Sant Cugat esquiva grans incendis forestals aquest estiu gràcies a la col·laboració ciutadana

Durant la campanya d'estiu s'han registrat dos incendis forestals i s'han cremat 0,01 hectàrees


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un bomber treballant en un incendi forestal / Foto: ACN (Cedida per Rafel Rocaspana)

Imatge d'arxiu d'un bomber treballant en un incendi forestal / Foto: ACN (Cedida per Rafel Rocaspana)

Sant Cugat ha esquivat grans incendis forestals aquest estiu gràcies, sobretot, a la consciència ciutadana, segons la Diputació de Barcelona i els Bombers de la Generalitat. La campanya de prevenció s'ha tancat només amb dos incendis forestals i 0,01 hectàrees cremades registrades, tenint en compte el context d'excepcionalitat per la sequera. Unes xifres que disten de les 0,83 hectàrees que es van cremar el 2022 i les 1,4 del 2021. El Pla d'Informació i Vigilància Contra Incendis Forestals de la Diputació ha tancat la campanya del 2023 (entre juny i agost) amb la detecció de cinc abocaments il·legals. D'altra banda, s'ha informat a 391 persones situades en zones forestals de risc en aquest període.

Per Òscar Sánchez, cap de secció de l'Oficina tècnica de prevenció municipal d'incendis forestals i Desenvolupament rural de la Diputació de Barcelona, "el millor incendi és aquell que no comença". I és que tenint en compte que la majoria d'incendis forestals estan produïts per causes humanes, que la població sigui molt conscient d'allò que pot fer davant un incendi forestal, com evitar-ho o com actuar-hi, és clau. Sánchez apunta, en aquest sentit, i en declaracions a Cugat Mèdia, que la consciència ciutadana "és fonamental per tenir una campanya d'estiu com la d'enguany, si pogués ser, per sempre".

Una perspectiva amb la qual coincideix Oriol Fonts, cap d'Unitat del GRAF Barcelona, que ha explicat a Cugat Mèdia que a Catalunya "sembla que estem en una altra realitat (diferent de la que aquest estiu han viscut a Grècia, Canadà, Portugal i França)" i considera que "bona part d'aquesta altra realitat que tenim és gràcies a la ciutadania".

De fet, prova de tot això, és que a Catalunya hi ha hagut un 15% menys de les cremes provocades, passant del 90 al 75%.

La campanya de la Diputació de Barcelona

El Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona ha tancat la campanya d'enguany amb 132 incendis forestals, que han cremat 15 hectàrees de les localitats barcelonines, 0,01 de les quals a Sant Cugat. Aquesta xifra és també molt inferior a la del 2022, quan es van declarar 174 focs amb una afectació de 2.065 hectàrees. Durant els 72 dies de campanya, el personal del PVI ha informat directament a 57.956 persones que es trobaven en camins, pistes forestals i bosc, així com en urbanitzacions, masies i zones d'esplai per prevenir el foc, 5.785 de les quals al Vallès Occidental, i 391 al terme municipal de Sant Cugat. D'altra banda, de les 6.000 actuacions fetes per la Diputació de Barcelona, 1.394 han estat per detecció d'abocaments, 279 dels quals al Vallès Occidental, i cinc a Sant Cugat.

Aquest any, el PVI ha posat en funcionament un nou model de presència sobre el territori a l'Alt Penedès, el Garraf i el Vallès Occidental, a poblacions com Sant Cugat. El dispositiu ha combinat, per una banda, l'actuació de personal del PVI en indrets d'especial rellevància on poder efectuar tasques de dissuasió i informació, i per una altra, el suport a l'activació de les ADF per realitzar tasques de vigilància en els dies de màxim risc d'incendi forestal. En aquestes tres comarques, durant la campanya s'han informat a 9.656 persones.

CONSULTA EL MAPA D'ACTUACIONS

La situació a Catalunya

Des de l'1 de gener i fins al 15 de setembre han cremat 1.521 hectàrees per incendis forestals a Catalunya, un 78% menys que el 2022. D'aquestes, 883 ho han fet fora de l'època estival. Durant aquesta campanya, a més, s'han duplicat els focs de menys d'una hectàrea, el que el departament d'Interior entén com una conseqüència d'unes actuacions més ràpides i eficaces.

Activació del Pla Alfa

Entre març i agost els Agents Rurals han activat el nivell 1 i 2 del Pla Alfa -pel risc alt/molt alt d'incendi forestal- fins en vuit ocasions a la zona de Sant Cugat, les mateixes que el 2022, tot i que aquell any sí s'havia arribat al nivell 3 (que és el màxim perill). Al conjunt del país, de la seva banda, s'ha hagut d'activar el nivell 3 -perill molt alt/extrem- durant 17 dies. De fet, entre els dies 21 i 29 d'agost es va viure el pitjor episodi, amb la mesura estesa a 70 municipis. Aquella setmana, a Sant Cugat, tot i no arribar al nivell 3, es va registrar la primera nit tòrrida de l'any. Les temperatures, el 23 d'agost, no van baixar dels 25 graus a la nit, segons les dades de l'estació automàtica del CAR que proporciona el Meteocat. Tot i així, aquest estiu hi ha hagut menys dies de perill extrem que l'any passat, en general a Catalunya, quan el nivell 3 va estar activat en 26 jornades.

Fins al 15 d'octubre, queda prohibit fer foc a Collserola

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va fixar la prohibició de fer foc en boscos i en la franja de 500 metres quadrats fins al 15 d'octubre. Una mesura que està activa des del 15 de març passat amb l'objectiu de prevenir incendis forestals. Per tant, encara ara, no es poden cremar restes de poda i tampoc es poden fer focs d'esbarjo o relacionats amb l'apicultura. Pel que fa a les àrees recreatives i d'acampada i les parcel·les de les urbanitzacions, el foc es pot fer només amb barbacoes d'obra amb mata guspires. Per descomptat, està prohibit llençar objectes encesos, l'abocament d'escombraries i llançar coets o petards. En cas que calgui cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, o bé de marges pròxims a zones forestals, cal demanar una autorització al Departament d'Agricultura.




Òscar Sánchez

El millor incendi és aquell que no comença i si tenim en compte que la majoria d'incendis forestals estan produïts per causes humanes, que la població sigui molt conscient d'allò que pot fer davant un incendi forestal, com evitar-ho o si en veu un i avisa ràpidament, doncs és fonamental per tenir una campanya d'estiu com la d'enguany si pogués ser per sempre.

Oriol Fonts

Hi ha molta consciència ciutadana a nivell de totes les persones que van al medi natural perquè són principalment les que poden arribar a provocar sense voler o no un incendi forestal. Veiem incendis a Grècia, Canadà, Portugal, França... i aquí sembla que estem en una altra realitat i bona part d'aquesta altra realitat que tenim és gràcies a la ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.