Es disparen els casos de grip A a Sant Cugat, en especial entre infants

Els nivells de Covid són similars als de l'any passat, segons explica la directora del CUAP Sant Cugat, que s'ha reforçat a les hores punta de visites


  • Comparteix:

La vacunació per prevenir la grip i la Covid continuen obertes al CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La vacunació per prevenir la grip i la Covid continuen obertes al CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Les visites a urgències dels tres CAP de Sant Cugat han crescut exponencialment des de l'última setmana de novembre, i les xifres superen amb escreix les del mes de desembre de 2022. Segons dades de MútuaTerrassa, els caps de setmana reben una mitjana de 250 visites diàries, que són un centenar més que l'any passat, mentre que de dilluns a divendres hi van unes 150 persones cada dia. 'Són xifres a les quals no estem acostumats', assegura a Cugat Mèdia la doctora Marta Serra, directora del CUAP Sant Cugat. D'aquest augment de visites, gran part dels casos són persones amb grip A, especialment infants, a més de rinovirus. Les xifres de casos de Covid són molt similars als del desembre de 2022.

"La majoria de grips s'està donant en nens, cosa que ens fa pensar que en un parell de setmanes seran els adults els qui estaran en processos infecciosos", explica la doctora Serra, que afegeix que "també estem veient molta pneumònia en persones joves, que tampoc no estem acostumats a veure-ho".

Al CUAP de Sant Cugat, però, no l'ha agafat desprevingut aquest augment de visites, i ja fa un parell de setmanes que ha reforçat les hores punta d'urgències, en base a l'experiència d'altres anys. Tot i així, des de la MútuaTerrassa entenen que hi hagi gent que vagi a urgències i pugui tenir la sensació que van desbordats perquè tarden molt a atendre'ls. Segons la doctora Serra, l'atenció es fa, amb cribratge a l'entrada, en funció de la urgència i no per ordre d'arribada. "Això ens obliga a fer que les persones que no estiguin tan greus s'hagin d'esperar una mica més".

La bona notícia de la situació actual és que les complicacions derivades s'aquestes infeccions respiratòries i s'han de derivar als hospitals, no han crescut i es mantenen estables malgrat la crescuda dels casos.

Consells quan es detecten els primers símptomes

  • El mateix que en plena pandèmia: mascaretes i gel hidroalcohòlic per rentar les mans.
  • Davant el primer símptoma, evitar reunir-se amb molta gent.
  • Amb simptomatologia lleu, prendre un paracetamol, o altres medicaments per controlar els símptomes, i descansar.
  • En el cas de tenir febre -la grip dona febre molt alta- prendre antitèrmics i molta hidratació.
  • Si se segueixen aquestes recomanacions, i els símptomes no marxen, cal anar a urgències del CAP.
  • Comprar els multitest de les farmàcies que indica quin tipus d'infecció respiratòria podem tenir: covid, grip A o grip B.
  • I una última recomanació: la vacunació de grip i Covid.





  • Doctora Marta Serra

    Si comparem amb l'any passat, les xifres de covid no són molt diferents de l'any passat. El que sí que hi ha és un augment molt gran de grip A, rinovirus, i el covid estaria en tercer lloc.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.