Sant Cugat entra en preemergència de sequera i redueix el consum d'aigua als 210 litres per persona i dia

Continuen les restriccions de l'excepcionalitat, a l'espera que Sant Cugat confirmi el topall de consum per tenir consums de volums industrials


Temes relacionats

Sant Cugat tanca octubre amb una rebaixa lleu del consum d'aigua (22/nov/23)


  • Comparteix:

A les piscines de centres esportius es permet el reompliment d'aigua / Foto: Cedida

A les piscines de centres esportius es permet el reompliment d'aigua / Foto: Cedida

La Generalitat ha decretat aquest dimarts l'entrada en preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells, Sant Cugat. La mesura, que afecta sis milions de persones, podria entrar en vigor entre dilluns i dimarts de la setmana vinent. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en l'excepcionalitat, exceptuant la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 metres cúbics per hectàrea al mes. L'executiu ha fet una crida a 'forçar' l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.

L'objectiu de l'entrada en fase de preemergència és fer una crida a incrementar l'estalvi d'aigua abans d'arribar al llindar d'emergència, és a dir, amb els embassaments de les conques internes en un 16% de la seva capacitat. Ara com ara, es troben en un 18,5%. L'entrada en vigor d'aquesta nova fase, prèvia a la fase d'emergència i que no està prevista al Pla Especial de Sequera del govern, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai no registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008.

210 litres d'aigua per persona i dia

Amb l'entrada en preemergència, els canvis respecte de les restriccions de la fase d'excepcionalitat són dos. Per una banda, es redueix de 230 a 210 litres la dotació màxima d'aigua per habitant i dia per a tots els municipis del sistema Ter-Llobregat, incloent Sant Cugat. Cugat Mèdia està pendent de confirmar quin serà el topall de consum de Sant Cugat, en formar part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica

D'altra banda es limita encara més la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat. Amb la fase de preemergència, igual que en la fase d'excepcionalitat, el reg de zones verdes, públiques o privades, queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport i per mantenir el reg de supervivència d'arbres. Ara, amb la declaració de preemergència, el reg en els camps de gespa es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m³/ha/mes (fins ara era de 450 m³/ha/mes).

La resta de restriccions es mantenen igual que en excepcionalitat

La resta de restriccions es mantenen igual que en l'escenari d'excepcionalitat. Es manté la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, i la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).

També es mantindrà la prohibició d'omplir piscines privades d'ús individual o unifamiliar i només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. Aquest últim cas inclou piscines municipals o altres d'accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius i també les piscines d'ús privat de les comunitats de propietaris. Així mateix, es manté la prohibició d'omplir o reomplir piscines que no tinguin sistemes de recirculació de l'aigua.

Es manté la prohibició de netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. En el cas de la neteja de vehicles, l'ús de l'aigua queda limitat, com en fase d'excepcionalitat, a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat. També es manté la prohibició de reomplir total o parcialment les fonts ornamentals, llacs artificials i d'altres elements d'ús estètic de l'aigua.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.