ESCOLTA-HO
La història d'aquesta moció
Segons han explicat els protagonistes, la història d'aquestes dues mocions va començar fa unes setmanes. El 4 de desembre Elena Vila (PSC) va venir a Cugat Mèdia i va explicar que havien decidit presentar una moció per exigir al govern que demanés al jutge aixecar les mesures cautelars, un cop rebuda la sentència favorable del trasplantament dels arbres. Vila va admetre que la moció pretenia buscar que tots els partits es definissin, en especial els dos del govern (Junts i ERC). D'aquella entrevista en va sortir un titular: "Al ple hi ha 25 regidors i només nou no tenen clar on s'ha de fer La Mirada", donant a entendre que tots menys Junts, volien seguir lluitant per la ubicació del bosc.El divendres 15 de desembre es va fer una junta de portaveus per parlar del ple de desembre, que va estar quasi monopolitzat pel tema de La Mirada. "Ho vaig passar molt malament", ha explicat Elena Vila, ja que considera que la van pressionar molt perquè retirés la moció per evitar escenificar el trencament del consens al qual van arribar en el ple de setembre amb una altra moció del PSC, que en aquest cas demanava apostar per l'opció més ràpida. Després de la sentència de la jutgessa del 15 de novembre, ja no tots els partits estan d'acord en quina és l'opció més ràpida per tenir l'escola acabada. Per aquest motiu Junts va decidir presentar una moció alternativa a la del PSC, en la que diu exactament això: "Instar a l'Ajuntament a prendre una decisió definitiva sobre la futura ubicació de l'escola La Mirada, escoltant a totes les parts, amb el màxim consens possible, i que generi el màxim de certesa per a les famílies, tot cercant un benefici general per a la ciutat".
D'aquella junta de portaveus de fa una setmana, tots els partits li van demanar a Álvaro Benejam que intentés redactar una moció institucional que els set partits poguessin estar-hi d'acord i mantenir així el consens de totes les forces polítiques. Segons ha explicat Vila aquest divendres, ella estava disposada a cedir una part, si Junts cedia també una altra, però no ha sigut així. D'aquesta manera ho ha explicat Vila al ple dirigint-se a Benejam: "En aquest text que ens va enviar, i vostè així m'ho va dir, no sortia el que demanàvem, que és sol·licitar l'aixecament de les mesures cautelars. I em va dir que si ho posava no ho hauria votat Junts. Un acord és cedir les dues parts". I per aquest motiu no ha retirat la moció, malgrat que li ho han reiterat un altre cop el líder del PP i el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró durant el ple.
Uns vots claus
La sorpresa per a Vila ha sigut veure el sentit del vot del PP i Vox, que no s'esperava, i que han fet decantar la balança cap a la moció de Junts. Els populars han votat a favor de la moció alternativa, i Vox s'hi ha abstingut, suficient perquè la suma d'ERC, PSC, CUP i ECP (11) no superés la suma de Junts i PP (12). La líder socialista ha insinuat que hi ha hagut un pacte no explicat entre Junts i aquests partits: "Jo sé que avui aquesta moció no tirarà endavant i sortirà la de Junts, tot i que coincidim amb el Partit Popular, aquí hi ha feina d'estratègia política, i jo no en sé, ho reconec. Jo el que sé és d'honestedat".Junts descarta la ubicació al bosc?
Malgrat el llarg debat, a cap dels partits polítics li ha quedat clar. Els partits que han votat en contra de la moció de Junts, ho han fet perquè volen que totes les opcions continuïn sobre la taula fins que es descartin per si soles, és a dir, per mantenir viva l'opció del bosc malgrat els entrebancs judicials. Però el PP i Vox també han defensat el seu vot amb els mateixos arguments.Tot just acabar el ple, el grup municipal de Junts ha enviat una nota de premsa en la qual diu una cosa que no diu la moció: "L'aprovació de la nostra moció alternativa evidencia que el ple municipal majoritàriament està en la línia de cercar una ubicació alternativa a la del Bosc de Volpelleres". Preguntat per aquesta qüestió per part dels periodistes, Puigneró ha respost: "L'actual ubicació té moltes incerteses i per això creiem que no és una bona opció que hem de buscar altres alternatives, això és el que diu la moció. Això no vol dir que hàgim descartat la del bosc, però és evident que després de sis anys, si algú s'atreveix a afirmar que la ubicació del bosc no té cap problema...".
Crisi de govern?
Una altra conseqüència de la votació d'aquest divendres sobre La Mirada és el trenament de la unitat de vot dels socis de govern en un tema molt important. Tots els focus estaven posats sobre Esquerra, ja que tothom sabia que els dos socis pensaven diferent sobre la ubicació de l'escola, però encara no s'havia posat en evidència. La moció del PSC els obligava a definir-se públicament, però la moció alternativa de Junts ja no els deixava escapatòria. Si eren conseqüents amb el que van defensar el mandat anterior, havien de donar suport a la del PSC, i si votaven al costat del soci de govern, els acusarien d'empassar-se un altre gripau.Bernat Picornell és qui ha defensat la postura d'Esquerra, qui, després d'algunes giragonses dialèctiques, ha admès que cal estudiar alternatives a la ubicació del bosc, esmenant en part el que havia defensat Mireia Ingla durant quatre anys. Però també ha dit que no hi ha alternativa al bosc si es vol mantenir el projecte educatiu pel qual es va definir La Mirada. ERC ha acabat votant al costat del PSC, de la CUP i d'En Comú Podem, i ha hagut d'admetre que no pensen el mateix que Junts, tot i que han negat que això suposi cap trencament del pacte.
Preguntat sobre si trontolla l'acord de govern d'aquest del ple d'aquest divendres, Jordi Puigneró ha sigut clar: "Per part nostra no", però també ha dit que aquest ple "serà un punt d'inflexió", i que espera que si tothom és demòcrata, farà costat a què diu la moció que han votat 12 dels 25 regidors del ple.
Més tensió a l'Audiència Pública
Un cop acabada la votació de la moció, després d'alguns crits i improperis contra Junts i els partits que l'han aprovat per part de les famílies, ha començat l'Audiència Pública, en la que han intervingut un representant de l'AFA i dels ecologistes. Xavier Bona, de SOS Bosc Volpelleres, ha recordat que encara que s'aixequin les cautelars, la sequera no permetrà fer el trasplantament d'arbres. I per part de les famílies, Josep de la Puente ha tirat per terra les dues alternatives que els ha plantejat el govern: una passa per construir sobre els mòduls dels alumnes d'infantils, cosa que diuen que impediran; i l'altra implica fer l'escola a la Guinardera, és a dir, fora de Volpelleres, i a 50 metres de l'autopista.Elena Vila
Jo sé que avui aquesta moció no tirarà endavant i sortirà la de Junts, tot i que coincidim amb el Partit Popular, aquí hi ha feina d'estratègia política, i jo no en sé, ho reconec. Jo el que sé és d'honestedat.
Jordi Puigneró
Aquest ple és un punt d'inflexió. Si fóssim tots demòcrates acceptaríem el que diu el ple.
Bernat Picornell
Avui els dos partits de govern tenim punts de vista o coincidents, n'hem parlat durant moltes hores i és una situació que no ens agrada, però el govern segueix amb el pacte al qual vam arribar.
Josep de la Puente
No els deixarem construir sobre on són ara els mòduls dels infants de 3 a 5 anys. Com a AFA no ens deixen opció, no mouran els mòduls fins que els infants no tinguin un escola construïda en ferm, no els deixarem, és a nostra poca escola i la defensarem junts i amb fermesa.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.