El col·lectiu trans clama per la normalització: 'Sempre hem existit'

El Dia Internacional de la Visibilitat Trans es commemora aquest diumenge, 31 de març


  • Comparteix:

Els drets de les persones trans segueixen avançant. L'any passat es va aprovar la llei estatal que garanteix la igualtat d'aquest col·lectiu amb la resta de la població. L'activista santcugatenca Ariadna Jiménez celebra el pas endavant que suposa aquesta norma, però apunta que no seria necessària 'si el procés de transició estigués naturalitzat' i, en aquest sentit, recorda que les persones trans 'sempre han existit'. Amb motiu de la commemoració aquest diumenge del Dia Internacional de la Visibilitat Trans, Cugat Mèdia ha parlat amb persones que vetllen pels drets d'aquesta comunitat.

Jiménez subratlla la necessitat que hi hagi entorns segurs per a les persones trans. "Has de tenir algú que et doni suport, un lloc on no et sentis amenaçada", diu en referència a la llar. En aquest sentit, alerta de "l'esgotament constant" que suposa per a les persones trans no tenir prou suport a casa.

En la mateixa línia es pronuncia la psicòloga Verónica Portillo, que considera que "cal sortir del model clínic tradicional". De fet, els avenços en aquest sentit són recents: fins al 2012, l'Associació Americana de Psicologia no va deixar de considerar les persones trans com a malaltes mentals. "Els problemes que solem tractat tenen més a veure amb la transfòbia social que amb un malestar intern per la no concordança entre el sexe biològic i la identitat de gènere", apunta Portillo.

Des de 2017 Sant Cugat disposa d'un Servei d'Atenció Integral (SAI) adreçat al col·lectiu LGTBI+, establert al Casal Torreblanca. "El que fem és orientar cap als recursos especialitzats, donar suport en els processos individuals i respondre preguntes", detalla la tècnica d'aquest servei, Cynthia Rubio.

La regidora d'Igualtat, Gemma Aristoy, explica que a l'Ajuntament no li consten casos de discriminació o de vulneració de drets en persones trans. Ara bé, manté la guàrdia alta: "Hem de fer una tasca de prevenció i de normalització, així com identificar tot allò que sigui una situació discriminatòria per abordar-la i no arribar a situacions de risc".

Preguntada sobre Sant Cugat, l'activista Ariadna Jiménez considera que hi ha "llum i foscor". "Hi ha moltes possibilitats que sigui un espai segur per a moltes persones perquè hi confluïm molts perfils, però la direcció cap on va la ciutat és d'un perfil determinat i fa que les persones diverses veuen que no és el seu lloc", ha lamentat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.