Ferran Felius: 'M'agradaria tenir l'Escola d'Educació Especial abans d'acabar el mandat'
L'Ajuntament compta amb una figura nova, el comissionat per a les persones amb discapacitat, que explica a Cugat Mèdia els seus projectes fins al 2027
Ferran Felius, comissionat per a les persones amb discapacitat / Foto: Cugat Mèdia ( Lluís Llebot)
SocietatPublicat el 27/nov/23 per Anna González
Sant Cugat compta des d'aquest mandat amb un comissionat per a les persones amb discapacitat. Aquesta nova figura està encapçalada per Ferran Felius, fins fa poc era el president de l'entitat Acompanya'm, i que ha sigut el responsable de fer créixer la celebració del 3 de desembre (Dia Internacional de les persones amb discapacitat) a tota una setmana d'actes per visibilitzar aquest sector de la població, que van començar aquest diumenge passat, i acabaran diumenge que ve.
Escolta-ho
CONSULTA TOTES LES ACTIVITATS PROGRAMADES
Què és exactament el comissionat per a persones amb discapacitat?
És una figura per a la qual aquest govern ha apostat per tenir-la dins l'equip de govern. L'objectiu és donar visibilitat, inclusió i qualitat de vida a les persones amb discapacitat. El comissionat vetlla per aquests temes.
La idea és simplement treballar amb aquesta mirada transversal i treballar amb totes les regidories directament per fer arribar les demandes que tingui el sector i poder donar resposta amb més agilitat.
El llenguatge és important. El comissionat fa servir el concepte de persones amb discapacitat. En altres ocasions s'utilitza persones amb diversitat funcional. Quin hem de fer servir?
Des de fa molts anys hem tingut diferents termes. Ara es fa servir diversitat funcional, però la diversitat funcional la tens tu, la tinc jo i la té tota la ciutadania. El terme oficial és dir persones amb discapacitat. No ens hem de preocupar. Segurament s'ha volgut guarnir amb altres capacitats o capacitats diferents, però tots els termes tenen cabuda, tot i que el terme oficial és discapacitat.
Una de les primeres accions que ha impulsat és la commemoració del Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Són una desena d'activitats, però amb quin objectiu?
És evident que hem volgut tocar tots els àmbits: cultura, esports, educació i tota la diversitat. Tenim gairebé una trentena d'entitats confirmades, que es podran conèixer i presentar els seus projectes. És un aparador. És una feina que moltes vegades queda oculta i la meva idea és obrir aquesta finestra.
No és la primera vegada que la ciutat commemora aquest dia, però enguany ha agafat envergadura que no havia tingut en edicions anteriors. Havia estat invisibilitzat aquest col·lectiu a la ciutat?
No diria que ha estat invisibilitzat. Es treballa molt bé amb les entitats i amb els tècnics, però sempre s'ha tingut aquesta por a dir 'sortim al carrer'. Cada any més i millor.
Hem de donar veu a les persones, com faran el dia 3 de desembre. També és oferir a la ciutadania més coneixement. S'havia fet, però bàsicament era reunir tothom un dia i escoltar les seves demandes. Aquesta setmana serà molt xula.
Sant Cugat és una ciutat accessible per a les persones amb discapacitat?
És accessible, però ha de ser més accessible. Han de ser més accessible els carrers, el comerç, a molts llocs on fa falta.
Per exemple, hi ha carrers que no es pot passar amb una cadira de rodes. S'han de pensar, no alternatives, sinó possibilitats. A Sant Cugat tenim una xarxa de carrils de bici molt gran, que passa per les principals artèries de la ciutat. Una de les coses que s'està començant a treballar és la possibilitat que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir al carril bici. Hi ha experiències a altres ciutats com Sevilla.
Un altre exemple són els comerços. Fan falta més pictogrames per a les persones amb TEA, moltes vegades no tenen rampes per a les cadires de rodes, els invidents tenen problemes per pagar amb targeta... Encara falten coses i segurament la gent no ho pensa. Tenim la sort que Sant Cugat és una ciutat força accessible, però fa falta més amb aquests petits detalls. S'han de compartir espais i experiències.
Podem fer i realment ho intentarem. La transversalitat amb les regidories és totalment oberta, amb molta predisposició.
Són moltes petites coses, però quines són les grans línies de treball del comissionat?
Principalment, girar el sector i implicar les entitats. Sense el suport de les entitats i la voluntat política és més difícil. La voluntat política hi és. A més, i més enllà de l'accessibilitat i la commemoració del Dia internacional, tenim dos temes top. D'una banda, l'Oficina de Drets Socials (antic Benestar i Família), que no en tenim. Fa una setmana ens vam reunir amb el conseller Carles Campuzano per reclamar aquesta oficina. Som gairebé 100.000 habitants i tenim el dret a tenir aquesta oficina.
De l'altra, l'Escola d'Educació Especial. Hi estem treballant. Hem continuat la tasca que va fer l'anterior regidora. Esperem que aquest any puguem tenir el vistiplau de la Generalitat. Tenim els terrenys, al costat de l'escola Turó de Can Mates, i volem fer un sistema híbrid. Un centre de recursos per atendre persones amb discapacitat amb ràtios més baixes i també desplegar el decret d'Inclusió, és a dir, que aquests professionals puguin donar suport dins les escoles. Estem esperant per parlar amb la consellera. M'agradaria abans d'acabar el mandat tenir aquesta escola. Seria un gran pas per a Sant Cugat.
Parlava de la visió transversal que ha de tenir l'Ajuntament, hi ha aquesta sensibilitat al govern actual? No només amb temes d'urbanisme, sinó a l'hora de fer programacions culturals, o cal anar encara més enllà?
Jo intentaré anar més enllà. Sabeu que la maquinària de l'Ajuntament no és ràpida. Jo vinc de l'empresa privada i el sistema de funcionar és un altre, i m'adono que és diferent. Però no perquè sigui lenta no vol dir que no sigui efectiva. M'haig d'acostumar als timmings, tot té un procés, i el que m'agradaria fer en un mes potser ho hauré de fer en sis. Sobre la transversalitat, els regidors estan oberts al 100% i ja estem fent accions immediates.
Per què l'alcalde l'ha triat a vostè per aquest càrrec?
M'han fet moltes vegades aquesta pregunta... això ve de molt enrere. Fa un any, quan Josep Maria Vallès va decidir que volia ser alcalde, li vaig donar moltes idees per fer. Aquest comissionat ja es va proposar a les eleccions del 2019 amb la Carmela Fortuny, però no va sorgir. Aquesta vegada vaig tornar-ho a proposar, però quan Vallès em va dir que ho portés jo, em va fer il·lusió. Tinc dos fills amb discapacitat, i per ells i per les famílies que tinc al meu entorn, tinc un deute.
D'aquí a quatre anys què li hauria agradat haver aconseguit?
Doncs tot el que t'he dit. Primer més normalització, inclusió i més accessibilitat. Tant de bo tinguem ja l'escola i l'oficina... tot i que jo crec que l'oficina sí que la tindrem. I complir el que deia el programa electoral.
DECLARACIONS
Ferran Felius
Hi estem treballant. Hem continuat la tasca que va fer l'anterior regidora. Esperem que aquest any puguem tenir el vistiplau de la Generalitat. Tenim els terrenys, al costat de l'escola Turó de Can Mates
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Ferran Felius
Sabeu que la maquinària de l'Ajuntament no és ràpida. Jo vinc de l'empresa privada i el sistema de funcionar és un altre, i m'adono que és diferent. Però no perquè sigui lenta no vol dir que no sigui efectiva. M'haig d'acostumar als timmings, tot té un procés, i el que m'agradaria fer en un mes potser ho hauré de fer en sis.
Your browser doesn’t support HTML5 audio