L'ONG Djouma s'estableix a Sant Cugat amb l'objectiu de convertir-se en una entitat referent per Mali

L'ONG, amb 10 anys de vida, ha obert delegació a la ciutat i forma part de la Xarxa Solidària


  • Comparteix:

Isabel Bargans, delegada de Djouma a Sant Cugat; i Laia Dosta, cofundadora i presidenta de Djouma a l'entrevista de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Isabel Bargans, delegada de Djouma a Sant Cugat; i Laia Dosta, cofundadora i presidenta de Djouma a l'entrevista de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'ONG Djouma ha obert una delegació a Sant Cugat amb l'objectiu de créixer com a entitat de cooperació i aconseguir ser una associació referent a Mali, país on desenvolupa tota la seva tasca. Amb 10 anys de vida, l'ONG treballa per garantir el dret a una salut i una educació inclusives, equitatives i de qualitat, i per l'empoderament de la dona a Mali a través del suport a associacions i iniciatives locals. Laia Dosta, cofundadora i presidenta de Djouma; i Isabel Bargans, delegada de Djouma a Sant Cugat, han participat en el programa 'Entitats' de Cugat Mèdia per explicar com va néixer l'ONG, com ha evolucionat i quins són els objectius de futur.

ESCOLTA-HO


Com neix Djouma

L'estiu del 2015 Laia Dosta es trobava a Mali en un projecte de cooperació, moment en què va conèixer la Djouma, una nena que vivia davant del centre mèdic de N'Gabacoro Droit. Dosta explica durant l'entrevista que l'hospital presentava un panorama desolador: forats al sostre, llits trencats, cables penjant, escassetat de recursos, i un cobert mig ensorrat que va resultar ser la sala d'espera. "Quan vam sortir, en xoc, vam anar a visitar una família que vivia davant d'aquell hospital. Va ser allà on vam conèixer la Djouma", recorda Dosta que explica que un mes més tard, van rebre "la tràgica notícia que la Djouma havia mort de Malària, vivint a 100 metres d'un hospital". Un any després, va fer realitat el seu somni i objectiu: el 13 d'agost del 2016 van inaugurar el centre mèdic reformat de N'Gabacoro Droit, punt de partida del que ha acabat sent aquesta ONG que compta amb una vuitantena d'associats i una desena de cooperants sobre el terreny.

Djouma a Sant Cugat

Gairebé 10 anys després l'ONG Djouma ha obert una delegació a Sant Cugat amb la voluntat d'ampliar les ajudes que puguin enviar i desenvolupar a Mali. L'arribada de l'entitat a la ciutat és fruit, de fet, de la relació personal entre Dosta i Bargans. "La Laia ens va contagiar les ganes i va haver-hi un dia que ens va dir: 'oi que sempre em dieu que si em podeu ajudar?, doncs ara sí que em podeu ajudar' i vam pensar en Sant Cugat perquè hi havia ja bastants socis i perquè també pensem que la ciutat és solidària i tenia sentit impulsar-ho des d'aquí", explica Isabel Bargans, que afegeix que formen part ja de la Xarxa Solidària de la ciutat.

Djouma ha passat en un any de treballar amb 900 infants a donar cobertura a 3.800. "És un canvi considerable" ha explicat Laia Dosta que "somia" en convertir-se en una entitat "referent" al país africà i consolidar el projecte en el terreny.

RECUPERA ALTRES PROGRAMES DE L'ESPAI ENTITATS DE CUGAT MÈDIA




Isabel Bargans

Per què a Sant Cugat? Perquè a nosaltres la Laia ens va contagiar de les ganes i va haver-hi un dia que ens va dir: oi que sempre em dieu que si em podeu ajudar?, doncs ara sí que em podeu ajudar. Vam pensar en Sant Cugat perquè hi havia ja bastants socis i perquè també pensem que la ciutat és solidària i tenia sentit impulsar-ho des d'aquí.

Laia Dosta

A Mali somio que Djouma un dia serà l'entitat referent amb tema de protecció a la infància i cada vegada estem més a prop perquè hi ha molt poques entitats fent això. Haver passat en un any de treballar amb 900 nens a treballar-ne amb 3.800 és un canvi considerable i somio que algun dia podrem ser una entitat consolidada treballant a Mali.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.