L'aritmètica de la governabilitat marca el primer any de mandat a Valldoreix

Govern i oposició de Valldoreix es retreuen a la tertúlia de Cugat Mèdia la manca de col·laboració


Temes relacionats

Avinguda Baixador: 'La Mirada' de Valldoreix ( 2/jul/24)


  • Comparteix:

Imatge dels participats de la tertúlia política / Foto: Cugat Mèdia

Imatge dels participats de la tertúlia política / Foto: Cugat Mèdia

Valldoreix encara tres anys més de mandat sense que s'hagi aconseguit un gran acord de partits per tirar endavant els projectes principals del territori. Tot i que govern i oposició a l'EMD coincideixen en el fet que cal abordar aspectes com l'aparcament a la zona de l'estació, la nova centralitat, l'Escola de Música i l'habitatge assequible; la situació de bloqueig provocada per un executiu amb quatre membres i una oposició amb cinc (Junts, PP i Vox) continua sent la protagonista. Entre els retrets, la poca comunicació i cerca de consensos del govern de l'EMD en minoria (Valldoreix Plural més ERC, CUP i PSC), mentre que l'executiu defensa un canvi d'etapa marcat per la participació i la posada en ordre. Entre tot, la urbanització de l'avinguda de Baixador evidencia la poca sintonia a la junta de veïns entre uns i altres. Tot plegat, ho han valorat els grups municipals a la tertúlia política de Cugat Mèdia, que es pot seguir cada dimecres al 91.5 FM partir de les 9.15 h.

ESCOLTA-HO


Junts
"Sense nosaltres no es pot fer res", ha volgut recordar el portaveu de Junts a Valldoreix, Bernat Gisbert. Amb tres vocals, Gisbert ha lamentat la manca de comunicació amb el govern valldoreixenc durant aquest primer any, marcat, ha dit, per una gestió "a cop d'anunci".

En aquest sentit, ha posat sobre la taula la necessitat de fer avançar projectes que s'arrosseguen des del mandat anterior -llavors governat per Junts- com l'aparcament a l'estació i l'Escola de Música. També la subcomissaria de la Policia Local i l'habitatge assequible, projectes per als quals, ha insistit, caldrà incorporar l'oposició.

De la mateixa manera, ha criticat el posicionament de l'equip de govern davant la seva proposta per donar una solució a la urbanització de l'avinguda de Baixador

ERC
Des d'ERC, el vocal Ramon Segura ha defensat l'acció del govern d'esquerres, que ha obert una nova etapa a l'EMD de Valldoreix després de 12 anys d'executius convergents. Segura ha avalat el "4 contra 5" del seu govern davant una oposició, ha dit, que suma més, però que està més centrada en "ocurrències", com la proposta de Junts per a l'avinguda de Baixador. El vocal d'ERC també ha instat l'Ajuntament de Sant Cugat a compartir algunes de les subvencions que rep, per exemple, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a les quals Valldoreix no hi pot accedir directament.

PSC
Per al PSC, el balanç d'aquest primer any de govern és positiu, tot i la "rebequeria" de l'oposició pels resultats electorals i l'acord de govern. I és que la vocal del PSC, Susanna Casta, ha posat de manifest el diàleg i la transparència de l'executiu valldoreixenc, del qual ha dit que "ha obert les portes de l'EMD".

Davant aquesta situació, Casta ha lamentat la manca de suport des de Sant Cugat i ha defensat la gestió de l'avinguda de Baixador, on creu que cal fer "el que diguin els tècnics" i els veïns "han de pagar igual que la resta".

PP
De la mateixa manera que la resta de grups de l'oposició, el militant del PP José Miguel Garcia ha demanat "negociació" per part de l'equip de govern davant una EMD amb "pluralitat de partits". De fet, Garcia també ha criticat la manca de "lideratge" de l'executiu valldoreixenc, que no ha donat continuïtat a projectes que ja estaven en marxa des del mandat anterior.

Per al popular, la situació d'estancament de l'avinguda de Baixador evidencia la poca capacitat de gestió i reclama trobar "solucions financeres". Un aspecte prioritari d'aquest mandat, per al qual també ha marcat l'aparcament de l'estació, l'Escola de Música, la nova centralitat i la seguretat, amb la comissaria descentralitzada.

CUP
"A prop del bé". Així ha qualificat el membre de la CUP Oriol Lecina el primer any del govern de Valldoreix, marcat també pel "bloqueig", del qual responsabilitza el "tripartit de l'oposició".

Lecina ha defensat la tasca feta durant aquests primers mesos de "posar ordre" a l'EMD, en contraposició al "nyap" presentat per Junts per a l'avinguda de Baixador. El cupaire també ha destacat reptes per a Valldoreix com el planejament a Mas Fuster i la gestió forestal i agrària.

Vox
Per a Vox, la situació de bloqueig que ha definit aquest primer any no està justificada. "Posar-nos d'acord és fàcil", ha insistit el vocal de Vox, Pablo Baucells, qui lamenta que s'estigmatitzi el seu partit i recorda que la política local és diferent.

Sobre l'avinguda de Baixador, Baucells creu que "als dos governs els interessa que quedi en punt mort" i proposa un estudi de possibles bonificacions per als veïns afectats. També ha posat el focus en la seguretat i la subcomissaria del territori.

En Comú Podem
Des d'En Comú Podem, Roser Casamitjana ha atribuït la situació a Valldoreix a "la perversitat de la llei electoral", a la interferència de la comissionada per Valldoreix i a la barreja de partits a l'oposició. En aquest sentit, Casamitjana ha lamentat que l'actitud de Junts variï en funció del mandat i l'administració, i ha proposat per a l'avinguda de Baixador estudiar les opcions per reduir els costos.

La valoració del president de l'EMD

Com ja va avançar en una entrevista a Cugat Mèdia, el president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés (Valldoreix Plural), ha defensat l'acció del seu govern, especialment pel que fa a la participació, la cogovernança, la posada en valor del teixit de Valldoreix i el diàleg. Cortés ha assegurat que el seu és el govern que més vegades s'ha reunit amb l'oposició de la història de l'EMD, que més comissions informatives ha convocat i que més ha facilitat la participació. La resposta, però, ha lamentat, ha estat en moltes ocasions "el silenci".

"El primer pas és acceptar tothom els resultats electorals", ha insistit el president de l'EMD, qui reclama a l'oposició trobar consensos amplis -també amb la ciutadania- i no demanar "quimeres o impossibles". En aquest sentit, Cortés assegura que s'ha aconseguit gestionar el dia a dia i s'han posat sobre la taula projectes, que després han quedat aturats en la junta de veïns per la major part de l'oposició.

Respecte a les prioritats per aquest mandat, Cortés, que no ha participat de l'espai de tertúlia perquè està dedicat als grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Sant Cugat, ha situat l'aparcament al voltant de l'estació dels FGC, la nova centralitat, l'Escola de Música i l'habitatge públic al territori; a més de la urbanització de l'avinguda de Baixador, de la qual ha reiterat que està "en via morta" i que l'EMD complirà amb la legalitat.

RECUPERA AQUÍ LA TERTÚLIA DEDICADA AL PRIMER ANY DE MANDAT A L'AJUNTAMENT DE SANT CUGAT



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.