El jovent de Sant Cugat es conjura per abordar els trastorns alimentaris

Durant el curs, el Consell de Joves 12-17 també ha fer una anàlisi de l'ús del català entre el col·lectiu i ha fet propostes de mobilitat

Foto de família del Consell de Joves amb els representants de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 3/juny per Sergio Morales

Evitar fer comentaris sobre l'aspecte físic, prestar atenció a canvis físics o de comportament, oferir espais segurs i promoure xerrades i campanyes. Són algunes de les propostes que el Consell de Joves 12-17 ha treballat aquest curs per abordar els trastorns de la conducta alimentària (TCA), un dels encàrrecs que havien rebut per part de l'Ajuntament. L'anàlisi de la llengua i propostes per a la millora de la mobilitat són altres aspectes que han tractat.

D'aquesta manera, el jovent s'ha mobilitzat per acordar mesures que abordin els TCA des d'un vessant social. Posen sobre la taula 19 mesures, preventives i reactives: les xarxes d'amistats als centres escolars són fonamentals per detectar senyals que puguin indicar que un jove estigui patint un d'aquests trastorns. Reclamen xerrades, espais segurs i eines com aplicacions per fer-hi front, així com la promoció de campanyes d'hàbits saludables i més formació per al professorat.

Les accions preventives per fer front al TCA / Foto: Consell de Joves


Les accions reactives per fer front als TCA / Foto: Consell de joves



En aquest sentit, l'Ajuntament ja actua, amb una campanya de sensibilització amb motiu del Dia Mundial dels TCA, que es commemora el 30 de novembre. L'executiu també treballa per activar a la ciutat el programa de la Diputació de Barcelona 'Escolta Jove' de promoció del benestar emocional entre el jovent.

Un servei de busos atractiu

El Consell de Joves també ha aportat propostes per a la mobilitat. Reclamen una millora i les freqüències del bus urbà, adaptada a les necessitats del jovent. En aquest sentit, lamenten que la informació sobre rutes i parades no és prou clara. D'altra banda, després d'un treball conjunt amb els tècnics municipals de Mobilitat, han acordat ubicar la parada de bus nocturn de Festa Major a la Rambla del Celler, a la cantonada amb el passeig de la Torre Blanca. La idea és que doni servei a les persones que assisteixin a la fira d'atraccions, que enguany s'ubicarà al parc de la Pollancreda.

El català, assentat entre el jovent de Sant Cugat

Un altre dels encàrrecs que aquest espai participatiu ha assumit ha estat l'anàlisi de l'ús del català entre el jovent a la ciutat. La conclusió és que la llengua està més que assentada entre els joves: ho demostren amb una enquesta feta entre 844 persones nascudes entre 2006 i 2011 per avaluar l'estat de salut de la llengua en aquest segment de la població. Dels enquestats, el 57% diu sentir-se "còmode" a l'hora de parlar la llengua, mentre que un 17% se sent relaxat. Només un 27% no se sent còmode emprant el català, una llengua que es fa especialment forta als centres educatius, però que no té prou presència en el consum cultural del jovent.

La trobada d'aquest dilluns ha estat presidida per l'alcalde, Josep Maria Vallès, i ha comptat amb la presència de la regidora de Joventut, Esther Madrona, així com de representants de Junts, ERC, el PSC, la CUP, Vox i ECP.


DECLARACIONS

Esther Madrona

Per mi és important que us emporteu aquesta capacitat de mirar la societat de manera crítica, i de parlar de temes com els TCA trencant tots els tabús.

Your browser doesn’t support HTML5 audio