn. I per això encara és viva

Frederic Cabanas

El mite de la Marilyn Monroe realment neix a la pantalla de cine, però no a la pantalla d'un ordinador ni d'un mòbil, a la gran pantalla. No hi ha paraules per descriure la màgia i el glamur que la Marilyn dona a la gran pantalla




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.