Els productes menstruals gratuïts es podran recollir a partir de dilluns

Només caldrà mostrar a la farmàcia un codi QR personal i intransferible que apareixerà a l'app 'La Meva Salut'


  • Comparteix:

Copes menstruals i calces menstruals / Foto: ACN

Copes menstruals i calces menstruals / Foto: ACN

Totes les persones menstruants podran recollir a les farmàcies una copa menstrual, unes calces menstruals o dues compreses de tela, a partir d'aquest dilluns. Els productes es podran obtenir de forma gratuïta mostrant un codi QR individual i intransferible que les persones implicades trobaran a l'app 'La Meva Salut', a l'apartat de 'Novetats: La meva regla, les meves regles'. Aquest codi QR estarà actiu fins que es demani el producte a la farmàcia i, un cop lliurat el producte, es desactivarà. El codi estarà disponible fins al 2025.

De les 3.272 farmàcies que hi ha a Catalunya, el Govern afirma que gairebé la pràctica totalitat oferirà productes menstruals. Aquestes, un cop es posi en marxa el servei, tindran un element identificatiu que indicarà que disposen de productes menstruals reutilitzables gratuïts.

El servei de distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies és una de les accions recollides en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d'Igualtat i Feminismes i que la consellera d'Igualtat, Tània Verge, va anunciar el passat mes de setembre. El servei estarà a disposició de 2,5 milions de persones, el total de la població menstruant a Catalunya.

Segons va indicar Verge, es calcula que una dona gasta uns 2500 euros al llarg de la seva vida fèrtil en productes menstruals, mentre que utilitzant copes menstruals aquesta despesa, segons el departament, es reduiria a 145 euros.

Formació en salut sexual i reproductiva

De cara a la implementació d'aquesta campanya, el departament d'Igualtat i Feminismes, juntament amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, està fent formacions per tal que els farmacèutics acompanyin a les dones a l'hora d'escollir els productes. Un cop a la farmàcia, podran escollir entre copes menstruals, calces i compreses de tela i, per fer-ho, comptaran amb l'ajuda d'un farmacèutic format en la matèria que l'assessorarà tenint en compte les seves necessitats i preferències.

Alhora, l'executiu també està tirant endavant una formació "més àmplia" a les farmàcies adherides sobre drets reproductius i sexuals. "A partir d'una conversa sobre la regla podem estirar el fil i detectar una endometriosi o inclús una situació més greu al voltant de la salut sexual i reproductiva de les dones", indica la secretària general del Departament d'Igualtat i Feminismes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.