Trastorns de la Conducta Alimentària: més enllà dels tòpics i els estigmes

En el Dia Internacional de la lluita contra els TCA, Cugat Mèdia parla amb una pacient i amb un doctor de la Mútua Terrassa


  • Comparteix:

El Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA) és un trastorn psicològic greu que afecta les persones que veuen alterada la seva ingesta calòrica per diferents factors, podent arribar a derivar en malalties físiques greus. La pressió social i els cànons de bellesa accentuats cada cop més per les xarxes socials són factors que provoquen l'aparició de malalties com l'anorèxia o la bulímia. Un trastorn que afecta majoritàriament a dones, i que recentment s'ha vist com s'ha ampliat la franja d'edat, i cada cop hi ha persones amb més edat que el pateixen. Coincidint amb el Dia Internacional de la lluita contra els TCA, Cugat Mèdia ha entrat a l'Hospital de Dia de la Mútua Terrassa per conèixer de primera mà com tracten els professionals aquest trastorn i, a més, com una de les pacients diagnosticades està lluitant dia a dia per superar aquesta malaltia.

El coordinador de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT), el doctor Natxo Garrido, ha explicat quins són els diferents tipus de TCA que poden aparèixer en una persona. "A vegades un TCA sorgeix per un extrem control o bé per un descontrol en la conducta alimentària", ha apuntat el psicòleg clínic. Explica que el primer cas és de persones que "tenen conductes compensatòries per controlar la ingesta", i en el segon cas, la persona "acaba menjant quantitats de menjar excessives".

Com prevenir un TCA?

Garrido ha reflexionat sobre el paper dels professionals per mirar de prevenir molt abans els casos de Trastorn de la Conducta Alimentària. "Hem d'aprendre a poder fer una detecció precoç dels casos i tenir els recursos necessaris per poder intervenir com més aviat millor", ha afirmat el doctor Natxo Garrido. Per altra banda, el psicòleg clínic també apunta que les escoles i les famílies tenen un paper clau per poder prevenir aquest tipus de trastorn "fomentant hàbits saludables o una bona regulació de les emocions".

Com es tracta a un pacient amb TCA?

En els casos on no s'ha pogut prevenir l'aparició de l'anorèxia o la bulímia, els professionals de la Mútua Terrassa tenen previst un "tractament multidisciplinari" en el que intervenen moltes disciplines diferents. "És un tractament molt especialitzat i de llarga durada, on s'engloben dos aspectes principals; primer els aspectes més nuclears del trastorn alimentari com és corregir aquelles conductes alimentàries alterades, normalitzar la ingesta i, en segon lloc, treballar amb tots aquells conflictes interns i dificultats personals que han contribuït en el desenvolupament del trastorn" ha explicat detalladament Garrido.

El testimoni d'una persona diagnosticada amb TCA

Gemma Bru va ser diagnosticada de TCA fa deu anys, quan en tenia 19. Encara no té l'alta complerta i encara visita la seva psicòloga de la Mútua Terrassa un cop al mes. Bru va agafar el trastorn quan va començar a reduir la seva ingesta calòrica i començar a fer més esport per aproximar-se als cànons estètics. La jove va passar per dues fases; la primera quan no va acceptar que tingués un TCA; i una segona quan ja va començar a treballar per poder corregir i normalitzar la ingesta.

"Vaig prendre'n consciència quan vaig estar ingressada a planta". En aquest punt és quan Gemma Bru es va adonar que un trastorn com aquest era més greu de què pensava. A partir d'aquí, va passar a l'Hospital de Dia. Tot i l'evolució en els tractaments mèdics per corregir aquest trastorn, el personal mèdic reclama a les institucions que continua existint una manca de recursos que no permet poder prevenir d'una millor manera els possibles casos de TCA ni tractar més ràpidament als pacients. La falta de llits d'hospital o de personal mèdic són un dels punts on posa el focus el doctor Garrido per poder avançar en la lluita contra el Trastorn de la Conducta Alimentària.

El servei 'Obro Feel' per ajudar a persones amb TCA

La Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va obrir recentment el servei 'Obro feel'. Es tracta d'un espai íntim i segur que a través de WhatsApp permet a qualsevol persona poder expressar-se lliurement, gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança. L'objectiu de la iniciativa és poder ajudar aquelles persones que en una de les següents situacions tres situacions; depressió, intent de suïcidi o TCA. Amb la campanya 'És motiu suficient', des de la Generalitat s'ofereix aquest espai per poder millorar la situació de persones que estan passant per això.

EL NÚMERO DE TELÈFON DEL SERVEI 'OBRO FEEL' ÉS EL 680 354 155






Natxo Garrido

Un trastorn alimentari és un trastorn greu que es caracteritza per un intens malestar en relació amb el propi cos o a l'alimentació. Finalment, aquest malestar és manifesta en conductes alimentàries alterades, de vegades per un excés de control i, a vegades, per una pèrdua de control sobre la conducta alimentària

Gemma

Tenir una caiguda bastant bèstia i jo adonar-me que em privava de moltes coses i que no estava gaudint del meu dia a dia. Però quan vaig prendre consciència és quan vaig estar ingressada a planta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.