Els ajuntaments decidiran el topall d'atorgament de llicències per a nous pisos turístics

El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret del Govern que regula aquesta tipologia d'habitatges


  • Comparteix:

Interior d'uhn pis turístic / Foto: ACN

Interior d'uhn pis turístic / Foto: ACN

ERC i el PSC han acordat aquest dimecres al ple del Parlament modificar la regulació dels pisos turístics per tal que siguin els ajuntaments els qui decideixin si estableixen un topall o no. També han decidit reduir de 262 a 140 els municipis on s'aplicarà la nova llicència necessària per tenir un habitatge d'ús turístic (HUT). És el cas dels municipis amb un mercat d'habitatge tensionat, com Sant Cugat.

S'elimina el topall als HUT

Segons l'acord entre ERC i el PSC, s'eliminarà el topall que preveu el decret de 10 habitatges d'ús turístic per 100 habitants i es deixa "que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d'establir o no un topall, d'acord amb la seva realitat". Una altra modificació és que el nou règim de llicència prèvia sigui obligatori als 140 municipis on actualment es considera que hi ha un mercat tens d'habitatge, com Sant Cugat. El decret avalat avui, en canvi, establia que la regulació s'ha d'aplicar als 262 municipis que tenen una ràtio de pisos turístics de més de 5 per cada 100 habitants.

Fonts del Govern asseguren que reduint la regulació a 140 municipis ja no és necessari que hi hagi un topall ja que en aquests 140 que tenen un mercat tens d'habitatge, a la pràctica, ja no hi podran haver nous pisos turístics perquè primer s'hauran de garantir les necessitats de la població amb habitatge permanent.

Quan la Generalitat va anunciar la regulació dels HUT, fa un mes, l'Ajuntament va explicar a Cugat Mèdia que els serveis jurídics estaven estudiant si és necessària una nova modificació del PGM per adequar-se a la regulació. Segons el decret, els municipis afectats no podran atorgar llicències d'obertura de pisos turístics fins que adaptin el planejament urbanístic per permetre la compatibilitat de l'ús turístic.

El decret, que ara començarà la tramitació, estableix que les noves llicències tinguin una durada de cinc anys, prorrogables sempre que el planejament urbanístic ho permeti.

Els futurs canvis de la regulació

El pacte entre el PSC i ERC manté que la durada de les noves llicències sigui de 5 anys i afegeix que la pròrroga serà "automàtica" sempre que el planejament urbanístic ho permeti. També manté que els propietaris de pisos turístics ja existents tindran 5 anys per demanar la nova llicència i aclareix que "s'estableix a efectes compensatoris només pel supòsit que el nou planejament no permeti aquest ús".

El Parlament ha avalat el decret del Govern que regula els pisos turístics amb els vots a favor d'ERC, el PSC, comuns i la CUP. En canvi, Junts, Cs, Vox i PPC hi han votat en contra. El text pactat preveu que els canvis s'aprovaran abans que acabi el març a través de la tramitació del decret com a projecte de llei.

Els socialistes també han introduït a l'acord que s'estudiï la possibilitat d'aplicar per a tots els ajuntaments un recàrrec a l'impost de pisos turístics en la mateixa línia del que ja hi ha a Barcelona. Una modificació que s'hauria d'introduir a través de la llei d'acompanyament als pressupostos del 2024.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.