Sense pensió ni herència: un santcugatenc amb Síndrome de Down, privat d'assistència des de fa 15 mesos

La seva germana, Anna Izard, ha denunciat aquesta situació provocada per "la lentitud de l'administració de justícia"


  • Comparteix:

L'afectat viu a la residència de la Fundació Estel, a Valldoreix / Foto: Matthias Zomer

L'afectat viu a la residència de la Fundació Estel, a Valldoreix / Foto: Matthias Zomer

L'Eduard és un santcugatenc de 59 anys amb síndrome de Down que viu a la residència de la Fundació Estel, a Valldoreix. Fa 15 mesos, l'agost de 2022, la seva mare va morir. Des de llavors, la seva germana, Anna Izard, denuncia que l'Eduard està privat del dret de protecció de tutela perquè la justícia encara no ha resolt qui és la persona que l'ha d'assistir en la presa de decisions. La manca d'una persona assistent també provoca que el santcugatenc no pugui percebre la pensió d'orfenesa ni l'herència dels seus pares. 'Com no estic reconeguda com a assistenta, no puc obrir un compte bancari en què sortim els dos com a titulars i puguin ingressar-li la pensió', explica l'Anna Izard, que lamenta la lentitud de la justícia en aquest cas.


Un expedient que no arriba mai al jutjat correcte

A finals de l'any passat, el jutjat número 59 de Barcelona va admetre a tràmit l'expedient que havia de resoldre que l'Anna Izard seria la persona assistent de l'Eduard després de la mort de la seva mare. Per una qüestió de competències, però, l'expedient va ser traslladat al jutjat número 9. "La incapacitació de l'Eduard es va fer als antics jutjats de Via Laietana, i per això l'expedient es va començar a tramitar a Barcelona, però va ser un error", explica l'Anna Izard.

La raó és que el jutjat que s'ha d'encarregar d'aquest expedient va en funció del lloc de residència. En aquest cas, com l'Eduard viu a Valldoreix, els jutjats que l'han de tramitar són els de Rubí. "Per alguna qüestió, el jutjat número 9 de Barcelona el va enviar a Terrassa per equivocació, i no a Rubí", lamenta l'Anna. Després de viure un periple de gairebé un any i mig, l'expedient ja ha arribat a Rubí, però encara no ha estat admès a tràmit. "El meu germà està protegit i molt estimat, però necessitem tenir-lo cobert legalment", reclama l'Anna Izard, que explica que totes les despeses per a la cura de l'Eduard estan anant a càrrec seu.

Un perjudici més que econòmic

Els pares de l'Eduard i l'Anna van morir en un interval de poc més de mig any entre 2021 i 2022. "És una qüestió molt personal i angoixant, no hi ha dret que després de 15 mesos encara no veiem el final", remarca l'Anna, que assegura que encara no ha pogut fer el dol per la mort dels seus pares. "Ara estic batallant pel meu germà", apunta. Quan l'expedient es resolgui, l'Anna podrà obrir un compte amb l'Eduard i llavors podrà cobrar la pensió de manera retroactiva. "M'han dit que no hi haurà interessos". Finalment, i després de mesos de lluita, el jutjat de Rubí ha citat l'Anna per resoldre el cas el 16 de gener.


Anna Izard

L'Eduard està privat del dret de protecció d'assistència, del dret a pensió d'orfenesa de l'Estat i del dret del fet de ser hereu. Des de fa 15 mesos no rep la pensió de l'Estat perquè no té assistent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.