Donar una segona vida als aliments: així lluita Sant Cugat contra el malbaratament

Productors, supermercats i entitats impulsen iniciatives per reaprofitar menjar amb la llei contra el malbaratament alimentari a l'horitzó


  • Comparteix:

Verdures i fruites malbaratades a la brossa d'un supermercat / Foto: Viquipèdia Commons

Verdures i fruites malbaratades a la brossa d'un supermercat / Foto: Viquipèdia Commons

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura estima que un terç del menjar que es produeix en el món per al consum humà acaba a les escombraries. En aquest context, el Consell de Ministres va aprovar el 9 de gener un nou projecte de llei de lluita contra el malbaratament alimentari que contempla sancions de fins a 500.000 euros i un catàleg de bones pràctiques. Segons càlculs oficials, durant el 2020 es van llençar 1.364 milions de quilos d'aliments a les llars espanyoles, una mitjana de 31 quilos per persona. Més enllà de la llei, Sant Cugat ja ha impulsat diverses iniciatives per evitar que es tiri menjar.


Productors de quilòmetre zero

A la finca de Can Monmany, a Collserola, hi treballa la cooperativa L'Ortiga amb un projecte productiu d'horta ecològica. Situada al primer esglaó del camí de l'aliment des que es produeix fins que es consumeix, L'Ortiga va néixer precisament com un model de proximitat que acabés amb el malbaratament, com explica el responsable tècnic de producció agrària de la cooperativa, Sergi Turch. "Depenent de la tipologia del producte, el venem a un tipus de client o un altre. Si tenim cultius que no han acabat de funcionar, treballem amb Espigoladors, que venen a la finca a recollir el que ha quedat al camp i ho gestionen amb altres entitats que puguin necessitar el producte".

Per altra banda, si tenen un excedent de producció, ho donen directament a Càritas. "En última instància sempre pot quedar alguna cosa de cultiu al camp, però ho utilitzem de fertilitzant per al següent cultiu. El nivell de malbaratament és gairebé zero".

Reaprofitar el menjar de les escoles i els supermercats

La Xarxa de Recuperació d'Aliments és una iniciativa que va néixer fa un any de la mà de l'Assemblea del Clima, tot i que ja en fa dos que els seus membres es van organitzar per reaprofitar menjar d'un comerç de l'avinguda de Cerdanyola. També tenen un conveni amb el Veritas, qui cada dilluns els lliura el menjar que els ha sobrat, i participen en el projecte 'Recooperem'. Gràcies a aquest projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Xarxa de Recuperació d'Aliments recull el menjar excedent de l'escola Pins del Vallès. Tot l'aliment que recullen el guarden en carmanyoles que reparteixen a les persones que ho necessiten. De fet, el reaprofitament d'aliments és l'única iniciativa que mantenen avui en dia, ja que l'assemblea es va dissoldre.

En el mateix projecte participa el Gilgal Solidari. En el seu cas, recullen menjar de l'escola Collserola. Al mes, ofereixen uns 150 menús. Des de fa quatre mesos, però, el congelador de l'escola ha deixat de funcionar i s'ha aturat el servei. "Hi ha molta demanda, sobretot de persones en risc d'exclusió social", explica Rebeca Galán, membre de l'entitat, que lamenta que l'Ajuntament encara no hagi solucionat el problema.

Els supermercats, més enllà de col·laborar en la donació d'aliments a entitats com la Xarxa de Recuperació d'Aliments, també impulsen accions per reduir el malbaratament. De fet, la nova llei els posa el focus i preveu multes entre 60.000 i 500.000 euros per aquells supermercats que tirin menjar. És el cas d'Aldi, que a més de tenir un establiment a Sant Cugat també hi té la seu central de compres. Aquesta cadena de supermercats ha impulsat accions com aplicar un 30% de descompte a determinats articles amb una data de consum preferent o de caducitat pròxima. Gràcies a això, s'han aprofitat més de 6.000 tones entre juliol i novembre de 2023 arreu de l'Estat.

Entre les iniciatives d'Aldi, però, destaca sobretot 'Sabrosas Sobras', una plataforma basada en intel·ligència artificial que promou l'aprofitament alimentari a través de receptes creatives, amb els productes sobrants de la nevera. L'eina és oberta i gratuïta.

Nevera Solidària

El veïnat del barri de Monestir-Sant Francesc compta, des del desembre de 2022, amb una Nevera Solidària, ubicada al Xalet Negre. Es tracta d'un projecte d'acció comunitària, impulsat per la Xarxa Monestir-Sant Francesc, que té l'objectiu d'evitar el malbaratament alimentari. Una vintena d'establiments d'alimentació i restauració del barri ja s'hi han adherit: es poden reconèixer per l'adhesiu que tenen a l'entrada. Els comerciants avisen els voluntaris del projecte quan tenen productes que ja no volen vendre, però que encara es poden consumir amb seguretat. Els voluntaris recullen els excedents i els dipositen a la nevera, a la qual hi pot accedir tothom per emportar-se allò que desitgi.

L'impacte en la restauració i els comerços

Dos anys i mig després del seu aterratge al municipi, l'aplicació Too Good To Go ha ajudat a evitar que més de 63 tones d'aliments acabin a les escombraries. Aquesta aplicació permet als establiments oferir 'lots sorpresa' del seu excedent a un preu reduït. Pot ser menjar a punt de caducar o productes que no s'hagin venut durant el dia i no es puguin tornar a posar a la venda. A Sant Cugat, ja hi ha més de 50 establiments adherits. A Catalunya, aquesta iniciativa ha evitat que més de 5.600 tones de menjar es desaprofitin.

Més enllà d'aquestes iniciatives, el Gremi de Restauradors de Sant Cugat veu amb bons ulls l'arribada de la llei per lluitar contra el malbaratament alimentari. "Hi ha un canvi d'hàbits i ens hem d'adaptar. No podem seguir en aquest món que només consumeix", diu Toni Soriano, membre del gremi. Soriano explica que des de l'entitat reparteixen cartells per sensibilitzar els comerços i els consumidors. "No sé si arribarem a temps de regenerar totes les coses que hem fet malament, però quan abans comencem, millor".







Rebeca Galán

Que a Sant Cugat hi hagi aquests projectes ens dona un punt de qualitat. Hem de tenir cura, ser equilibrats i aprofitar les coses que tenim.

Toni Soriano

El temps s'acaba. No sé si arribarem a temps de regenerar totes les coses que hem fet malament. Quan abans comencem, millor.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.